Iată cum să refuzi corect o ofertă de angajare

Te poţi lăsa uşor purtată de val atunci când un angajator îşi îndreaptă atenţia asupra ta, mai ales atunci când nu ai prea avut succes la interviuri în ultima vreme şi nu ai primit oferte mulţumitoare. Astfel rişti să te găseşti în situaţia ingrată de a refuza o ofertă din partea angajatorului, în ciuda faptului că beneficiile nu sunt tocmai de trecut cu vederea.

RomaniaTV.net
11 nov. 2015, 14:20
Iată cum să refuzi corect o ofertă de angajare

În primul rând, înainte de a lua o decizie, trebuie să te lămureşti cu privire la motivele pentru care simţi că acel job nu este potrivit pentru tine:

1. Nu simţi tragere de inimă în acea direcţie

„Tu însuţi eşti o companie”, explică expertul în dezvoltare profesională Henrieta Riesco. Atunci când cauţi un job sau îţi este făcută o ofertă, compania caută ceea ce Riesco defineşte ca fiind un beneficiu mutual.

Citeşte şi  Află cum să te comporţi la primul loc de muncă

Pentru o companie, important este să găsească modalităţi de a deveni mai eficientă şi profitabilă. Ca potenţial angajat, trebuie să adopţi aceeaşi perspectivă. Ţelul „companiei” tale este acela de a-ţi dezvolta abilităţile profesionale şi de a ieşi în câştig atât pe plan financiar, cât şi pe cel al satisfacţiei la locul de muncă. Dacă descrierea postului nu îţi lasă senzaţia că ai putea să te dezvolţi corespunzător, nu este o idee bună să accepţi postul, chiar dacă beneficiile materiale sunt substanţiale.

2. Valorile tale nu coincid cu cele ale companiei

Una e să simţi că fişa postului nu te mulţumeşte şi cu totul altă poveste este să constaţi că valorile tale profesionale nu au nimic în comun cu cele ale companiei în care ar trebui să lucrezi. Riesco foloseşte următoarea analogie atunci când explică de ce este important să existe valori similare.

Citeşte şi  INEDIT! Ce loc de muncă ţi se potriveşte în funcţie de liniile mâinilor?

Să presupunem că eşti genul de angajat care militează pentru protecţia mediului, iar compania în care ţi-a fost oferit un post face parte dintr-o industrie care exploatează mediul înconjurător. Trebuie, în acest caz, să priveşti imaginea de ansamblu şi să decizi dacă poţi accepta să te identifici şi să lupţi pentru valorile companiei, atât de diferite de ale tale.

După ce ai stabilit că nu te vezi lucrând în compania respectivă, ai în vedere următoarele aspecte pentru a putea refuza corect oferta, fără a anula şansele de a apela pe viitor la contactele pe care tocmai ţi le-ai făcut.

Citeşte continuarea pe feminis.ro.