Gogoși de post decupate cu paharul. Rețeta cu apă minerală și esență de vanilie

Aceste gogoși sunt perfecte în perioada postului, atunci când ți-e poftă de ceva dulce. Se prepară ușor și sunt foarte gustoase.

13 dec. 2023, 23:17
Gogoși de post decupate cu paharul. Rețeta cu apă minerală și esență de vanilie
Gogoși pufoase de post

Gogoși simple de post, decupate cu paharul. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru desertul minune.

Ingrediente

  • 1 kg făină albă
  • 10 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 30 ml esență de vanilie
  • 100 ml apă caldă
  • 400 ml apă minerală
  • 1/2 linguriță sare
  • 100 gr zahăr pudră, vanilinat, pentru pudrat

Citește și: Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești! Rețeta de post a măicuțelor de la Mănăstirea Voroneț care o să te facă să te lingi pe degete

Mod de preparare

Cum pregătim aluatul – Cernem aproximativ 850 – 900 de grame de făină într-un vas. Restul de făină îl păstrăm pentru înfăinat masa de lucru. Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia și zahărul. Turnăm apa caldă și amestecăm cele două ingrediente până la diluare. Acoperim vasul și lăsăm drojdia să se activeze până își dublează volumul.

Peste făina din vas presărăm sarea și zahărul vanilinat. Începem să adăugăm făină peste amestecul de drojdie și zahăr și turnăm, treptat, apa minerală și esența de vanilie. Amestecăm intens până se omogenizează totul, apoi frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Aluatul trebuie să fie ușor ferm, dar nu atât de ferm ca cel de pâine. Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră sau până își dublează volumul.

Citește și: Secretul aluatului perfect pentru cele mai pufoase gogoși! Rețeta secretă a bunicii cu care vei face furori toamna aceasta

După ce aluatul a crescut, rupem bucăți din el, pe care le întindem pe masa de lucru în foi de circa un centimetru grosime. Cu un pahar decumpăm discuri din aluat pe care le mai lăsăm să se dezvolte pe masă 7 – 8 minute. Surplusul de aluat, îl frământăm din nou și îl întindem, decuăând gogoși din el.

Încimgem o cantitate mare de ulei într-o tigaie adâncă și scufundăm în el 5 – 6 gogoși sau câte încap. Le rumenim pe ambele părți la foc mediu spre mare. Le scoatem pe prosoape absorbante, le lăsăm câteva minute să se scurgă de ulei, apoi le pudrăm cu zahăr vanilinat.