ICCJ respinge definitiv o cale de atac a condamnaţilor din dosarul Ferma Băneasa

Condamnații definitiv din dosarul Ferma Băneasa, între care Remus Truică, Paul Philippe al României și oamenii străini de afaceri Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz, au contestat la instanța supremă decizia definitivă prin care au primit ani grei de închisoare pentru fapte de corupție.

03 feb. 2021, 12:02
ICCJ respinge definitiv o cale de atac a condamnaţilor din dosarul Ferma Băneasa

ICCJ a respins, joi, ca prematur introdusă contestația în anulare formulată de acești împotriva deciziei de condamnare la pedepse cu executare.

„Admite excepţia prematurităţii invocată de procuror.

Constată prematur formulate contestaţiile în anulare declarate de contestatorii Truică Remus, Chiriac Theodor, Olteanu Gheorghe, Andronic Dan-Catalin, Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela, Tal Silberstein, Dima Niculae, Marcovici Marius-Andrei, Dicu Corina-Teodora, Benyamin Steinmetz, Musat Apostol, Delcea Valentin, Mateescu Lucian-Claudiu, Roşu Robert-Mihaita, S.C. RECIPLIA S.R.L., Jecu Nicolae, Popa Caterina, Gheorghita Dragomira, Paul Philippe al României şi SC MERCURE COMMERCE INTERNATIONAL SRLT în cauza de formează obiectul dosarului nr. 345/64/2016 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală.

Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoarea Ignatenko Nela, în cuantum de 160 lei, rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 2 februarie 2021”, se arată în decizia de joi a ICCJ.

Motivarea instanței în acest dosar nu a fost făcută publică până la acest moment, iar fără acest document căile excepționale de atac precum revizuirea de fond sau contestația în anulare nu pot fi introduse, potrivit legislației actuale, informează Stiripesurse.

ICCJ a dat pedepse cu un total de peste 20 de ani de închisoare în acest dosar

Prințul Paul Philippe al României a fost pus, la finalul lunii decembrie, pe lista persoanelor urmărite de Poliția Română, după ce a fost căutat acasă pentru aplicarea mandatului de arestare și nu a fost găsit. Surse din anchetă arată că acesta ar fi plecat în Portugalia.

Fotografia și detaliile despre Paul Philippe al României, cetățean român, născut în Franța, au fost postate pe pagina persoanelor urmărite de Poliția Română, pentru că nu s-a putut pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, pentru trafic de influență, luare și dare de mită, informează Mediafax.

„La data de 17.12.2020 Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, fiul lui Mircea-Grigore si Helene-Henriette, născut la data de 13.08.1948 în Franta, loc. Paris, domiciliat în Mun. București, (…), condamnat la 3 ani si 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice”, arată IGPR pe site.

Polițiștii au mers atunci acasă la prințul Paul pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea. După câteva minute petrecute în locuința acestuia, polițiștii au ieșit pentru că prințul nu era acasă.

Potrivit sentinței date în luna decembrie 2020 de ICCJ, Al României Paul Philippe a fost condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Surse din anchetă au declarat la acel moment că prințul Paul ar fi plecat în Portugalia.

Polițiștii din Ilfov l-au luat, tot atunci, de acasă pe omul de afaceri Remus Truică, condamnat la 7 ani de închisoare în același dosar.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat în 18 decembrie  verdictul în dosarul retrocedării fermei Băneasa.

Astfel, Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, oamenii de afaceri Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein la câte 5 ani de închisoare, iar prințul Paul a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.

Citeşte şi: Simona Marcu, judecător CSM: „DNA a făcut multe abuzuri. Există tot mai multă presiune politică pentru desființarea SIIJ”