Experiment controversat finanţat de Bill Gates. Ce vrea să facă miliardarul cu Soarele

Bill Gates intenţionează să dezvolte o tehnică menită să blocheze o parte a radiaţiei solare care ajunge pe Pământ. Oamenii de ştiinţă îl atacă, însă, pe miliardar, cerându-i să renunţe la acest experiment, argumentând că ”ingineria solară nu e nici necesară, nici etică”.

31 ian. 2022, 15:31
Experiment controversat finanţat de Bill Gates. Ce vrea să facă miliardarul cu Soarele

Experiment controversat al lui Bill Gates. Miliardarul a decis să finanţeze un experiment dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard, care vor să analizeze efectul pulverizării particulelor în stratosferă, scopul fiind acela de creare a unui efect de răcire global.

Însă mai mulţi cercetători se opun vehement acestui experiment extrem de periculos, susţin ei, avertizând că ”ingineria solară nu e nici necesară, nici etică”. Aceştia nu sunt de acord cu sprijinirea geoingineriei solare de către instituțiile internaționale.

Mai exact, tehnologia pe care oamenii de ştiinţă de la Harvard ar vrea să o dezvolte ar presupune reflectare luminii Soarelui în afara atmosferei Pământului, având ca efect o răcire a temperaturii globale.

Citeste si Bill Gates a dat lovitura! Este ireal ce s-a întâmplat în plină pandemie de Covid-19

Experiment controversat finanţat de Bill Gates. Trei motive majore pentru care nu ar trebui să aibă loc

Într-o scrisoare deschisă, 16 inițiatori ai Acordului de neutilizare a geoingineriei solare susțin că există trei motive majore pentru care acest experiment nu ar trebui să aibă loc, scrie Forbes.

  1. S-ar putea întoarce împotriva noastră

Semnatarii scrisorii deschise vorbesc despre riscurile necunoscute ale unei astfel de tehnologii de geoinginerie solară, care s-ar putea întoarce împotriva omenirii.

Riscurile geoingineriei solare sunt greșit înțelese și nu pot fi niciodată pe deplin cunoscute”, sunt de părere oamenii de știință.

2. Impactul tehnologiei va varia de la o regiune la alta, putând periclita condiţiile meteorologice sau agricultura 

Impactul acesteia va varia de la o regiune la alta și există incertitudini cu privire la efectele asupra modelelor meteorologice, agriculturii și satisfacerii nevoilor de bază ale oamenilor, de hrană și apă”, avertizează savanţii.

3. Ar putea deveni un argument pentru cei care se neagă schimbările climatice

Oamenii de ştiinţă care contestă experimentul se tem că aceste tehnologii ar putea fi folosite de guverne sau corporații pentru a se opune unor metode de combatere a schimbărilor climatice, cum ar fi reducerea utilizării combustibililor fosili.

Geoingineria solară riscă să devină un argument puternic pentru lobby-iștii din industrie, cei care neagă vehement schimbările climatice, dar și pentru unele guverne de a întârzia politicile de decarbonizare”, argumentează autorii.

Citeste si Bill Gates, avertismentul care dă fiori: Vor fi pandemii mult mai grave faţă de COVID-19

Geoingineria solară ar trebui reglementată în mod eficient

În finalul scrisorii, semnatarii se întreabă ce organism ar fi cel mai în măsură să decidă cum să fie utilizată geoingineria solară. „Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, dominat de doar cinci țări cu drept de veto, nu are legitimitatea globală necesară reglementării eficiente a geoingineriei solare”, avertizează cei 16 inițiatori ai Acordului de neutilizare a geoingineriei solare.

Anul trecut, aproximativ 30 de grupuri reprezentante ale popoarelor indigene din întreaga lume au cerut Universității Harvard să renunțe la planurile finanţate de Bill Gates de a testa tehnologia de geoinginerie solară cu ajutorul Corporației Spațiale Suedeze. Demersul lor a avut succes, testul fiind anulat, mai arată Forbes.