Chef Florin Dumitrescu, declaraţia care va înfuria 20 de milioane de români: „Imaginează-ți că România este o țară de ciobani”

Chef Florin Dumitrescu dezvăluie cum trebuie gătită carnea de vită. De ce nu mănâncă românii acest preparat: „Imaginează-ți că România este o țară de ciobani”

15 sept. 2023, 22:12
Chef Florin Dumitrescu, declaraţia care va înfuria 20 de milioane de români: „Imaginează-ți că România este o țară de ciobani”

Chef Florin Dumitrescu vine cu răspunsul la întrebarea „De ce nu mănâncă românii carne de vită?”. Chef Florin Dumitrescu dezvăluie în cadrul podcastului de la HappyFishTV de ce nu mănâncă românii vită și cum ar trebui această carne preparată. Văzut ca un aliment pretențios, românii preferă mai mult carnea de porc la grătar, iar mulți dintre noi facem greșeala de a mai pune carne de vită pe grătar, lucru foarte greșit, precizează Florin Dumitrescu.

De ce românii nu mănâncă acest aliment
Vedeta începe prin a explica de ce românii nu au în cultura lor mâncatul de vită și mai ales prepararea acesteia. Cu toate că, după cum spune invitatul podcastului, în România s-ar fi mâncat foarte multă oaie, odată cu invazia Imperiului Otoman, din motive de supraviețuire, poporul român începuse să crească și să gătească mâncare pe care turcii nu o puteau mânca. În acest mod, românii evitau pierderea unei principale surse de hrană care era foarte vitală și pentru armata otomană.

Chef Florin Dumitrescu, strigăt de ajutor în mediul online. Juratul de la Chefi la cuțite a devenit victima escrocilor cibernetici: „Nu v-aș cere vreodată bani”
„În România mai e o chestie, acum mi-a venit în cap. Cred, s-ar putea să nu am dreptate, dar eu cred foarte tare într-o fază. Am mai zis-o de multe ori, nu știu dacă am zis-o și public. Imaginează-ți că România este o țară de ciobani. La baza României și la baza culturii românești stă Miorița și tot ce ține de oaie. Noi nu mâncăm așa multă oaie, noi mâncăm porc. România a fost la un moment dat sub Imperiul Otoman. Otomanii nu mâncau porc. Românii au fost băieți deștepți. Au crescut ce nu mâncau turcii ca să nu le ia mâncarea. Turcii și tot ce ține de zona Islam și zona musulmană nu mâncau vita medium sau în sânge, doar bine făcută. În România a rămas, probabil, genul ăsta de gătit vită, ca mod de preparare. Nu e ok pentru că se strică foarte tare carnea. Vita. de regulă, e o carne ațoasă, dacă e grasă o mai salvezi puțin.”

La ce ar trebui acordată atenție când alegem carnea de vită
Foarte mult contează și cum a fost crecută vaca a cărei carne se pune pe „masă”. Contează în ce condiții s-a dezvoltat și că, pentru a avea mai multă grăsime, ea trebuie să nu facă foarte mult efort până la momentul tăierii. În funcție de preferințe, Chef Florin pune accentul pe carnea de vită cu grăsime ca fiind cea mai bună, asta dacă persoana care o gătește știe cu „ce se mănâncă treaba”. Spre final, vedeta precizează că abia în ultimul timp, și în România, devin tot mai populare aceste preparate ce au la bază carnea de vită.

Alimentul extrem de nociv pe care-l consumăm zilnic. Chef Florin Dumitrescu a renunțat la el după o întâmplare petrecută în brutăria unui prieten: „Afânătorul pe care-l băga în aluat i-a curs din bidon și a făcut gaură în beton”
„Dar, ea e foarte fibroasă. Dacă o gătești prea mult, mai ales dacă e o carne de vită fără grăsime. Nu e bună carnea de vită la grătar, fără grăsime. De asta e și bună maturarea. Mai important e și cum crești vaca aia. Gradul de marmorare al unei bucăți de carne de vacă este alt aspect important. Cu cât e mai plină de fibră și proteină carnea de vacă, cu atât e mai bine de gătit slow-cook, că e tare. La noi a rămas, să zicem, partea de friptură se pretează carnea de porc. Adică noi suntem mâncători de porc la grătar, mai mult decât de vită. În ultimii ani a început să apară vita accesibilă. Țin minte când m-am angajat în 2002, mușciul de vită se vindea cu 800 de mii porția, la restaurant. materia primă nu știu cât costa, dar 250 de grame era 800 de mii lei vechi. Aveam și noi ferme bune perioada aia, dar nu prea ajungea la toată lumea.

Friptură de miel. Reţeta lui Chef Florin Dumitrescu

Friptura de miel. Ingrediente

2 cepe

1 telină
1 pulpa de miel
2 bucati morcovi
1 bucata fenicul
300 ml vin rosu
300 ml vin alb
80 g pasta de rosii
15 g cimbru
15 g busuioc
cartofi albi noi
2 capatani usturoi

100 g unt

Citeşte şi: Pericolul din vopseaua de ouă din comerţ. Cum poţi vopsi natural ouă pentru Paşte

Mod de pregătire pentru Friptura de miel

Curata si taie toate legumele in bucati mari.

Intr-o tigaie intinsa sau pe un grill gateste pulpa de miel pe toate partile sa ii inchizi porii.

Scoate carnea pe o tava dupa care adauga legumele si caleste bine, pune pasta de tomate, dupa care vinul.

Toarna tot in tava cu miel, pune untul taiat cuburi si acopera cu un capac, folie de aluminiu sau hartie de copt si baga la cuptorul incins la 140C timp de 4h.

Imediat ce este gata pune pulpa de miel si legumele pe tava de servire, iar tot sosul obtinut il pui intr-o craticioara si lasi sa se reduca 20% din cantitatea sosului.

Citeşte şi: Carne de miel şi drob de miel, oferta LIDL pentru Paşte 2022. Preţuri avantajoase pentru toate buzunarele. Reţeta lui Antonio Passarelli pentru friptură de miel