Românii la moaşte: Hoţi de icoane, călugări falşi, copii puşi să fure din buzunare

Hoţi care au furat, cu ajutorul unui bebeluş, icoane şi obiecte de cult, de faţă cu clericii. Un călugăr fals care vindea ulei pe post de mir. Copii puşi să fure din buzunarele celor care stau la coadă. Pelerinajul la moaştele Sf. Nectarie ascunde şi gânduri mai puţin religioase.

RomaniaTV.net
28 oct. 2012, 12:06
Românii la moaşte: Hoţi de icoane, călugări falşi, copii puşi să fure din buzunare

Pelerinajul la moaştele sf. Nectarie, organizat de către Patriarhie, a constituit o provocare şi pentru hoţi. Aceştia au furat 50 de icoane şi obiecte de cult prin metode ingenioase. Poliţia s-a dovedit mai vigilentă decât călugării, reuşind să-i prindă pe hoţi şi să recupereze obiectele furate.

O parte din icoane au fost furate de către un bărbat care-şi punea nepotul de 14 ani să le distragă atenţia călugărilor care vindeau la corturile din târgul organizat de Patriarhie.

La fel de ingenioase au fost trei surori minore care tăiau corturile în care erau expuse la vânzare icoane şi obiecte de cult. Obiectele şterpelite erau dosite în scutecele în care era un bebeluş.

Poliţiştii au „săltat” şi un fals călugăr care vindea pe post de mir ulei de gătit. Au fost identificaţi şi doi adulţi care puneau mai mulţi copii să cerşească şi să fure.

În consecinţă, poliţiştii au sfătuit pelerinii să se mai uite din când în când şi la propriile buzunare.

În primele trei zile ale pelerinajului, peste 60.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Cuviosului Dimitrie cel Nou şi Sfântului Ierarh Nectarie.

Mii de oameni şi-au petrecut şi noaptea de vineri spre sâmbătă sub cerul liber aşteptând să ajungă la raclele cu osemintele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Cuviosului Dimitrie cel Nou şi Sfântului Ierarh Nectarie. Unii oameni au stat la coadă chiar şi 18 ore pentru a ajunge să se închine la moaşte, cozile întinzându-se pe mai bine de 3 kilometri.

La Catedrala Patriarhală se află şi reprezentanţi ai Crucii Roşii, care le-au oferit credincioşilor ceai cald, pentru ca aceştia să facă faţă mai uşor temperaturilor reci de pe timpul nopţii. „În primele trei zile de pelerinaj au fost la corturile Crucii Roşii aproximativ 270 de persoane. Trebuie să menţionez că nu au fost cazuri medicale grave. Acestea au acuzat lipotimii, hipertensiune arterială şi în majoritatea cazurilor s-au datorat frigului, oboselii şi orelor multe pe care le-au aşteptat în rand”, a declarat pentru România TV un reprezentant al Crucii Roşii. Dealtfel, peste 1.500 de litri de ceai au fost distribuiţi de voluntarii de la Crucea Roşie. Pelerininii vor putea urca la racla Sfintelor Moaşte până marţi.

Credicioşii care doresc să se închine la sfintele moaşte o pot face până marţi, 30 octombrie, la ora 10.00