Facilităţi pentru medicii care luptă împotriva COVID-19. Ce măsuri au laut britanicii, ce aşteaptă doctorii români

Medicii din toată lumea se află în prima linie a luptei cu coronavirusul, fiind eroii acestor zile. În schimbul muncii lor şi al faptului că îşi riscă vieţile zi de zi, ei cei diferite facilităţi de la guvernele ţărilor unde activează, unele revendicări fiind răstite şi imperative, cum s-a întâmplat în Marea Britanie, altele mai moderate şi şoptite, cum se întâmplă în România.

26 mart. 2020, 11:59
Facilităţi pentru medicii care luptă împotriva COVID-19. Ce măsuri au laut britanicii, ce aşteaptă doctorii români

Peste 400.000 de semnături s-au strâns pe o petiţie prezentată de Piers Morgan la Good Morning Britain, iar guvernul de la Londra a cedat în cele din urmă şi a acceptat ca personalul din subordinea Ministerului Sănătăţii să nu mai plătească pentru parcare în timp ce se află la serviciu.

Personalul NHS trebuie să beneficieze de parcare gratuită cu efect imediat în spitale și alte facilități medicale pe toată durata focarului de coronavirus„, se arată în hotărârea emisă de Guvernul Boris Johnson. Personalul de îngrijire socială și voluntarii serviciilor de sănătate vor fi, de asemenea, scutiți de plata taxelor de parcare.

Citeşte şi Nelu Tătaru, prima reacţie după ce a fost propus ministru al Sănătăţii. „Este o perioadă grea. Trebuie să ne unim”

Guvernul a fost sub o presiune intensă în ultimele zile, pentru a renunța la taxele de parcare pentru lucrătorii din Ministerul Sănătăţii, 415.000 de persoane semnând o petiție prin care solicita anularea plăţilor. Miercuri dimineaţă, prezentatorul Good Morning Britain, Piers Morgan, declara că va plăti amenzile oricărui lucrător din domeniul sănătății publice care va fi sancţionat în timp ce se află la serviciu. Spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii de la Londra au stabilite propriile taxe de parcare, însă Guvernul va acoperi acum costurile oricăror pierderi generate de intrarea în vigoare a măsurii anulării temporare a taxei. Prevederea scutirii plăţii pentru parcare se va aplica însă nu numai pentru curţile spitalelor sau alte clinici, ci şi parcărilor stradale sau altor parcări publice.

Cum se prezintă situaţia în România şi Bulgaria

În România, angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri substanțiale de salarii în primăvara anului 2018, când o mare parte dintre salariile din sistem s-au dublat sau chiar s-au triplat. Chiar şi aşa, Sanitas, cea mai mare federație sindicală din domeniul sanitar din România, cere acordarea de sporuri între 55% și 85% din salariu pentru personalul medical care tratează pacienți infectați cu coronavirus.

Citeşte şi Silvia Boliacu, şefa DSP Suceava, a demisionat în plină pandemie de coronavirus

Totuşi, premierul Ludovic Orban declara pe 15 martie că guvernul său ia în calcul recompensarea medicilor care lucrează cu pacienți infectați cu coronavirus, dar nu s-a discutat despre majorarea salariilor. „Nu am discutat de majorarea salariilor, ci de o formă de a ține cont de riscul la care se expun, o formă pe care o vom prezenta public când vom lua o decizie. O formă de a ține cont de efortul foarte mare pe care îl depun„, spunea Ludovic Orban.

În urmă cu două săptămâni, Bulgaria anunţa că va crește salariile tuturor medicilor implicați în tratarea pacienților cu Covid-19 cu 1.000 de leva (566 de dolari) pe lună și oferă sprijin sub formă de lichidități pentru afacerile lovite de către măsurile de a opri răspândirea coronavirusului.