Guvernul vrea să schimbe legea pensiilor. Dan Barna: Sistemul de pensii actual nu va mai fi sustenabil în 7 – 8 ani

Vicepremierul Dan Barna susţine că România are nevoie urgentă de o nouă lege a pensiilor pentru că sistemul actual nu va mai fi sustenabil în 7-8 ani, în condițiile în care generația decreţeilor se apropie de pensionare. Totodată, Barna a subliniat că vârsta de pensionare trebuie calibrată cu speranța de viață din România.

27 mai 2021, 15:54
Guvernul vrea să schimbe legea pensiilor. Dan Barna: Sistemul de pensii actual nu va mai fi sustenabil în 7 – 8 ani

Guvernul vrea să schimbe legea pensiilor. Vicepremierul Dan Barna este de părere că sistemul de pensii actual nu va mai fi sustenabil în 7 – 8 ani.

„Ceea ce există în programul ce va fi transmis Comisiei Europene este un angajament foarte clar al României în ceea ce privește reglementarea unei noi legi a pensiilor. Așa cum este reglementat în momentul de față, este foarte clar că în 7-8 ani sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil pentru că acele generații consistente ies la pensie iar numărul de persoane din generațiile ulterioare este din ce în ce mai scăzut. Este clar că sistemul nu mai poate fi sustenabil pe actuala structură”, a afirmat Dan Barna, la Digi 24.

Citeşte şi: Florin Cîţu anunţă reforma în sistemul de pensii după ieşirea „decreţeilor” din sistem: „Trebuie să umblăm pe mai multe paliere”

Vicepremierul Dan Barna mai spune că „până în 2026 trebuie să avem o reglementare în care vârsta de pensionare să fie legată de ceea ce înseamnă speranța de viață”.

„Nu trebuie să comparăm date dintr-o țară și să le aplicăm în cealaltă țară. Noi discutăm de evoluția speranței de viață în România, comparativ tot cu România. Degeaba ne comparăm cu suedezii sau cu japonezii, că nu este relevant. Discuțiile se poartă pe datele, cifrele și demografia in România”, a explicat Dan Barna.

Speranţa de viaţă a românilor este una dintre cele mai mici din Europa, de 75,9 ani, comparativ cu media europeană de 78,2 ani.

Şi premierul Florin Cîțu a anunțat recent că Guvernul lucrează la o reformă de amploare a sistemului de pensii, astfel încât România să fie pregătită pentru ieșirea din sistem a ”generației decrețeilor”. Premierul a avertizat că în 15 ani va urma un val uriaș de pensionări, iar actualul sistem de contributivitate nu va putea susține cheltuielile.

„Reforma sistemului de pensii trebuie să aibă ca obiectiv sustenabilitatea sistemului de pensii. În România, știți foarte bine, că în 15 ani vor ieși la pensie cei vârsta mea, adică cei născuți în perioada 70-74, a fost aceea decizie a lui Ceaușescu și nu vom mai putea să susținem, cei care sunt atunci în câmpul muncii. Nu este o problemă care este doar a României și alte state au avut-o”, a spus premierul Florin Cîţu, într-un interviu la Radio Guerrilla.

Florin Cîţu a explicat că în interiorul Guvernului „trebuie să umblă pe mai multe paliere și durează câțiva ani să implementezi, dar și câțiva ani să producă efecte”

„M-am uitat puțin la alte state, cum au rezolvat ei și această reformă nu se face de pe o zi pe alta, nu este doar o lege a pensiilor. Trebuie să umblăm pe mai multe paliere și durează câțiva ani să implementezi, dar și câțiva ani să producă efecte. De aceea am zis că avem timp până în 2026 să o reformă importantă, la care lucrăm împreună cu Banca Mondială, deci nu inventăm noi apa caldă în România.”, a mai spus Florin Cîțu, la Radio Guerrilla.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre reforma sistemului de pensii: „Principalul obiectiv este să facem dreptate pentru pensionari”