EXCLUSIV | Vlad Voiculescu, consternat de contractul de consultanţă de 500.000 de euro al lui Vlad Mixich. „Mi s-ar părea exagerat. Nu am semnat cât am fost la Ministerul Sănătăţii”

RomâniaTv.net continuă demersurile pentru a afla despre cum a ajuns Vlad Mixich, fostul consilier al lui Vlad Voiculescu, să obţină un contract de consultanţă în valoare de 500.000 de euro pentru proiectul ridicării a trei spitale regionale de urgenţă. Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că nu a semnat vreun astfel de contract în perioada în care a condus instituţia, însă recunoaşte că există şi "consultanţă de mii de euro pe zi". În tot acest timp, Vlad Mixich a evitat să dea orice fel de explicaţie, cu toate că a fost contactat în repetate rânduri de Româniatv.net pentru a vorbi despre sumele câştigate din consultanţa oferită României, prin acordul cu Banca Europeană de Investiţii.

23 feb. 2022, 11:39
EXCLUSIV | Vlad Voiculescu, consternat de contractul de consultanţă de 500.000 de euro al lui Vlad Mixich. „Mi s-ar părea exagerat. Nu am semnat cât am fost la Ministerul Sănătăţii”

Vlad Voiculescu a fost contactat de Româniatv.net, după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la contractul de consultanţă de numai puţin de 500.000 de euro de care ar beneficia Vlad Mixich, încheiat ca urmare a unui acord între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru construirea a trei spitale regionale în Iaşi, Cluj şi Craiova. Vlad Mixich, fostul său consilier, este consultant principal, implicat în acest proiect pentru care ar fi plătit cu 600 de euro pe zi. 

Fost vicepreședinte la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în Guvernul Dacian Cioloș (2016), Mixich scrie pe blogul personal că este specializat în domeniul politicilor de sănătate și lucrează ca membru al echipei de suport tehnic a Băncii Europene de Investiții.

Deşi a fost contactat în repetate rânduri până la publicarea acestui material, Vlad Mixich nu a dorit să ofere vreun răspuns Româniatv.net despre contractul de consultanţă de nu mai puţin de 500.000 de euro.

În schimb, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, a respins acuzaţiile potrivit cărora Mixich ar fi beneficiat de acest contract „pe filiera USR”.

„Nu am nicio idee despre ce valoare are contractul de consultanţă al domnului Mixich. Nu există filiera USR.

Pot să vă spun ca preşedinte al organizaţiei Bucureşti a USR că nu are un contract cu USR. Nu am semnat cât am fost la Ministerul Sănătăţii sau nu ştiu ca vreo persoană din subordinea mea să fi semnat vreun contract cu Vlad Mixich.

Banca Europeană de Investiţii are anumite atribuţii care au fost atribuite de către Ministerul Sănătăţii, dar nu în mandatul meu.

Nu văd de ce mă întrebaţi pe mine. Ar putea să vă spună angajatorul domnului Mixich sau dânsul personal”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, pentru Româniatv.net.

Acordul de colaborare dintre Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii pentru asigurarea asistenţei tehnice necesare pentru construcţia spitalelor regionale din Iași, Cluj Napoca și Craiova a fost semnat în iulie 2019, pe când la conducerea Ministerului Sănătăţii se afla Sorina Pintea. Primul contract a fost încheiat abia în 2020, potrivit Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Citeşte şi: EXCLUSIV România Tv demască mafia REZIST a consultanţelor de milioane de euro. Cum erau cheltuiţi banii în timp ce românii mureau de covid în spitale

Vlad Mixich îşi oferă serviciile de consultanţă prin intermediul firma Integrate Investments S.R.L. Asta reiese dintr-un document obţinut de Antena3 prin care societatea solicita în ianuarie 2021 oficialilor BEI decontarea cheltuielilor pentru deplasările efectuate de Mixich.

foto: captură video Antena3

Integrate Investments S.R.L sau ININ, aşa cum este menţionat în solicitarea înaintată BEI, este o firmă de consultanţă condusă de Violeta Simionescu. Potrivit datelor publice de la Ministerul Finanţelor, firma de consultanţă are 6 angajaţi, iar în 2020 a raportat o creştere a profitului cu 77%, 512.957 de lei faţă de 288.227 în anul precedent.

Româniatv.net i-a contactat telefonic pe reprezentanţii Integrate Investments S.R.L pentru a obţine mai multe detalii despre colaborarea cu Vlad Mixich şi contractul său de consultanţă. Au precizat iniţial că sunt dispuşi să ofere detalii, însă ulterior nu au mai putut fi contactaţi.

Lipsa unui răspuns din partea firmei şi a lui Vlad Mixich face să planeze suspiciuni asupra consultanţei de sute de mii de euro pe care România o plăteşte pentru proiectul celor trei spitale regionale.

Potrivit Antena 3, Vlad Mixich câştigă în prezent nu mai puţin de 500.000 de euro, bani decontați de statul român. Din contractul de consultanţă reiese că el primește 600 de euro pe zi, iar printre activitățile care îl recomandă pentru acest venit se numără:

– misiuni în Iaşi şi Cluj

– predocumentare,

– creare de baze de date cu contacte

– pregătire agenda

– interviuri şi structurarea pregătirii

– interviuri şi redactarea rapoartelor de misiune, etc, se arată în raportul de activitate pe un trimestru.

Vlad Mixich e plătit cu 600 de euro pe zi
foto: captură video Antena3

Mixich, un apropiat al lui Vlad Voiculescu, este un exemplu de consultat care doar bifează nişte zile şi primește sume inimaginabile de bani.

Raportul de activitate realizat de Vlad Mixich pentru a obţine decontarea serviciilor de la BEI foto: captură video Antena3

Citeşte şi: Vlad Mixich, contract de consultanţă de 500.000 de euro din bani publici, pe filiera USR. Cum a ajuns consilierul lui Vlad Voiculescu să fie plătit cu 600 de euro pe zi!

Vlad Mixich, despre contractul de consultanţă al lui Vlad Mixich. O „astfel de sumă pentru o persoană nu este în niciun fel rezonabilă”

Perioada derulării contractului de consultanţă al lui Vlad Mixich coincide, însă, cu cea în care acesta a fost consilier onorific în echipa lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătăţii. Întrebat despre acesta aspect, Voiculescu susţine că nu ştie despre vreun astfel de raport de activitate.

„Credeţi că ministrul Sănătăţii primeşte rapoarte de lucru automat de la Banca Europeană de Investiţii?

Nu era treaba mea să ştiu despre vreun raport de activitate sau cât încasează un om sau altul.

Există consultanţă de mii de euro pe zi. Puteţi să întrebaţi la orice firmă mare de avocatură sau de inginerie.

O astfel de sumă pentru o persoană nu este în niciun fel rezonabilă, dar nici realistă. Nu cred! N-am auzit de aşa ceva! Mi s-ar părea exagerat”, a conchis Vlad Voiculescu, pentru Româniatv.net.

În tot acest timp, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a sesizat Corpul de Control al premierului Nicolae Ciucă şi a cerut verificări cu privire la elaborarea PNRR pentru Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, RomâniaTv.net a solicitat Ministerului Sănătăţii detalii despre acordul încheiat cu BEI şi contractele de consultanţă pentru cele trei spitale regionale, însă până momentul publicării nu a primit un răspuns oficial din partea instituţiei.