Guvernul Orban a trecut cu unanimitate: 240 de voturi pentru din 240 prezenţi LIVE UPDATE

Guvernul Ludovic Orban a trecut cu unanimitate de voturi luni în Parlament. Opoziţia a reuşit să asigure cvorumul de şedinţă şi să depăşească majoritatea minim necesară pentru Guvernul PNL. Echipa şi programul lui Ludovic Orban au fost votate de 240 de parlamentari, adică toţi cei prezenţi la şedinţă, inclusiv câţiva din tabăra PSD şi Pro România. Nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă, nicio abţinere.

04 nov. 2019, 08:46

UPDATE Rezultatul numărătorii:

465 parlamentari

240 prezenţi

240 voturi

0 anulate

240 voturi pentru

______

UPDATE Guvernul Ludovic Orban a trecut, potrivit numărătorii paralele realizate de parlamentari, informează România TV

_______

UPDATE Senatorii şi deputaţii au terminat procesul de vot secret cu bile pentru susţinerea Guvernului Orban şi a programului de guvernare propus de liberali.

_______

UPDATE Alina Gorghiu anunţă începerea procesului de vot. Se votează cu bile, vot secret.

Bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neagră înseamnă vot pentru.

Bila albă în urna neagră şi bila neagră în urna albă înseamnă vot împotrivă.

Ambele bile în urna neagră înseamnă abţinere.

Sunt 241 de parlamentari în sală, a anunţat deputatul Florin Roman.

Se citeşte lista parlamamentarilor.

S-a încheiat votul senatorilor, începe votul deputaţilor.

_______

UPDATE În parlament sunt şi câţiva parlamentari PSD, ex-PSD și Pro România, care au venit luni la Parlament în ciuda boicotului anunțat de cele două partide de stânga, scrie G4Media.ro.

6 parlamentari Pro România: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Emilia Meiroșu, Mircea Banias, Georgian Pop, Damian Florea

3 parlamentari PSD: Elvira Șarapantin (PSD Cluj, care a anunțat încă de săptămâna trecută), Eugen Gioanca (înlocuitorul lui Claudiu Manda, după plecarea acestuia în Parlamentul European) și Elena Hărătău (înlocuitoarea lui Gabriel Vlase, plecat șef SIE)

5 parlamentari independenți plecați din PSD, ALDE sau USR: Mihăiță Găină (PSD), Remus Borza (ALDE), Marius Bota (PSD), Emanoil Savin (PSD), Adrian Dohotaru (USR).

_______

UPDATE Ludovic Orban a luat din nou cuvântul la finalul dezbaterilor, răspunzând punctual la observaţiile liderilor partidelor parlamentare care au pus condiţii pentru sprojinirea Guvernului Orban.

Vom încerca modificarea, abrogarea celor mai multe prevederi nocive (din OUG 114 – n.r.) şi vom păstra acele prevederi pentru sectorul de construcţii.

În perioada asta, PSD lansează numai minciuni gogonate şi încearcă să sperie oamenii.

Nu ne atingem de facilităţile fiscale care au fost acordate domeniului de construcţii.

De asemenea, anularea supraimpozitării contractelor part-time, a prevederilor care au reprezentat o supraimpozitare a companiilor cu peste 100 de angajaţi care nu pot să angajeze 4% persoane cu dizabilităţi.

_______

UPDATE Marius Paşcanu, PMP, luare de cuvânt:

Mai important decât orice este stabilitatea ţării.

Vom vota deschis, la vedere, pentru Guvernul Orban.

Guvernul are datoria să considere prioritare marile proiecte de dezvoltare.

_______

UPDATE Varujan Vosganian, ALDE, luare de cuvânt:

ALDE va vota acest guvern.

Însă profilul unor miniştri ne obligă să fim vigilenţi pe viitor.

_______

UPDATE Varujan Pambuccian, Grupul Minorităţilor, luare de cuvânt:

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale are 17 membri.

Sunt toţi cei 17 în sală şi vor vota Guvernul.

_______

UPDATE Kelemen Hunor, UDMR, luare de cuvânt:

Suntem într-o situaţie inedită în an electoral.

Aţi dorit cu ardoare puterea executivă.

Noi, UDMR, nu aşteptăm minuni, ci o guvernare normală.

