Fotografia ce-a impresionat LUMEA, cu băieţelul de 4 ani care a traversat SINGUR deşertul, e MANIPULARE

Fotografia unui băieţel sirian de 4 ani, care a fost găsit străbătând deşertul după ce s-a pierdut de familia sa cu care urma să se refugieze, a făcut înconjurul lumii. Povestea a mişcat inimile, dar la originea ei se crede că ar fi stat o şmecherie, pentru că unele informaţii lipseau, ceea ce a dus la concluzia mai multor jurnalişti că ar fi mai degrabă o manipulare, tocmai pentru a o face mai impresionantă.

RomaniaTV.net
18 feb. 2014, 15:48

Andrew Harper, reprezentantul de ţară al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite pentru Iordania, a publicat, luni, pe Twitter, fotografia unui băieţelului sirian de 4 ani, Marwan,  care ar fi stăbătut singur deşertul, mergând din Siria către Iordania.

Hala Gorani, reporter CNN International, a preluat imaginea şi a republicat-o, cu descrierea: „Angajaţii ONU l-au găsit pe Marwan, care străbătea deşertul, singur, după ce ar fi fost separat de familia sa, care fugea din Siria”. Povestea emoţionantă a impresionat o lume-ntreagă, iar fotografia a fost preluată şi republicată de nenumărate ori, scrie BBC în ediţia online.

Scepticii au verificat însă contul de Twitter al lui Andrew Harper, menţionat de Hala Gorani în a doua actualizare, descoperind o fotografie publicată de oficialul ONU cu jumătate de oră înaintea imaginii cu Marwan, băieţelul sirian care ar fi străbătut singur deşertul. În aceasta se putea observa un grup de refugiaţi care străbăteau un peisaj similar, la graniţa dintre Siria şi Iordania, ceea ce sugerează că băieţelul nu ar fi fost chiar singur în deşert, ci cu alţi fugari sau chiar cu familia lui.

Mai mult, imaginea a fost mărită, iar Marwan pare să se afle în cadrul grupului, în ultimele rânduri. Shiv Malik, jurnalist de investigaţii la publicaţia britanică The Guardian, a contactat un reprezentant ONU, care i-a confirmat îndoielile. Malik i-a trimis apoi un mesaj lui Hala Gorani, în care îi spunea că, din informaţiile lui, băieţelul se afla la doar 20 de paşi în urma familiei sale.

Imaginea publicată de Gorani a fost preluată şi republicată de peste 8.000 de ori, în timp ce fotografia originală, a lui Andrew Harper, care menţiona că Marwan „a fost separat temporar de familie”, a fost preluată de doar 200 de ori în prima zi, abia depăşind 1000 de republicări după trei zile.

Astfel, publicul a fost expus versiunii pe care a promovat-o Gorani, în care informaţiile omise făceau povestea să fie mai impresionantă.

Confuzia a fost alimentată şi de o declaraţie a lui Andrej Mahecic, purtătorul de cuvânt al ONU, dată publicaţiei Daily Mirror. Din spusele acestuia se poate înţelege că băiatul s-ar fi rătăcit în cursul nopţii, ceea ce ar contrazice informaţiile obţinute de Malik care a fost prezent pe teren în momentul realizării fotografiei.