Gabriel Leş: Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale va fi reluată în maxim trei săptămâni

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că reluarea procedurii privind achiziția corvetelor multifuncționale pentru Armata Română se va face în maximum trei săptămâni, ținând cont de faptul că acest program strategic rămâne o prioritate pentru MApN.

13 mart. 2017, 15:54
Gabriel Leş: Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale va fi reluată în maxim trei săptămâni

El a explicat că va exista o hotărâre de abrogare a HG emisă de Guvernul Cioloș pe această temă, întrucât actul normativ aprobat anul trecut nu respectă reglementarea legală conform căreia trebuie să existe aprobarea inițială a Parlamentului pentru achizițiile care depășesc 100 de milioane de euro.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotărâri de guvern în vederea abrogării hotărârii privind aprobarea procedurii de achiziție a corvetelor, informează un comunicat de presă al instituției. 

Potrivit sursei citate, abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de „neîndeplinirea condiției suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză”.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Hotărârea de Guvern pentru abrograrea actului privind corvetele este în circuit

„Abrogarea actului normativ în discuție reprezintă, în același timp, o etapă legală necesară în vederea inițierii unei noi proceduri de achiziție, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, și care să obțină aprobarea prealabilă a Parlamentului României”, precizează MApN.

Ministerul adaugă că programul strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională” rămâne o prioritate majoră a instituției, justificată de interese esențiale de securitate ale României, „urmând ca procedura de achiziție să fie inițiată în cel mai scurt timp posibil, în baza opțiunilor identificate de specialiști din Forțele Navale și din structurile cu responsabilități în achizițiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României”.

Vineri, 10 martie, premierul Sorin Grindeanu anunța că Executivul va abroga hotărârea de guvern privitoare la achiziția de corvete, motivând că nu ar fi fost dată în mod legal.

„Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci pașii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei pași, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern”, a afirmat Grindeanu într-o emisiune tv.

Anterior, la 23 februarie, fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc susțineau că hotărârea de guvern privitoare la corvete nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura de achiziție, iar abrogarea nu poate avea ca temei nerespectarea condițiilor legale de adoptare.

„Programul strategic de înzestrare cu corvete multifuncționale rămâne o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, dorim să abrogăm, ca să putem reporni procedura cât de repede (…) Intenția mea este să meargă cât de repede. (…) O săptămână, două, trei maxim, va intra în guvern în cel mai scurt timp posibil hotărârea de abrogare și bineînțeles noua procedură „, a declarat Gabriel Leș la finalul ședinței de grup a senatorilor PSD la care a participat și președintele social democraților Liviu Dragnea.