Florin Cîţu, vizită în SUA pentru aderarea României la programul Visa Waiver

Președintele Senatului, Florin Cîțu, lider PNL, anunță că a început vizita în SUA, iar aderarea României la programul Visa Waiver reprezintă unul din principalele sale obiective.
Filip Stan
25 mart. 2022, 18:44
Florin Cîţu, vizită în SUA pentru aderarea României la programul Visa Waiver

Preşedintele PNL Florin Cîţu a precizat că vineri începe vizita sa în Statele Unite şi va purta discuţii cu diferiţi oficiali din Departamentul de stat despre domenii precum energie, finanţe internaţionale şi dezvoltare. „Unul dintre principalele noastre obiective este aderarea României la programul Visa Waiver, subiect pe care l-am discutat cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, şi pentru care vom accelera eforturile în perioada următoare, inclusiv la nivelul Congresului american”, a adăugat Florin Cîţu.

Statele Unite iau în considerare includerea României în programul Visa Waiver

„Dăm startul vizitei în SUA. Astăzi, împreună cu ambasadorul României în SUA şi cu membrii delegaţiei, vom avem întrevederi cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru discuţii legate de domeniile: energie, finanţele internaţionale şi dezvoltare. Tot astăzi vom o avea o întâlnire strategică pentru a discuta evoluţiile de securitate în regiunea Mării Neagre”, a scris Florin Cîţu, vineri pe Facebook.

Florin Cîţu, despre vizita oficială în SUA: Sunt trei obiective majore, proiecte de ţară, programul Visa Waiver, programul pentru energie nucleară şi pe apărare

El a mai spus că unul dintre principalele noastre obiective este aderarea României la programul Visa Waiver şi că a discutat acest subiect cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, şi „pentru care vom accelera eforturile în perioada următoare, inclusiv la nivelul Congresului american”.

În septembrie, SUA a adăugat Croaţia în programul de scutire de vize. Roger Dow, directorul general al Asociaţiei americane de Turism, a afirmat că includerea Croaţiei în program a dus la o impulsionare a economiei cu 100 de milioane de dolari. „De fiecare dată când este adăugată una dintre ţări, călătoriile explodează”, a spus Dow.

Pentru a participa la program, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţele legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, aplicarea legii imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. În prezent sunt 40 de ţări în program.

Ce este programul Visa Waiver 

Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză.

Nu toate ţările participă la programul Visa Waiver şi nu toţi cetăţenii ţărilor incluse în program sunt eligibili pentru utilizarea programului. Cei care călătoresc în cadrul programului  trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), sunt verificaţi la punctele de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, se arată pe site-ul Ambasadei SUA în România.

Pentru a participa în program, o ţară trebuie să îndeplinească mai multe criterii legate de combaterea terorismului, imigrare, securitatea documentelor, managementul la graniţe.

Cetăţenii ţărilor membre pot călători fără viză pentru vizite în scop turistic sau pentru afaceri timp de 90 de zile sau mai puţin, cu condiţia îndeplinirii următoarelor cerinţe:

  • Deţin un paşaport cu un cip integrat (paşaport electronic);
  • Se înregistrează online prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA);
  • Îndeplinesc condiţiile standard ale programului visa Waiver.

Pentru a intra pe teritoriul S.U.A. prin Programul Visa Waiver, călătorii trebuie să:

  • Fie cetăţeni ai uneia din ţările enumerate mai jos şi să se afle în posesia unui paşaport conform Programului Visa Waiver;
  • Să deţină autorizaţia ESTA;
  • Să rămana pe teritoriul S.U.A. cel mult 90 de zile;

Apoi, scopul călătoriei să fie deja cunoscut:

  • Afaceri – Scopul călătoriei este consultarea cu parteneri de afaceri; participarea la o convenţie sau o conferinţă stiinţific-educaţională, profesională sau de afaceri, la date prestabilite; de a achiziţiona o proprietate sau pentru a încheia un contract;
  • Turism – Scopul călătoriei este recreaţional: turism, vacanţă, vizitarea prietenilor sau rudelor, odihnă, tratament medical, activităţi de natură socială şi participarea amatorilor la competiţii în domeniul muzical, sportiv sau la alte evenimente sau concursuri similare care nu vor fi remunerate;
  • Tranzit – Tranzitarea pe parcursul călătoriei  a teritoriului Statelor Unite.

Dacă accesul în Statele Unite se face pe calea aerului sau a apei, trebuie:

  • Să deţină un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei. Dacă deplasarea se face în baza unui bilet electronic, persoana trebuie să aibă asupra sa o copie a itinerarului pe care să o prezinte inspectorului de imigrări. Persoanele care călătoresc cu bilete de continuare a călătoriei a căror destinaţie finală este Mexic, Canada, Bermuda sau Caraibe trebuie să fie rezidenţi legali ai teritoriilor respective;
  • Intrarea în Statele Unite la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program. Aici sunt incluse aeronavele unei corporaţii americane care a încheiat un acord cu Departamentul de Securitate Internă pentru transportul pasagerilor în cadrul Programului de renunţare la obligativitatea vizelor.
  • Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale terestră din Canada sau Mexic, cerinţele privind documentele sunt aceleaşi, cu excepţia faptului că nu se impune obligativitatea deţinerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului. Trebuie să demonstraţi în faţa inspectorului că deţineţi suficiente fonduri pentru a vă întreţine pe durata şederii în Statele Unite şi pentru părăsirea teritoriului Statelor Unite.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere cu 10.900 de euro. Ai acces rapid la supermarketuri, restaurante, o grădiniță și un parc. De aici ajungi foarte repede la Brașov și Sibiu
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare