Gigi Becali a spălat banii obţinuţi ilegal prin FCSB. Documentul care aruncă în aer fotbalul românesc

Gigi Becali este acuzat de DNA că ar fi obţinut 60 de milioane de euro, despăgubire pentru un teren, prin intermediul nepotului său, Vasile Geambazi.

RomaniaTV.net
20 feb. 2020, 06:47

Patronul FCSB este din nou în pericol de a fi condamnat la închisoare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi obţinut prin intermediul nepotului său, Vasile Geambazi, o despăgubire de 60 de milioane de euro de la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor), bani pe care i-ar fi trecut prin mai multe conturi pentru a-i „spăla”, inclusiv prin al soţiei, Luminiţa.

În plus, Becali ar fi transferat bani către societăţile comerciale pe care le deţine, cu titlu de împrumut, urmând să-i recupereze, astfel încât provenienţa sumelor să poată fi justificată.

„În perioada octombrie 2018-noiembrie 2019 a folosit sume din conturile alimentate cu despăgubirea supraevaluată fraudulos pentru a transfera capital cu titlul de împrumut asociat către societăți comerciale pe care le deținea: ARCOM, FCSB, Uzina Mecanică Drăgășani, Imunomedica Provita, Cellcon Invest”, se arată în rechizitoriu, potrivit unzui document prezentat de România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Becali l-ar fi folosit pe Vasile Geambazi ca interpus pentru o despăgubire exagerată. Era vorba despre un teren din Voluntari, pentru care Vasi a fost despăgubit de ANRP cu 297.630.000 de lei, aproximativ 62 de milioane de euro. Procurorii susțin că Gigi s-a aflat în spatele afacerii și că suma căpătată în schimbul terenului a fost „stabilită în urma supraevaluării frauduloase a evaluatorului Nuțiu Emil”.

Citeşte şi Gigi Becali spune că se simte hărţuit şi se gândeşte să se mute în altă ţară. Ce se întâmplă cu FCSB?

 

„E ordonanţa procurorului care a fost desfiinţată de Tribunalul Bucureşti. E un titlu de despăgubire care e dat de curtea supremă, deci despăgubirea este dată de curtea supremă. Că un procuror care e copil şi a vrut să se afirme şi a făcut o tâmpenie, e altceva. Dar judecătoarea de la tribunal a ridicat sechestrul şi a desfiinţat ordonanţa procurorului DNA, deci asta nu mai are nicio valoare. Eu eram în puşcărie şi nepotul meu ce era să facă? Că avea banii în cont. Avea şi alţi bani în cont, nu numai banii ăia. Cât am fost în puşcărie a încasat vreo 30 de milioane de euro, banii mei. Că ne-am calificat în Champions League, l-am vândut pe Chiricheş, pe Gardoş şi pe cutare. Şi a retras banii împrumut, cum ar veni, împrumutaţi de mine. El administra. Când a avut nevoie, a scos banii, când a avut nevoie Steaua, a dat banii. Valoarea despăgubirii a fost stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi procurorul DNA a spus: nu mă interesează pe mine ce a dat curtea supremă, eu fac altă evaluare. Da, dar nu mai poţi să o faci. Nici nu sunt incuplat pentru aşa ceva. A zis el suspiciune. Şi dacă judecătoarea a ridicat sechestrul, înseamnă că nici suspect nu sunt. La ora asta nu sunt nici suspect dacă mi-a ridicat sechestrul. Dacă banii au circulat ca să ajungă la mine, au circulat pe cer şi prin nori şi prin aburi? Au circulat printr-un cont bancar la vedere. Ca să speli bani trebuie să-i ascunzi, să-i manevrezi. Dar a fost totul la vedere şi cu asta, basta. Erau bani daţi de statul român, de curtea supremă şi de Ministerul de Finanţe. De ce să ascunzi banii ăia? Omul ăla face ce vrea cu banii. Bine, e adevărat că o parte din ei au ajuns la mine. Au ajuns la mine pentru că dacă a luat de la Steaua 30 de milioane cât am fost în puşcărie, banii mei, trebuia să mi-i şi dea înapoi, nu? Banii ăia care s-au luat s-au dat numai la spitale şi la biserici. Chiar şi mai mulţi, şi eu şi nepotul meu. (n.r. – În alte cazuri) au fost atacaţi de DNA nişte bani care au fost daţi de Comisa Centrală de Restituire. Dar aici nu i-a dat comisia, i-a dat Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie. Când îţi dă Curtea Supremă de justiţie nişte bani, punct, la revedere, nu mai poate nimeni să se atingă de ea, nici şapte miliarde de procurori. Şapte sute de miliarde de procurori nu o mai pot atinge. Nu avea voie să facă expertiză, e abuz în serviciu. La ora asta el (n.r. – procurorul) are o culpă, de abuz în serviciu şi el a făcut o faptă penală pentru că a ignorat o hotărâre definitivă şi irevocabilă cu putere de lucru judecat şi a făcut o expertiză. Că nu avea voie să facă”, a declarat Becali.

El precizat că în urma acestui caz are probleme cu băncile, care nu vor să-i mai depoziteze banii.

„Procurorul a făcut o tâmpenie, o reevaluare pe care nu avea voie să o facă, iar tâmpenia aia a dus la alte consecinţe. Băncilor nu le convine să fie toată ziua supravegheate şi toată ziua să dea note explicative. Orice tranzacţie pe care o face Becali, familia lui, fetele lui, nepoţii lui trebuie să ne raportezi! Şi o bancă nu are chef de raportat şi zice: nu avem nimic cu tine, ai 60 de zile să-ţi muţi conturile de la noi”, a spus omul de afaceri.