Guvernul a adoptat legea ce limitează concentraţia de substanţe radioactive din apa potabilă

Guvernul a adoptat miercuri o lege care limitează concentraţia de substanţe chimice radioactive din apa potabilă. Implementarea acestei legi e, în fapt, o exigenţă europeană care-şi propune să crească protecţia sănătăţii populaţiei, prin stabilirea unor valori precise ale parametrilor pentru substanţele chimice radioactive prezente în apa potabilă - radon şi tritiu, precum şi derivaţi ai acestora.
Romania TV
02 iul. 2015, 06:04
Guvernul a adoptat legea ce limitează concentraţia de substanţe radioactive din apa potabilă

Studii şi evaluări recente realizate la nivel european au arătat faptul că substanţele chimice radioactive – radon şi tritiu, precum şi derivaţi ai acestora – comportă riscuri pentru sănătatea populaţiei, dacă sunt prezente în concentraţii mari în apa potabilă.

Citeşte şi: Judeţul Arad va exporta apă potabilă în Ungaria. Va fi construită o conductă cu 10 milioane de euro

Mai exact, studiile indică o relaţie de cauzalitate între prezenţa acestor substanţe radioactive în apa potabilă, peste limitele maxim admise, stabilite prin legea adoptată pe 1 iulie, şi dezvoltarea unor cancere şi malformaţii genetice. 

Actul normativ adoptat de Guvern transpune în legislaţia naţională Directiva 2013/51/Euratom a Comisiei Europene care înlocuieşte dispoziţiile Directivei 98/83/CE în ceea ce priveşte cerinţele de protecţie a sănătăţii populaţiei, asigurând protecţie împotriva contaminării radioactive.

Substanţele chimice radioactive, prezente în apa potabilă, a căror concentraţie a fost limitată pentru creşterea protecţiei sănătăţii populaţiei sunt:

Radonul şi derivaţii acestuia

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arată că una dintre cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon, spun oficialii Guvernului.

Directiva europeană implementată pe 1 iulie în România stabileşte că valoarea radonului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l (Bq reprezintă o unitate de măsură a radioactivităţii).

România (şi celelalte state membre) este obligată să derulează anchete reprezentative ca să stabilească amploarea şi natura expunerilor probabile la radonul din apa destinată consumului uman, provenită din diferite tipuri de surse de apă subterană şi puţuri din diferite zone geologice.

Aceste anchete trebuie concepute astfel încât parametrii de bază, în special geologia şi hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor şi a solului, precum şi tipul puţului, să poată fi identificaţi şi utilizaţi pentru a orienta acţiunile suplimentare către zonele cu probabilitate ridicată de expunere.

Tritiul şi derivaţii acestuia

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, şi emite radiaţii atunci când se dezintegrează.
Studii recente au arătat că radiaţiile tritiului, aflat în concentraţii mai mari decât cele admise de lege, cauzează cancer şi malformaţii congenitale, spun oficialii Guvernului.

Valoarea tritiului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l, conform Directivei europene implementate pe 1 iulie în România.

Controlul tritiului în apa destinată consumului uman se efectuează în cazul în care o sursă de tritiu sau de altă substanţă nocivă pentru sănătatea populaţiei este prezentă în cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv.
În cazul în care concentraţia tritiului depăşeşte pragul valoric, este necesară o investigaţie a prezenţei altor asemenea substanţe nocive.

Frecvenţa minimă de prelevare şi de analiză pentru controlul apei potabile se efectuează funcţie de anumiţi parametri, precum: numărul de locuitori dintr-o zonă de aprovizionare, sursa de provenienţă a apei, volumul de apă consumat de o persoană pe zi, în concordanţă cu normele impuse de UE.

Direcţiile specializate pentru controlul calităţii apei efectuează periodic teste pentru prevenirea şi combaterea contaminării apei cu substanţe nocive organismului uman.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Diana Șucu, reacție șocantă la adresa tinerilor prezenți la Beach Please: „Mi-e dor de Ceaușescu!”. Apoi, a șters postarea!
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare cântăreață. N-o vom uita niciodată! Melodiile ei au marcat o generație întreagă
Playtech.ro
Zăcământul uitat care ar putea transforma România într-o superputere tehnologică! Ar fi soluția Europei pentru criza bateriilor
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Povestea cutremurătoare a minorelor forțate să devină mirese. România, alături de Afganistan, India și Yemen, printre țările unde fetele se căsătoresc înainte de majorat
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Trump îl lovește decisiv pe Putin, în Ucraina. Anunțul care schimbă cursul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Cancan.ro
Ilie Bolojan şi Doamna au cinat în secret, sub paza SPP. A sărbătorit intim la un restaurant italian, în separeu
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Blestemul cifrei 8. Elena Udrea și soarta pe care n-o poate evita: La fel ca și Ceaușescu, omorât...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Lacrimi și durere fără margini la înmormântarea Luizei, tânăra mamă de 24 de ani care a murit după o cezariană: „L-a pupat pe băiețel, i-am făcut și poze. Cu astea am rămas”
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Pensii 2025. Categoria de angajați care se retrage din activitate la doar 50 de ani cu pensie de peste 1000 de euro
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sex, sunet și destrămare lentă: de ce trebuie să vezi Daisy Jones and The Six