DOSARUL POŞTA ROMÂNĂ 8.Gheorghe Ştefan negocia ŞPAGA în CHILOŢI. „Nu-l interesau detaliile de business, ci doar câţi bani îi reveneau”

Procurorii DNA au trimis recent în judecată dosarul ”Poșta Română 8” în care sunt protagoniști fostul edil al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan zis și Pinalti, Mihăilescu Dragoș Cosmin, directorul Fabricii de Timbre, entitate fără personalitate juridică, afiliată Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), Marian Constantinof, om de afaceri apropiat al fostului edil, directorul Direcției dezvoltare din cadrul CNPR, Mihai Chebac, și Dorin Laurian Firuti, administratorul societății Romkuvert, firmă introdusă artificial în circuitul prin care trebuiau ”storși” bani de la Poșta în interesul lui Ștefan.

09 mart. 2017, 15:41
DOSARUL POŞTA ROMÂNĂ 8.Gheorghe Ştefan negocia ŞPAGA în CHILOŢI. „Nu-l interesau detaliile de business, ci doar câţi bani îi reveneau”

Anchetatorii DNA au stabilit, potrivit actelor din dosar că, ingineria financiară pusă la cale de Ștefan în vara anului 2009 împreună cu prietenul său, Marian Constantinof, avea menirea de a-i aduce fostului primar  sume considerabile de bani, scrie Vocea.biz.

Gheorghe Ştefan, trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Poşta Română”. Este cel de-al optulea dosar de corupţie de la Poştă

Procurorii notează în dosar că procedura organizată de Fabrica de Timbre a fost manipulată astfel încât să fie câștigată de societatea Nemar Building, o firmă în care asociat și administrator figurează Bogdan Iulian Neacșu, un interpus al lui Marian Constantinof.

Marian Constantinof îl cunoștea pe Gheorghe Ștefan de ceva vreme, ambii fiind implicați în susținerea unor echipe de fotbal și le-a povestit anchetatorilor că vărul său, Geani Nedelcu are o echipă de fotbal, Farul Constanţa. Prin intermediul acestuia l-a cunoscut Constantinof pe Gheorghe Ştefan, preşedintele de onoare al echipei Ceahlăul Piatra Neamţ şi primar al municipiului Piatra Neamţ.

Omul de afaceri a relatat că Gheorghe Ştefan, în discuţiile pe care le-a purtat cu el i-a spus că a negociat şi a «obţinut politic» dreptul de a pune anumiţi oameni în Ministerul Economiei, Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Apelor şi. Ca dovadă a celor susţinute de Gheorghe Ştefan, a mai spus acesta, este şi faptul că ”o echipă întreagă de apropiaţi sau cunoscuţi ai săi din Piatra Neamţ a fost angajată la CN Poşta Română SA (C.N.P.R.), în funcţii de conducere”.

În acest fel Marian Constantinof cunoștea influența pe care Gheorghe Ștefan o avea în CNPR și a încercat să se apropie de fostul edil pentru a influența atribuirea preferențială a unor contracte de către reprezentanții companiei naționale.

Constantinof a dezvăluit procurorilor că marea majoritate a întâlnirilor lui Ștefan au avut loc la Hotelul Marshal.

„De multe ori mă chema dis de dimineaţă şi ajungeam să stau cu el de vorbă de abia noaptea, când mă lua la el în cameră. Îmi amintesc că de cele mai multe ori se dezbrăca în chiloţi, se aşeza în fotoliu să asculte ce-i spun şi îl lua somnul; îl lăsam până începea să sforăie şi apoi mă îndreptam spre uşă, iar când mişcam clanţa imediat se trezea şi mă întreba ceva de genul: Şi acum cum facem?; vreau să spun că nu-l interesau detaliile de business, ci doar câţi bani îi reveneau. M-am mai întâlnit cu Gheorghe Ştefan şi la hotelul lui Mitică Dragomir, Cristal Palace”, se mai arată în declarația existentă în volumele dosarului transmis instanței.

