Gheorghiţă: Cred că în momentul de faţă doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru

Valeriu Gheorghiţă a vorbit vineri seară despre maratonul vaccinării, paşaportul de vaccinare şi imunizarea cu AstraZeneca.

07 mai 2021, 22:24
Gheorghiţă: Cred că în momentul de faţă doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, anunţă că la nivel european se aşteaptă ca, la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie, să fie implementat certificatul verde care să permită persoanelor să călătorească în ţările Uniunii Europene. El precizează că sistemul prin care se implementează acesta respectă datele cu caracter personal, iar informaţiile furnizate în urma scanării codului QR nu sunt stocate în alte baze de date.

„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

Gheorghiţă a explicat că persoanele pot solicita codul QR, acesta se poate descărca electronic, iar informaţiile pot fi scanate de pe telefon, în punctele de trecere a frontierei, fără ca datele scanate să fie stocate în alte baze de date.

Conform medicului, un comitet lucrează pentru implementarea sistemelor care să permită ca România să se alăture celorlalte ţări.

„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur. (…) Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări, altfel, orice persoană poate să se testeze şi conceptul care se doreşte la nivel european este accesul gratuit la testare tocmai pentru a nu fi, într-un fel sau altul, condiţionată vaccinarea”, a mai afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă afirmă că peste 2.000 de persoane au fost vaccinate deja în cadrul maratonului din Bucureşti

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că în prima zi a maratonului de la Bucureşti au fost vaccinate peste 2.000 de persoane, rata de imunizare fiind de nouă persoane pe minut.

Conform lui Valeriu Gheorghiţă, peste 2.000 de persoane au fost vaccinate în cadrul maratonului care a început vineri după-amiază, la Bucureşti, ceea ce înseamnă aproximativ 9 persoane pe minut.

Foto: Inquam

„În continuare se prezentau persoane pentru vaccinare şi este o atmosferă extrem de plăcută, oamenii sunt entuziaşti şi s-au bucurat foarte mult că au această posibilitate de a se vaccina”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

Maratonul de la Bucureşti va continua până luni dimineaţă, la ora 8, aproximativ 1.500 de voluntari participând la acest eveniment.

Specialiştii avertizează: cât ar putea dura până să ajungem la imunizarea colectivă împotriva Covid

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că la Sala Palatului, în decurs de o oră, au fost vaccinate 650 de persoane, el arătând că numeroşi studenţi îi însoţesc şi asistă pe cei care se prezintă pentru imunizare.

El a precizat că, de sâmbătă, în toate centrele de vaccinare se inoculează ser anti-COVID fără programare, în limita capacităţii centrelor.

Medicul a subliniat că nu a scăzut intenţia de vaccinare în rândul românilor, ci sunt multe persoane care fie au avut dificultăţi în a se programa, fie „nu au găsit momentul potrivit” pentru a se imuniza.

„Periodic am făcut o serie de evaluări şi am observat că nu a scăzut intenţia de vaccinare (..) este aceeaşi, este chiar în creştere şi cred că toate aceste evenimente, de tip maraton de vaccinare, centre drive thru, vaccinare în cadrul operatorilor privaţi, nu fac altceva decât să uşureze acest proces”, a explicat Gheorghiţă.

În prima zi a maratonului de la Bucuresti, medicul Valeriu Gheorghiţă a vaccinat 50 de persoane.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că în prezent, în România, numai cine nu doreşte să se vaccineze nu poate face acest lucru, precizând că pe măsură ce vor fi mai multe persoane vaccinate, circulaţia virusului în rândul populaţiei va scădea.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, vineri, la Maratonul de vaccinare din Bucureşti, că aceste evenimente şi centrele drive thru permit într-un număr mare accesul oamenilor la vaccinare.

Cozi uriașe la maratonul vaccinării în Bucureşti. Sute de oameni s-au strâns deja în fața Sălii Palatului VIDEO

El a reamintit că de sâmbătă va fi permisă prezentarea directă în toate centrele de vaccinare pentru imunizare, fără programare.

„Toate aceste elemente de tip maraton de vaccinare şi crearea noilor centre de vaccinare de tip drive thru să permită într-un număr cât mai mare accesul oamenilor la vaccinare. De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacităţii de vaccinare a fiecărui centru. Cred că în momentul de faţă doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru. Majoritatea centrelor care primesc vaccin de la compania AstraZeneca vor primi de mâine vaccin de la compania Pfizer, în fiecare judeţ a rămas unul sau două centre de vaccinare cu acest tip de vaccin pentru persoane care doresc să se vaccineze cu acest tip de vaccin”, a afirmat Gheorghiţă.

El a precizat că AstraZeneca este un vaccin care îşi păstrează toate beneficiile.  „Este un vaccin care îşi păstrează beneficiile, care depăşesc cu mult riscurile legate de infecţia cu Sars-Cov-2, pe care Agenţia Europeană a Medicamentului le-a infirmat de fiecare dată când Comitetul de Farmacovigilenţă s-a întâlnit. Vedem că în momentul de faţă mai multe ţări europene elimină restricţia, Germania renunţă la acea restricţie de a se utiliza la persoane doar peste 60 de ani”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a menţionat că, pe măsură ce vor fi vaccinate mai multe persoane, va scădea circulaţia virusului în populaţie.  „Cred că în felul acesta toate vaccinurile care în momentul de faţă sunt autorizate pot să fie folosite cu încredere de toată lumea, într-un număr cât mai mare tocmai pentru a putea să atingem într-un timp scurt pragul de imunitate de grup pe care ni-l dorim cu toţii pentru ca la momentul când vom ridica restricţiile să nu avem risc de a reveni iarăşi într-o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic. Cu cât vom vaccina cât mai multe persoane, cu atât masa populaţională receptivă la boală va scădea, cu atât circulaţia virusului în rândul populaţiei scade, riscul de selectare a tulpinilor virale mutante este mic şi în felul acesta beneficiile vaccinării se menţin atât pentru perioada imediat următoare, cât şi pe termen lung”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Foto: Inquam


loading...
Partenerii noștri