Preşedintele Turkmenistanului i-a ridicat statuie din aur câinelui său, în centrul oraşului

Preşedintele Turkmenistanului i-a ridicat o statuie câinelui său, de şase metri, monumentul fiind dezvelit la inaugurarea unui nou cartier din capitala Aşgabat. Sculptura de aur înfăţişează un ciobănesc care e crescut doar în Turkmenistan.

RomaniaTV.net
13 nov. 2020, 13:12
Preşedintele Turkmenistanului i-a ridicat statuie din aur câinelui său, în centrul oraşului
Gurbanguly Berdymukhamedov i-a ridicat statuie din aur câinelui său

Preşedintele Turkmenistanului are un câine, care se numeşte Alabi şi u este prima dată când preşedintele Turkmenistanului îşi arată iubirea faţă de animal. El a dedicat cărţi şi poeme acestei rase, numind-o „un simbol al reuşitelor şi a victoriei”. Mai mult, Gurbanguly Berdimuhamedow i-a făcut cadou lui Vladimir Putin un pui de ciobănesc în urmă cu câţiva ani.

În 2015, preşedintele Turkmenistanului a dezvelit o statuie în care apare el călare pe un cal, turnată în bronz și poleită cu aur de 24 de carate. Gurbanguly Berdymukhamedov se află la conducerea Turkmenistanului din 2006.

Rasa de câini Alabay este variantă turkmenă a unui câine ciobănesc din Asia Centrală și face parte din patrimoniul cultural al țării. Presa locală a scris că statuia arată „mândria și încrederea” rasei.

Citeşte şi: Celebra statuie a băieţelului care urinează, din Bruxelles, va avea un corespondent feminin, la Nantes. Cum arată noua Manneken Pis

Cine este preşedintele Turkmenistanului?

Gurbangulî Mialikgulîievici Berdîmuhamedov s-a născut la 29 iunie 1957 la Babarab, astăzi în districtul Geok Tepe din provincia Ahal, pe atunci în Republica Sovietică Socialistă Turkmenă. A obținut o diplomă a Institutului de Medicină de stat din Republica Sovietică Socialistă Turkmenă, în 1979, și și-a început cariera în domeniul stomatologiei. A obținut un doctorat în științe medicale la Moscova. Până în 1992 a făcut parte din corpul didactic de stomatologie al învățământului medical superior turkmen, potrivit Wikipedia.

A devenit director al departamentului însărcinat cu serviciile de stomatologie din Ministerul Sănătății din Turkmenistan, în 1995, după care a fost numit ministru al sănătății și al industriei medicale, la 28 mai 1997, apoi vice-președinte al Consiliului Miniștrilor însărcinat cu sănătatea, educația și științele, la 3 aprilie 2001, în guvernul lui Saparmurat Niiazov. În această funcție a organizat în anul 2004 politica sanitară imaginată de președintele Niiazov: suprimarea spitalelor de la țară și desființarea unui număr de 15.000 de locuri de muncă în domeniul medical, pentru a se face economii bugetare.

În timp ce portofoliile ministeriale se schimbau constant, Gurbangulî Berdîmuhamedov devenea decan al guvernului. Rarele sale apariții în public și absența carismei au făcut să fie supranumit „umbra” lui Saparmurat Niiazov, cu atât mai mult că se asemăna cu președintele Niiazov prin părul său negru și fața largă.

A făcut prima vizită oficială în străinătate în 2007

După moartea președintelui Saparmurat Niiazov, survenită la 21 decembrie 2006, a fost însărcinat cu conducerea comisiei formate pentru organizarea funeraliilor președintelui defunct. În epoca sovietică, cel căruia i se încredința această sarcină era, în general, succesorul oficios al defunctului.

Constituția turkmenă prevedea că în caz de deces al președintelui țării, președintele Adunării Populare (Parlamentul) trebuie să asigure interimatul în fruntea statului. Drept urmare, cel care ar fi trebuit să asigure interimatul era Övezgeldî Ataiev, însă justiția, imediat după decesul lui Niiazov, a deschis o anchetă cu privire la presupuse activități criminale ale lui Ataiev. Acesta și-a văzut astfel blocată posibilitatea de a prelua această funcție, iar Consiliul de Securitate al Turkmenistanului l-a numit pe Gurbangulî Berdîmuhamedov președinte interimar.

Potrivit alineatului 2 din articolul 60 al constituției Turkmenistanului, președintele interimar nu putea să candideze în cadrul alegerilor prezidențiale. Totuși, după o modificare a constituției, lui Gurbangulî Berdîmuhamedov i s-a permis acest lucru, alături de alți cinci candidați desemnați de Consiliul Poporului la 26 decembrie 2006.

Berdîmuhamedov a făcut prima vizită oficială în străinătate după ce a devenit președinte al statului turkmen în Arabia Saudită, la jumătatea lunii aprilie a anului 2007, efectuând pelerinajul la Mecca, unde l-a întâlnit pe regele saudit Abdullah. La sfârșitul aceleiași luni, a făcut o vizită în Rusia și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

Gurbangulî Berdîmuhamedov s-a întâlnit cu președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama și cu soția acestuia, Michelle Obama, la 23 septembrie 2009.

A fost reales președinte al Turkmenistanului în februarie 2012.