Explicaţia viselor: Să credem în vise?

Timp de secole, oamenii au pus la îndoială sensul viselor lor. În prezent, există diferite teorii cu privire la veridicitatea viselor. Află în continuare care este explicația viselor pe care le avem!

RomaniaTV.net
02 aug. 2018, 11:44
Explicaţia viselor: Să credem în vise?

Teoria afirmă că visele nu înseamnă practic nimic. În schimb, ele sunt doar impulsuri cerebrale electrice care atrag gânduri aleatoare și imagini din amintirile noastre. Specialiștii sugerează că oamenii construiesc povești de vis după ce se trezesc, iar totul ar avea legătură doar cu imaginația noastră.

Totuși, care este semnificația viselor noastre? Cei care se mândresc cu faptul că au o gândire rațională, bazată pe știință, vor spune că visele sunt un total nonsens sau, în cel mai bun caz, un proces plictisitor, dar esențial pentru consolidarea amintirilor zilei. Cei care se gândesc la ei înșiși ca fiind spirituali, vor insista că visele semnifică mesaje de la forțe divine. Totuși, dacă visele sunt doar niște închipuiri aleatoare ale creierului, de ce au narațiuni coerente?

Visele sunt greu de studiat într-un laborator, din motivul evident că fiecare persoană în parte trăiește propria sa experiență în vis. Într-adevăr, după cum subliniază filosoful Daniel Dennett, nici măcar nu poți fi sigur că le experimentezi. Îți „amintești” când te trezești, dar cum știi că amintirea nu a fost introdusă în mintea ta în momentul trezirii? Cu toate acestea, munca recentă a cercetătorilor sugerează că visele sunt un fel de „terapie peste noapte”.

Cei mai mulți dintre noi asociază ideea de somn cu o încetinire a minții și a corpului. Acest lucru are sens, având în vedere că somnul este despre odihnă, reîncărcare și pregătirea pentru o nouă zi. În plus, un somn bun este profund relaxant și revigorant, oferindu-ne impresia că mintea noastră a lucrat mai încet, ceea ce nu este adevărat. Creierul nostru este mai activ în timpul somnului decât atunci când ne-am treazit. Puteți observa acest lucru în datele concrete furnizate de studiile asupra somnului care urmăresc activitatea electrică a creierului. Acest lucru are legătură cu cele întâmplate în viața noastră de zi cu zi.

Cu siguranță vi s-a întâmplat măcar o dată să căutați diferite semnificații ale viselor pe care le-ați avut cu o noapte înainte. Creierul nostru este ocupat să învețe ceea ce am făcut în orele anterioare, să proceseze problemele care ne macină și să înțeleagă tot ceea ce am văzut și am simțit în timpul zilei. Unele cercetări sugerează că mintea este și mai activă în timpul somnului atunci când am avut o experiență nouă în ultimele 24 de ore sau când am trecut printr-o schimbare majoră de orice fel, fie pozitivă, fie negativă.

Chiar dacă unele persoane le consideră inutile, visele ne ajută să ne dezvoltăm creativitatea. Procesul de visare este foarte asemănător cu folosirea imaginației pentru a fi creativ. Atunci când creierul analizează și abordează problemele în timpul somnului este o activitate care se realizează în paralel atunci când ne trezim și luăm parte la viața reală. Aceasta înseamnă că, după o noapte de visare profundă, indiferent de care ar fi modul nostru preferat de exprimare artistică, creativitatea noastră își va atinge apogeul.