Fenomene meteo extreme! Cod portocaliu și cod galben de inundații și viituri! Bazinele hidrografice afectate

Hidrologii au instituit, duminică, un Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţul Satu Mare, valabil până luni, la miezul nopţii și vizează 11 județe din țară. De asemenea, un Cod Galben de inundații este în vigoare până marți.

18 dec. 2022, 16:37
Fenomene meteo extreme! Cod portocaliu și cod galben de inundații și viituri! Bazinele hidrografice afectate

Sunt așteptate fenomene meteorologice extreme în următoarele ore! Pericol de inundații în 11 județe din țară. Sunt în vigoare două avertizări de Cod galben și Cod portocaliu de viituri.

Avertizarea Cod portocaliu de inundaţii este valabilă până luni la miezul nopţii, pe râuri din bazinele hidrografice Tur şi Crasna, în judeţul Satu Mare.

De asemenea, este în vigoare un Cod galben pentru sectoare de râuri din 11 bazine hidrografice.

Citiți și: Cod roşu de ninsori şi polei. Vin nopţi cu ger şi în România de marţi VIDEO

Cod Galben de inundații, până marți

Tot de duminică, până marţi la ora 12:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Satu Mare, Cluj, Sălaj, Maramureş, Mureş, Alba şi Timiş, dar şi din judeţele Bihor, Arad, Caraş-Severin şi Dolj.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiştii INHGA au instituit astăzi, 18 decembrie, ora 12:00, Cod portocaliu pe râurile din următoarele bazinele hidrografice: Tur, sectorul situat în aval de acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit – judeţul Satu Mare); Crasna, sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare).

Acesta este valabil până în data de 19 decembrie, la miezul nopţii. De asemenea, începând de astăzi, ora 12:00, până marţi, 20 decembrie, la aceeaşi oră, a intrat în vigoare Codul galben pentru unele sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur, Crasna, Someş, Mureş şi Timiş. În următoarele 24 de ore, acelaşi cod este valabil şi pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Bârzava, Moraviţa, Nera şi Jiu. Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale Cotelor de apărare”, potrivit unei informări de presă transmise de INHGA

Fenomene vizate: Creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare.

Bazinele hidrografice afectate: Tur, Someş, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Nera, Jiu.

Citiți și: Prognoza meteo 18 decembrie 2022. Frig de crapă pietrele în următoarele zile