Experiment controversat finanţat de Bill Gates. Ce vrea să facă miliardarul cu Soarele

Bill Gates intenţionează să dezvolte o tehnică menită să blocheze o parte a radiaţiei solare care ajunge pe Pământ. Oamenii de ştiinţă îl atacă, însă, pe miliardar, cerându-i să renunţe la acest experiment, argumentând că ”ingineria solară nu e nici necesară, nici etică”.
Oana Anghel
31 ian. 2022, 15:31
Experiment controversat finanţat de Bill Gates. Ce vrea să facă miliardarul cu Soarele

Experiment controversat al lui Bill Gates. Miliardarul a decis să finanţeze un experiment dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard, care vor să analizeze efectul pulverizării particulelor în stratosferă, scopul fiind acela de creare a unui efect de răcire global.

Însă mai mulţi cercetători se opun vehement acestui experiment extrem de periculos, susţin ei, avertizând că ”ingineria solară nu e nici necesară, nici etică”. Aceştia nu sunt de acord cu sprijinirea geoingineriei solare de către instituțiile internaționale.

Mai exact, tehnologia pe care oamenii de ştiinţă de la Harvard ar vrea să o dezvolte ar presupune reflectare luminii Soarelui în afara atmosferei Pământului, având ca efect o răcire a temperaturii globale.

Citeste si Bill Gates a dat lovitura! Este ireal ce s-a întâmplat în plină pandemie de Covid-19

Experiment controversat finanţat de Bill Gates. Trei motive majore pentru care nu ar trebui să aibă loc

Într-o scrisoare deschisă, 16 inițiatori ai Acordului de neutilizare a geoingineriei solare susțin că există trei motive majore pentru care acest experiment nu ar trebui să aibă loc, scrie Forbes.

  1. S-ar putea întoarce împotriva noastră

Semnatarii scrisorii deschise vorbesc despre riscurile necunoscute ale unei astfel de tehnologii de geoinginerie solară, care s-ar putea întoarce împotriva omenirii.

Riscurile geoingineriei solare sunt greșit înțelese și nu pot fi niciodată pe deplin cunoscute”, sunt de părere oamenii de știință.

2. Impactul tehnologiei va varia de la o regiune la alta, putând periclita condiţiile meteorologice sau agricultura 

Impactul acesteia va varia de la o regiune la alta și există incertitudini cu privire la efectele asupra modelelor meteorologice, agriculturii și satisfacerii nevoilor de bază ale oamenilor, de hrană și apă”, avertizează savanţii.

3. Ar putea deveni un argument pentru cei care se neagă schimbările climatice

Oamenii de ştiinţă care contestă experimentul se tem că aceste tehnologii ar putea fi folosite de guverne sau corporații pentru a se opune unor metode de combatere a schimbărilor climatice, cum ar fi reducerea utilizării combustibililor fosili.

Geoingineria solară riscă să devină un argument puternic pentru lobby-iștii din industrie, cei care neagă vehement schimbările climatice, dar și pentru unele guverne de a întârzia politicile de decarbonizare”, argumentează autorii.

Citeste si Bill Gates, avertismentul care dă fiori: Vor fi pandemii mult mai grave faţă de COVID-19

Geoingineria solară ar trebui reglementată în mod eficient

În finalul scrisorii, semnatarii se întreabă ce organism ar fi cel mai în măsură să decidă cum să fie utilizată geoingineria solară. „Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, dominat de doar cinci țări cu drept de veto, nu are legitimitatea globală necesară reglementării eficiente a geoingineriei solare”, avertizează cei 16 inițiatori ai Acordului de neutilizare a geoingineriei solare.

Anul trecut, aproximativ 30 de grupuri reprezentante ale popoarelor indigene din întreaga lume au cerut Universității Harvard să renunțe la planurile finanţate de Bill Gates de a testa tehnologia de geoinginerie solară cu ajutorul Corporației Spațiale Suedeze. Demersul lor a avut succes, testul fiind anulat, mai arată Forbes.

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
De ce a lipsit Andra de la nunta lui Pepe: „E foarte cald, trebuie să vă spun că…”
Fanatik.ro
Gigantul din România care face angajări. Nu ai nevoie de facultate pentru aceste posturi
Capital.ro
UNGARIA, la ani lumină de România. Ungurii ne-au umilit la propriu
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac șoferii românii la pompă când fac plinul la mașină: de ce să nu forțezi pistolul când sare
DailyBusiness
Un drum cerut de români, mai aproape de realitate! Când încep licitațiile?
Adevarul
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Babasha revine. Ce s-a întâmplat pe Arena Națională
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
La 5 ani, Maia se prinde cu disperare de firul vieții. Singura dorință a copilului stă scrisă prin cele mai dureroase cuvinte: “Mami, mie nu-mi mai bate inimioara…”
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost ucisă femeia în vârstă de 31 de ani
Capital.ro
Putin este furios. Decizia ISTORICĂ de azi, 13 iunie. Nimeni nu credea posibil
StirileBZI
Se impozitează darul de la nuntă și botez? ANAF a făcut lumină în aceste cazuri
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
substantial.ro
NATO aproba o misiune de asistență și instruire pentru armata ucraineană
MediaFlux
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi la ce stat ne referim?