Hackerii au spart platforma online a unei şcoli în timpul orei de muzică. Elevii au auzit cuvinte indecente şi sunete dubioase

Hackerii au deturnat o oră de muzică desfăşurată online la Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” din București, unitate de învăţământ aflată în scenariul roșu, informează Digi24. Unii elevi s-au speriat, în timp ce profesoara a părăsit platforma online. Conducerea școlii a făcut reclamație la Poliție, în prezent fiind o anchetă în desfăşurare.

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 10:03
Hackerii au spart platforma online a unei şcoli în timpul orei de muzică. Elevii au auzit cuvinte indecente şi sunete dubioase

Anda Iordănescu, părintele unei eleve care participa la ora de muzică, relatează că persoana care a spart platforma în timpul orei a început să vorbească urât şi a pus nişte sunete ciudate pe fundal.

Pe platforma online a școlii, pe care trebuia să se țină ora de muzică, au intervenit niște persoane necunoscute din afara clasei. Au început să vorbească foarte urat, să pună sunete de fundal, să deranjeze ora. După câteva minute, profesoara de muzică a părăsit platforma, fiica mea s-a deconectat. Am rugat-o să reconecteze pentru a vedea și asculta personal ce se întâmplă. Mi-am dat seama că la oră este deja conectată o persoană adultă cu camera pornită. A intrat într-o conversație care a denaturat„, povesteşte mămica.

Profesoara de muzică nu a mai pornit sesiunea online pentru a relua ora cu elevii.

Profesoara de muzică, imediat după ce a ieșit din oră, a postat pe platforma online un mesaj prin care a dus la cunoștință ce s-a întâmplat și faptul că de acum înainte nu va mai lucra pe platforma online, materialele vor fi distribuite pe diverse alte rețele„, spune mama elevei.

Părinţii se tem că micuţii lor sunt în pericol

Părinţii se tem, acum, că micuţii lor sunt expuşi şi spun că vor face presiuni asupra unităţilor de nvăţământ pentru a securiza aceste platforme.

Trebuie să punem presiune pe şcoală pentru a rezolva această problemă. Clar aceste rețele de socializare pentru învățământ online trebuie securizate. Nu putem lăsa la îndemâna oricui viață copiilor noștri, sunt expuși„, spune Anda Iordănescu.

Citeste si TelVerde pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei, inutil. Experienţa amară a unei eleve

Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, fiecare unitate şcolară are libertatea de a-şi alege platforma pe care îşi desfăşoară orele.

Fiecare unitate școlară lucrează pe o platforma agreată și în funcție de platforma și de modul de lucru pentru care au optat spre a lucra online, există un administrator care gestionează informația asta tehnologizată. În situația în care o oră este deranjată de un participant neinvitat, sigur că școala va iniția o anchetă prin care va trebui să găsească vinovatul și în măsura în care acesta va fi identificat, se va trece la sancțiuni conform regulamentului școlar„, a precizat Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB, pentru Digi 24.

Cum pot fi securizate orele cu predare online

Andra Zaharia, expert în securitate cibernetică, spune că „există opțiunea de waiting room, în care participanții ar trebui să fie aprobați înainte să facă parte din conferință sau poate fi eliminat un participant care vrea să întrerupă sesiunea, dezactivându-i opțiunile de audio și video„. Ea recomandă ca, „într-o astfel de conferință să nu se folosească ID-urile personale din platforma respectivă, ca ele să nu fie la vedere„.