Grecia, paralizată de GREVĂ: Manifestanţii protestează faţă de politicile de AUSTERITATE VIDEO

Sindicatele din sectorul privat şi cel public au anunţat azi proteste de amploare faţă de politicile de austeritate impuse de creditorii internaţionali.

RomaniaTV.net
06 nov. 2013, 06:35
Grecia, paralizată de GREVĂ: Manifestanţii protestează faţă de politicile de AUSTERITATE VIDEO

Manifestaţiile au pornit încă de marţi, când au avut loc mai multe incidente la sosirea oficialităţi FMI şi ai Băncii Central Europene.

A patra grevă generală de la începutul anului, această mobilizare a sindicatelor din mediul privat (GSEE) şi cel public (Adedy) a afectat mai ales, în timpul dimineţii, legăturile maritime dintre Grecia continentală şi insulele acesteia, în condiţiile în care majoritatea marinarilor diferitelor companii din sector au aderat la mişcare.

Sistări ale activităţii pe durata a trei ore la începutul şi la sfârşitul zilei erau prevăzute pentru reţelele de autobuze şi troleibuze din capitale, în timp ce la Acropole, cel mai vizitat obiectiv turistic grecesc, situat în centrul vechi al capitalei, accesul turiştilor urma să fie suspendat timp de două ore, la sfârşitul dimineţii. În context, ambuteiaje enorme s-au format în timpul dimineţii la Atena, pe fondul funcţionării parţiale a transporturilor publice. Centrul oraşului a fost închis circulaţiei la sfârşitul dimineţii din cauza acţiunilor de protest programate de cei de la GSEE, Adedy şi sindicatul Pame, apropiat de Partidul Comunist.

Manifestanţii s-au adunat dimineaţă în faţa Ministerului de Finanţe pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de organismele internaţionale care îndeamnă la politici severe de austeritate. În plus, un bărbat a fost arestat după ce a aruncat cu un pumn de monede înspre maşina şefului misiunii diplomatice FMI în Grecia, potrivit România TV.

Liderii FMI şi ai Băncii Central Europene au fost nevoiţi apoi să părăsească clădirea pe la ieşirea de urgenţă pentru că protestatarii au blocat intrarea principală.

Citeşte şi Cu PLOCONUL la ministru: Ce i-au adus SINDICALIŞTII greci MINISTRULUI de FINANŢE

În plus, manifestanţilor din stradă li s-au alăturat şi câţiva zeci de funcţionari care au blocat un etaj al Ministerului de Finanţe în semn de protest faţă de disponibilizările din sectorul public.

Incidentele de faţă vin pe fondul în care guvernul grec poartă negocieri pentru acordarea unei noi tranşe de ajutor de un miliard de euro. În schimb, grecii nici nu vor să audă de un nou împrumut şi ameninţă cu proteste de amploare. În acest sens, Ministerul român de Externe a avertizat cetăţenii români să evite centrul Atenei.