Împrumuturile băncilor franceze de la BCE au crescut semnificativ în decembrie

Finanţarea de la Banca Centrală Europeană către creditorii francezi a crescut semnificativ în decembrie, cu 43,6 miliarde de euro (56,3 miliarde de dolari), băncile franceze profitând de noile împrumuturi pe trei ani oferite de BCE, scrie Reuters.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 19:52
Împrumuturile băncilor franceze de la BCE au crescut semnificativ în decembrie

Băncile franceze, unele dintre cele mai expuse la ţările lovite de criza datoriilor, cum ar fi Grecia şi Italia, au împrumutat până în 17 ianuarie 2012 de la Banca Centrală Europeană o sumă de 107 miliarde de euro, în creştere semnificativă de la 63,4 miliarde euro în 13 decembrie 2011, arată datele prezentate luni de Banca Centrală a Franţei. Noile fonduri vor acoperi mai mult sau mai puţin necesităţile de finanţare din 2012 ale principalelor bănci franceze, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole, care se ridică la 45 miliarde de euro, conform unei cercetări a Deutsche Bank. „Se pare că băncilor franceze nu le merge prea bine, ci mai degrabă şi-au asigurat necesităţile de finanţare pentru 2012”, a explicat analistul Flora Benhakoun, de la Deutsche Bank.

 

Banca Centrală Europeană a împrumutat în decembrie 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro, într-o operaţiune inedită pe trei ani. Este vorba de o sumă mult peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca BCE să acorde credite în valoare de 300 de miliarde de euro. De asemenea, este şi cea mai mare operaţiune de lichiditate demarată de BCE, depăşind precedentul record de 442 miliarde de euro, stabilit în luna iunie 2009, cu prilejul unei operaţiuni pe un an.

 

Până acum, BCE a oferit băncilor împrumuturi pe o perioadă de maximum un an. Prin extinderea perioadei creditelor, BCE vrea să asigure pieţele că băncile vor dispune de finanţare pe termen lung. Conform unor surse anonime, băncile italiene au apelat la noile împrumuturi pe trei ani oferite de Banca Centrală Europeană, obţinând credite de 116 miliarde de euro (24% din total).

 

Băncile dispun de suficiente lichidităţi mulţumită operaţiunilor masive de refinanţare ale BCE, iar obligaţiunile suverane reprezintă o investiţie sigură, a afirmat la 6 ianuarie Christian Noyer, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, care se aşteaptă ca băncile să fie mai active în acordarea de credite în economie.

 

BCE este gata să furnizeze la sfârşitul lui februarie lichidităţi băncilor la fel de mult ca în decembrie.

 

Recent, Frederic Oudea, şeful Societe Generale, a afirmat că nu se pune problema ca banca să investească masiv în achiziţionarea de obligaţiuni suverane.

 

Băncile franceze, prezente şi în România, s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene de la începutul verii şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.