Marian Constantinof i-a cerut sprijinul lui Gheorghe Ștefan, mai precis, să intervină, prin influența pe care o are, pe lângă reprezentanți ai CNPR și ai Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informaţională(MCSI) astfel încât compania națională să atribuie firmelor pe care le controla, contracte de furnizare a hârtiei. Pentru aceste pretenții ale omului de afaceri Gheorghe Ștefan a cerut sume de bani, iar pentru a stabili cât i se cuvine, Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să se intereseze de prețuri și de cât se putea obține din contractele de furnizare a hârtiei.

Referitor la schema de influență a edilului în acest caz Constantinof spune că Ștefan era pregătit să intervină inclusiv la ministrul Gabriel Sandu.

„Gheorghe Ștefan mi-a spus că urma să intervină inclusiv la ministrul Gabriel Sandu, dar nu numai la acesta, ci și la reprezentanții CNPR. Gheorghe Ștefan ocupa o funcție importantă în partid și a numit mai mulți apropiați sau cunoscuți ai săi în funcții cheie, inclusiv în CNPR. El mi s-a lăudat că deține controlul inclusiv al CNPR”, spune Constantinof, mai scrie Vocea.biz.

Cine s-a opus ingineriei a fost DEMIS

După ce detaliile acestei ”afacerii” dintre Ștefan și Constantinof au fost perfectate iar ingineria pusă în funcțiune unul directorul Fabricii de timbre, Adrian Grecu a cerut cu insistență societății interpuslui lui Constantinof să își onoreze contractul încheiat, respectiv cel de livrare a cantităților de hârtie pentru imprimante matriceale achiziționate.

Astfel în 31 iulie 2009 şi 28 august 2009, Fabrica de Timbre a trimis două notificări către societății Nemar Building, semnate de Grecu în calitatea sa de director sucursală,  Dumitru David, directorul economic şi Nina Urlea, șefa Serviciului de aprovizionare și administrativ, referitoare la faptul că furnizorul nu a onorat comenzile.

În prima adresă Fabrica de Timbre a arătat că, în baza contractului societatea Nemar Building avea obligaţia de a livra comanda solicitată în ziua imediat următoare transmiterii acesteia şi, deşi fuseseră transmise două comenzi în 15 iulie 2009 şi 23 iulie 2009, nici una nu a fost onorată, iar activitatea putea fi blocată. Prin aceeaşi adresă s-a notificat faptul că hârtia a fost achitată în avans, iar dacă livrarea nu era efectuată, problema urma să fie rezolvată pe cale juridică.

Prin a doua adresă Fabrica de Timbre amintea societății nemar prima notificare și preciza că în cazul în care comenzile nu erau onorate imediat, societatea comercială urma să fie exclusă de la achiziţiile organizate de CNPR şi situaţia, rezolvată pe cale judiciară.

Actul de curaj al lui Grecu Adrian care și-a permis să-l amenințe pe Marian Constantinof că firmele acestuia vor fi împiedicate să mai încheie contracte cu Fabrica de Timbre a fost sancționat. Grecu Adrian a fost revocat din funcție.

Dus de mână la Gabriel Sandu

Un prim pas pentru atribuirea preferențială de contracte o reprezenta numirea lui Cosmin Dragoș Mihăilescu la conducerea Fabricii de Timbre în locul lui Grecu Adrian. Marian Constantinof i l-a propus pe apropiatul său lui Gheorghe Ștefan, pentru a fi susținut în funcție.

Chemat de Marian Constantinof, Cosmin Dragoș Mihăilescu a mers la hotelul Marshal unde omul de afaceri l-a sunat pe Gheorghe Ștefan, aflat într-o cameră de hotel, la discuții, cu Gabriel Sandu și i l-a trimis pe Cosmin Dragoș Mihăilescu pentru a fi prezentat ministrului.

După această primă întâlnire Cosmin Dragoș Mihăilescu, propus pentru ocuparea funcției de director al Fabricii de Timbre, a fost chemat de ministrul Gabriel Sandu, la sediul MCSI, unde a fost însoțit de Florin Aurelian Ciobotaru, directorul comercial al CNPR și apropiat al lui Gheorghe Ștefan.

Această situație a fost confirmată anchetatorilor DNA inclusiv de fostul ministru Gabriel Sandu care a mărturisit că numirea lui Cosmin Dragoș Mihăilescu la conducerea Fabricii de Timbre s-a făcut la propunerea lui Gheorghe Ștefan.