Soluție controversată pentru a acoperi deficitul de locuințe. Pensionarii să-și închirieze apartamentele familiilor tinere

Germania se confruntă cu o lipsă acută de locuințe, astfel încât ministrul Construcțiilor, Klara Geywitz, și-a stabilit obiectivul ambițios de a construi 400.000 de apartamente noi în fiecare an.

23 aug. 2023, 16:41
Soluție controversată pentru a acoperi deficitul de locuințe. Pensionarii să-și închirieze apartamentele familiilor tinere

Germania vrea casele pensionarilor. Acest proiect nu are însă șanse reale să devină realitate mai devreme de 2024, iar pentru a contracara deficitul de locuințe, guvernul Germaniei lucrează în prezent la identificare unor soluții rapide.

Geywitz a confirmat acest lucru într-un interviu pentru ziarul Bild.

„În Germania există o mulțime de spațiu de locuit, dar nu sunt suficiente apartamente. Acest lucru arată că unii au mai mult spațiu decât au nevoie, în timp ce alții au prea puțin.”, a spus aceasta, potrivit Ziarulromanesc.de.

Ministrul a vorbit cu ziarul Bild despre o posibilă soluție. O idee ar fi ca bătrânii să își închirieze casele familiilor la un preț corect și ei să se mute în apartamente mai mici. Costurile de închiriere ale seniorilor ar putea fi deductibile din impozite. Ministrul federal al familiei, Lisa Paus, este deschisă la această idee.

Citește și: România, interzisă în Schengen. Ministrul de Interne al Austriei: „Nu suntem deschiși pentru extinerea acestuia”

”Găsesc de ajutor toate ideile despre faptul că spațiul de locuit este limitat, mai ales în zonele urbane”, a spus ea pentru Bild.

Ideea a găsit susținere și în industriaconstrucțiilor. CEO-ul Haus & Grund, Kai Wernecke, consideră această abordare „lucru corect de făcut”. Cu toate acestea, el avertizează că ar avea mai mult sens dacă nu s-ar face plățile de chirie ale seniorilor, dar „venitul din chirie” ar fi scutit de impozit. El justifică acest lucru spunând că majoritatea pensionarilor nu au venituri impozabile.

Citește și: De la 1 ianuarie se schimbă sistemele de încălzire. Cine sunt românii care vor fi afectaţi