Găluşte cu prune, desertul copilăriei cu care nu dai greş. Reţeta pas cu pas

Astăzi vă prezentăm o reţetă formidabilă de găluşte cu prune. Nu ai cum să dai greş cu acest desert, care cu siguranţă vă va aduce aminte de copilărie.

05 sept. 2022, 19:01
Găluşte cu prune, desertul copilăriei cu care nu dai greş. Reţeta pas cu pas

Găluşte cu prune, desertul copilăriei cu care nu dai greş. Se face foarte usor şi este pur şi simplu delicios. Cei dragi vor fi fascinaţi de gustul incredibil al celebrelor găluşte.

Găluşte cu prune, desertul cu care nu dai greş nicioadată. Uite cum se face

Pentru prepararea desertului ai nevoie de următoarele ingrediente: 250 grame făină, 600-700 grame cartofi, 50 grame unt, 150 grame pesmet, 100 grame zahăr, o linguriță scorțișoară, esență de vanilie, nucșoară, două ouă, ulei, coajă rasă de lămâie, prune.

Citeşte şi Reţeta de papanaşi pufoşi cu care Simona Gherghe este gazda perfectă. Toţi invitaţii îi laudă desertul în varianta moldovenească

Mod de preparare

Pentru început, fierbem cartofii în coajă, după care aşteptăm să se răcească şi îi decojim. Următorul pas este să îi dăm prin răzătoarea mare. Într-o tigaie punem 50 de grame de unt la topit, după care adăugăm pesmetul, zahărul, o linguriță de scorțișoară și esență de vanilie. Opţional poţi adăuga şi nucşoară, potrivit stiridiaspora.ro. 

Se lasă pe foc mic timp de 15 minute. Nu uitaţi să mai amestecaţi din când în când.

Între timp, într-o oală mare se pune apa la fiert. Dacă preferaţi găluştele mai dulci, adăugaţi trei-patru linguri de zahăr. Cartofii daţi prin răzătoare se pun într-un castron mare, se adaugă cele două ouă, o lingură mare de ulei, scorțișoară, coaja rasă de la o lămâie și se amestecă.  Adăugăm făina treptat. Nu vă speriaţi dacă vă iese aluatul lipicios, aşa trebuie să fie.

Prunele le tăiem în două şi le presărăm cu puţin zahăr prun. Apoi, modelăm găluștile.

Se ia o prună și se acoperă complet cu aluat, formându-se o bilă. Când am terminat tot aluatul, le punem la fiert. Se fierb în oală cu capac, nu prea multe deodată, pentru că trebuie să aibă loc. Durează cam 10-15 minute.

Când sunt gata, faimoasele găluște cu prune se ridică singure la suprafață.  Se scurg puțin și se tăvălesc prin tigaia cu pesmetul auriu.

Asta este tot, poftă bună!

Citeşte şi Pavlova umplută cu dulceață după rețeta lui Chef Joseph Hadad, desertul irezistibil de care nu te saturi niciodată