Aşteptăm rectificarea de buget şi proiectul de buget pe anul viitor.

Dacăveţi respecta comunitatea maghiară din România, veţi avea respectul nostru.

Aveţi câţiva miniştri respinşi în comisiile de specialitate şi aveţi câţiva miniştri care nu au ce căuta într-un guvern de centru-dreapta, dar este responsabilitatea dvs.

Vă vom vota, dar vom fi cu ochii pe dvs şi nu vom ezita să vă sancţionăm cu o moţiune de cenzurp dacă va fi cazul.

_______

UPDATE Dan Barna, USR, luare de cuvânt:

USR va vota Guvernul Orban.

Pornim să reparăm România.

Sunt ultimele zile ale Guvernului Dăncilă.

N-au fost în stare să construiască o autostradă.

Au fost scoşi 300 de corupţi din închisori pe legea recursului compensatoriu şi mii de infractori violenţi şi periculoşi.

Domnule Orban, vom fi atenţi la integritatea oamenilor pe care îi veţi numi în fruntea statului.

_______

UPDATE Ludovic Orban şi-a terminat prezentarea, încep dezbaterile.

Vorbeşte Alina Gorghiu, parlamentar PNL:

S-a format o majoritate din mai multe partide politice, ştiu că nu v-a fost uşor.

Nu mă mir că PSD a fugit din sală.

Mă aşteptam ca PSD să respecte Parlamentul şi să fie prezent la învestirea Guvernului Orban.

Să le fie ruşine!

Nu am îndoieli că vor fi mulţi care ne vor ataca. 

______

UPDATE Ludovic Orban prezintă la microfonul Parlamentului lista guvernului şi programul de guvernare.

Ludovic Orban a criticat PSD şi Pro România pentru că boicotează şedinţa prin absenţă şi a felicitat partidele de opoziţie care s-au prezentat la vot.

Ludovic Orban, declaraţii:

Nu mai aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat aşa ceva, şi anume şedinţa de învestire a unui guvern să fie boicotată efectiv de două partide politice care în felul acesta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României, lipsa totală de respect faţă de nevoile românilor şi arată că nu interesează decât socotelile electorale sau toate prostiile pe care le fac cei care încă exercită puterea după demiterea prin moţiunea de cenzură, fiind părtaşi la toate nenorocirile care se întâmplă astăzi în toate ministerele şi la Palatul Victoria.

Venim după o moţiune de cenzură care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău.

Trebuie să trecem de acest moment şi să începem un drum al reconstrucţiei, al dialogului, care să reaşeze România pe traiectoria euroatlantică.

Voi evita la maxim adoptarea de acte normative prin ordonanţe de urgenţă.

Obiectivul este să restabilim încrederea cetăţenilor în guvern şi capacitatea guvernului de a guverna în interes public.

_______

UPDATE Sunt 11 parlamentari ale căror cartele pentru votul electronic nu funcţionează, a anunţat deputatul PNL Florin Roman.

Aceştia vor vota la vedere, cu mâna.

_______

UPDATE Şedinţa a început, este cvorum: sunt prezenţi 235 de parlamenatari.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat luni că parlamentarii social-democraţi nu vor participa la şedinţa de plen în care urmează să se dea vot pe învestirea Guvernului Orban.

„PSD nu asigură cvorumul”, a spus Simonis, la Palatul Parlamentului.

Alfred Simonis şi Cătălin Rădulescu sunt singurii reprezentanţi ai PSD care va participa la şedinţă.

_______

UPDATE Şedinţa plenului reunit al Parlamentului de luni, în care premierul desemnat Ludovic Orban cere votul de învestitură, va fi condusă de vicepreşedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu.

„E fără precedent în ultimii 30 de ani ca de la şedinţa de învestire a unui guvern să lipsească deliberat, sfidând obligaţiile de serviciu şi pe cele constituţionale, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Astăzi voi conduce eu şedinţa de plen reunit! Sper să port noroc Cabinetului Orban şi să dăm încrederea Guvernului de astăzi!”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

_______

UPDATE Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin (Pro România) au anunțat luni la Parlament că vor vota guvernul Orban și au spus că în total circa 8 parlamentari Pro România vot vota la fel.

