Grecii de la AKTOR încep cel mai mare și dificil proiect feroviar din România. Va avea 4 tuneluri de peste 24 km care vor străpunge Carpații între Brașov-Sighișoara

În România începe realizarea celui mai mare și dificil proiect feroviar dezvoltat vreodată la nivel național. Este vorba despre construcția a patru tuneluri lungi de peste 24 km care străpung Carpații pentru calea ferată Brașov-Sighișoara.

28 apr. 2023, 12:43
Grecii de la AKTOR încep cel mai mare și dificil proiect feroviar din România. Va avea 4 tuneluri de peste 24 km care vor străpunge Carpații între Brașov-Sighișoara

Compania elena AKTOR, parte a asocierii RailWorks, a început cel mai mare si mai dificil proiect feroviar făcut vreodată in Romania, scrie Mediaflux.ro. Este vorba de patru tuneluri in lungime totala de peste 24 km care vor fi săpate cu 4 TBM-uri ( tunnel boring machine) ce au costat peste 70 milioane de euro pentru a construi calea ferată Brașov – Sighișoara.

Cele 4 TBM uri au fost botezate după numele copiilor inginerilor care sunt implicați in acest proiect de mare anvergura tehnică. Cele 4 TBM uri se numesc ALEXIA, MELINA, EVELINA și KATERINA. Primul a ajuns deja în țară, iar al doilea va fi livrat luna viitoare. Ultimele două sunt finalizate în fabrică, au trecut deja testele tehnice și vor ajunge în România în iunie, respectiv iulie.

Citește și: CFR Călători introduce trenuri suplimentare din Capitală spre litoral pe 1 şi 2 mai. Restricții în trafic în minivacanța de 1 Mai

Revenind la proiectul feroviar trebuie spus că primele două tuneluri vor avea lungime de 7, respectiv 5 km, cele mai lungi construite vreodată în țara noastră. Primul utilaj a ajuns deja La Racoș, în județul Brașov. Acesta este capabil să sape tuneluri de mari dimensiuni, cu o viteză de 15 metri pe zi. Construcția primului tunel va dura aproximativ 18-19 luni, proiectul urmând a fi gata în totalitate până în 2027.

După finalizarea proiectului, distanța de 128 km între Brașov și Sighișoara va fi realizată în doar o oră și 30 de minute.

Citește și: Cod rutier 2023. Ce amenzi rişti dacă depăşeşti viteza legală cu 10-60 km la oră. În cât timp ajunge amenda acasă

Tronsoanele feroviare Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, respectiv Apața-Cața sunt modernizate în prezent de Asocierea RailWorks, formată din Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98, conform unui contract semnat între CNCF CFR SA și asocierea Railworks în 2020 contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov – Sighișoara, cu o valoare estimată la 2,9 miliarde lei. De asemenea, pe lotul 2, Apața-Cața, Asocierea Railworks a câștigat contractul la final de 2019, pentru o valoare de 2,72 miliarde lei.