Gogoşi mănăstireşti pufoase după o reţetă românească autentică. Secretul pe care trebuie să-l cunoască orice gospodină ca să obţină gogoşi perfecte

Gogoşile autentice româneşti sunt foarte gustoase şi reprezintă un desert la îndemână. Nu necesită multe ingrediente, nici mult timp petrecut în bucătărie.

11 sept. 2022, 09:10
Gogoşi mănăstireşti pufoase după o reţetă românească autentică. Secretul pe care trebuie să-l cunoască orice gospodină ca să obţină gogoşi perfecte

Delicioasele gogoşi mănăstireşti pufoase pot fi preparate atât de dulce, cât şi de post, caz în care untul se înlocuieşte cu margarină. Se prepară în aproximativ 30 de minute, cam de acelaşi timp este necesar pentru prăjirea lor, astfel încât, după doar o oră, poţi să te delectezi cu cel mai gustos desert autentic românesc.

Gogoşi mănăstireşti pufoase, ingrediente necesare

  • 1 kg făină
  • 1 cub drojdie proaspătă
  • 150 g unt (sau margarină dacă le faci în perioada postului)
  • 250 ml apă minerală
  • 250 g zahăr
  • ulei pentru prăjit
  • sare
  • zahăr pudră amestecat cu scorţişoară

Mod de preparare

Din cantitatea de făină se păstrează cam o cană, iar restul se cerne într-un vas. Zahărul se dizolvă în apă minerală, iar drojdia se dizolvă în două linguri de apă călduţă (dacă nu sunt preparate de post, drojdia poate fi dizolvată şi în lapte cald). Ambele lichide se toarnă apoi peste făină.

Citeste si Rețetă delicioasă de gogoși cu banane. Se prepară cât ai clipi și nu are pic de zahăr! Iată ingredientul secret

Se adaugă margarina caldă, cana de făină pusă deoparte la început şi sarea şi se frământă bine, bine până ce se obţine un aluat omo­gen. Dacă aluatul este încă prea lipicios, adăugați puțină făină. Dacă, în schimb, observi că este foarte uscat, toarnă puțin lapte sau apă. Aluatul se lasă la crescut până îşi dublează volumul.

Se întinde cu sucitorul, se taie rondele cu gura unui pahar. Gogoşile trebuie să aibă cam 1 cm grosime. Pentru a ieşi super-pufoase, poţi lăsa 2 cm grosime. Când gogoșile sunt tăiate, mai trebuie lăsate să se odihnească încă 10 minute, astfel încât să crească în dimensiune. Apoi se prăjesc pe ambele părţi în baie de ulei.

Când sunt gata, se scot din tigaie pe şerveţele de hârtie şi, după ce se răcesc, se presară cu zahăr pudră amestecat cu scorţişoară.

Citeste si Desertul copilăriei, reţeta pas cu pas de la bunica Gherghina, senzaţia Tik-Tok-ului VIDEO