ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020. Azi se sărbătoreşte Paştele Cailor. Ce este bine să faci în această zi

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020. În fiecare an, în ziua în care credincioşii prăznuiesc Înălţarea Domnului Iisus la Ceruri, adică la 40 de zile după Paşte, se sărbătoreşte şi Paştele Cailor. Conform tradiţiei, este ziua în care caii flămânzi se pot sătura.

RomaniaTV.net
28 mai 2020, 04:48
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020. Azi se sărbătoreşte Paştele Cailor. Ce este bine să faci în această zi

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020, ziua în care se sărbătoreşte şi Paştele Cailor

Conform legendei, atunci când Fecioara Maria se pregătea să-L nască pe Iisus în staulul din Betleem, caii au început să tropăie, amplificându-i, astfel, durerile facerii. După ce Pruncul Sfânt s-a născut, caii au început să mănânce fânul pe care Acesta a fost așezat. De aceea, Maica Domnului i-a blestemat să fie flămânzi toată viaţa și să se sature doar timp de o oră, în ziua când Fiul Sfânt Se va Înălța la Cer. În acea zi a Înălţării lui Dumnezeu la Ceruri avea să fie şi Paştele lor.

Citeşte şi ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020. Ce este bine să facă în această zi cei care traversează o perioadă dificilă

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020. Cum a luat naştere expresia „La Paștele Cailor”

Paştele Cailor durează, însă, doar o oră, ora în care Sfânta Fecioară L-a adus pe Iisus pe lume, în nechezăturile şi tropăielile animalelor din staul. Deoarece o oră într-un an nu înseamnă aproape nimic, oamenii tratează Paștele Cailor de parcă nici nu ar exista. De aici a luat naştere şi expresia „La Paștele Cailor”, cu sensul de niciodată.

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020. Ce este bine să faci în ziua în care se sărbătoreşte Paştele Cailor

De Paştele Cailor, se organizează târguri. De asemenea, este o zi bună pentru a încheia unele afaceri, potrivit calendarulortodox.ro. De Paştele lor, caii nu sunt înhămaţi la căruţă. În trecut, în anumite zone ale ţării, în această zi se făceau slujbe religioase speciale pentru sănătatea animalelor.

Citeşte şi INALTAREA DOMNULUI 2020. Ce trebuie să faci pentru spor şi sănătate. Tradiţii şi obiceiuri de Înălţare

De asemenea, tot în vremuri străvechi, sărbătoarea Paştelui Cailor se ţinea numai dacă Paştele Ortodox coincidea cu cel Catolic. Şi asta deoarece, atunci când Paştele Ortodox cădea într-o zi diferită de cel Catolic, ţăranii ortodocşi împrumutau caii de la ţăranii catolici şi invers. Iar când cele două sărbători picau în aceeaşi zi, caii se odihneau.