Garda de Mediu: Transalpina nu are aviz de mediu de la autoritatea centrală

Garda de Mediu a constatat că proiectul de amenajare a drumului naţional DN67C, cunoscut şi drept Transalpina, nu a primit avizul de mediu. Prin urmare, lipsa acordului de mediu nu a permis efectuarea unui studiu de evaluare menit să stabilească măsuri de conservare pentru siturile NATURA 2000 pe care le traversează acest drum naţional.

RomaniaTV.net
02 oct. 2012, 16:08
Garda de Mediu: Transalpina nu are aviz de mediu de la autoritatea centrală

În perioada 17-22 septembrie, la solicitarea Comisarului General, Ovidiu Dăescu, o echipă de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul judeţean Gorj – a efectuat un control pe DN 67C – Transalpina – între localităţile Novaci (jud. Gorj) şi Sebeş (jud. Alba), în vederea verificării activităţii de amenajare a drumului naţional DN 67 C pe sectorul menţionat.

În urma acestui control, s-au constatat că investiţia, aparţinând Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, a fost începută fără ca proiectul să fie avizat de către autoritatea centrală de protecţie a mediului. Lipsa acordului de mediu nu a permis efectuarea unui studiu de evaluare menit să stabilească măsuri de conservare pentru siturile NATURA 2000 pe care le traversează acest drum naţional. Ca urmare, Administraţia sitului NATURA 2000 – Parâng ROSCI 0188, prin acordurile emise, nu a stabilit condiţiile care se impuneau pentru conservarea biodiversităţii.

În plus, Garda de Mediu a constatat că autorizaţiile de construire care stau la baza modernizării DN 67C au fost emise fără obţinerea acordului de mediu, contrar prevederilor legale, lucrările au fost efectuate de societatea ROMSTRADE SRL, societate care nu a gestionat corespunzător deşeurile de construcţie, pe perioada derulării lucrărilor, de-a lungul drumului DN 67C există mai multe depozite de materiale neutilizate, iar pe traseul Rânca-Novaci au fost identificate zone de taluz din care a fost dislocat material folosit în construcţii.

În zona Oaşa, au fost exploatate materiale locale care au fost folosite pentru terasamentul drumului, încălcând Legea minelor nr. 85/2003 cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, condiţiile prevăzute în autorizaţiile de mediu şi de gospodărire a apelor pentru activitatea de fabricare a betonului, respectiv pentru extragere a pietrişului şi nisipului, spălarea, sortarea şi concasarea agregatelor minerale din râul Lotru nu au fost integral respectate de ROMSTRADE S.R.L, în timpul execuţiei lucrărilor.

Ca urmare a celor constatate, comisarii GNM au aplicat o amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei, conform art. 94, alin. 1, lit. b din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006.

În perioada următoare, CNM – CJ Gorj va notifica APM Vâlcea în vederea declanşării procedurii de suspendare a autorizaţiei de mediu, în baza art. 17, alin. 3 din OUG 195/2005.

În ceea ce priveşte măsurile care au fost dispuse, acestea se referă la gestionarea tuturor deşeurilor generate, potrivit legislaţiei în vigoare, termenul pentru realizarea acestei măsuri fiind 10.10.2012, curăţarea taluzurilor adiacente lucrărilor de consolidare a drumului, unde există deşeuri lemnoase, arbori dezrădăcinaţi, deşeuri de construcţie, cu termen până la data de 01.12.2012 şi aducerea la forma iniţială a suprafeţelor de teren din care s-a dizlocat material, cu termen până la data de 01.12.2012.