_______

UPDATE Ludovic Orban, premierul desemnat, anunță că se bazează pe 237-243 de voturi pentru învestirea noului guvern, admiţând că sunt şi absenţe motivate.

„Vrem să vedem exact cine participă la vot. Eu am încredere vă va un număr cât mai mare de parlamentari și după votul de învestitură vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Ludovic Orban.

Şedinţa Parlamentului va fi condusă de Alina Gorghiu, deoarece preşedinţii celor două camere, Marcel Ciolacu şi Teodor Meleşcanu, lipsesc de la şedinţă.

_______

UPDATE Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că la PNL au ajuns informații conform cărora cei de la PSD nu-i vor lăsa pe Teodor Meleșcanu, președintele Senatului și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, să intre în sală pentru a nu ajuta la cvorum. Astfel, ședința va fi condusă de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, de la PNL„Cei de la PSD fac un gest extrem de rușinos. Nu-i vor lăsa să intre în sală pe cei doi președinți ai Camerei și Senatului pentru a nu ne da un vot la cvorum. Nici Meleșcanu, nici Ciolacu nu vor fi în sală.

Conform regulamentului, noi vom conduce ședința de plen reunit prin intermediul vicepreședintelui Senatului Alina Gorghiu, pentru că are acest drept”, a spus Rareș Bogdan.

_______

UPDATE Scandal în Pro România, înainte de votul de învestitură de luni. Mai mulţi parlamentari Pro România, dar şi Mihai Tudose, vor să voteze Guvernul Orban, ceea ce a stârnit o reacţie vehementă din partea lui Victor Ponta şi ameninţări cu excluderea din partid.

Parlamentarii maghiari vor fi prezenţi la şedinţa Parlamentului şi vor vota pentru guvernul liberal, ceea ce însemană 30 de voturi.

Şi din PSD s-au anunţat câţiva care vor vota Guvernul Orban, în ciuda ameninţărilor cu excluderea din partid.

______

Ludovic Orban propune un guvern cu 15 miniştri şi un vicepremier – prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. Trei dintre miniştrii propuşi sunt femei, iar restul bărbaţi. 

Guvernul Orban este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti, medici, un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, ofiţer cu mai multe misiuni în străinătate. 

Guvernul Orban, componenţă

Ludovic Orban – preşedintele PNL, premier desemnat

Raluca Turcan – vicepremier

Lucian Bode, deputat PNL, Ministerul Infrastructurii

Victor Costache, medic specializat în chirurgie cardiovasculară, Ministerul Sănătății

Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major General, Ministerul Apărării Naționale

Bogdan Aurescu, consilier prezidențial, Ministerul Afacerilor Externe

Monica Anisie, președintele PNL Sector 2, profesoară de Română, Ministerul Educației

Violeta Alexandru, președinte PNL București, Ministerul Muncii

Cătălin Predoiu, deputat PNL, fost ministru al Justiției, Ministerul Justiției

Florin Cîţu, senator PNL, Ministerul Finanțelor

Ion Ștefan, deputat PNL, Ministerul Dezvoltării

Costel Alexe, deputat PNL, Ministerul Mediului

Adrian Oros, deputat PNL, Ministerul Agriculturii

Ioan Boloș, fost secretar de stat la Transporturi, Ministerul Fondurilor Europene

Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii, Ministerul Economiei

Bogdan Gheorghiu, deputat PNL, Ministerul Culturii

Ionuț Stroe, deputat PNL, Ministerul Tineretului și Sportului

Procedura de vot

După prezentarea guvernului, a programului de guvernare şi a dezbaterilor din plenul reunit, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret cu bile, potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi guvernul.

Adoptarea hotărârii comune a celor două camere cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului semnifică un fapt juridic care dă naştere „contractului de guvernare” între parlament, pe de parte, şi echipa guvernamentală, pe de altă parte, se precizează în volumul citat.

Prim-ministrul şi membrii guvernului vor depune individual jurământul în faţa Preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte îşi exercită mandatul începând cu data depunerii jurământului (art. 104 din Constituţie).

Preşedintele Klaus Iohannis nu are nimic programat în agenda oficială pentru ziua de luni.

Citeşte şi: Ore decisive pentru Guvernul Orban. Sunt necesare 233 de voturi pentru învestirea noului Executiv. Ultimele calcule UPDATE