Încă un stat din UE legalizează consumul de iarbă. Scandal național pe fondul „legii cannabisului”

Din ce în ce mai multe state occidentale au în plan legalizarea substanțelor halucinogene. De exemplu, Germania a făcut un pas important miercuri, 16 august, pentru legiferarea cannabisului în scop recreativ. 

16 aug. 2023, 16:46
Încă un stat din UE legalizează consumul de iarbă. Scandal național pe fondul „legii cannabisului”

Deși nemții vor legaliza consumul de cannabis, guvernanții vor demara și o campanie de atenționare a tinerilor, care ar putea deveni victime ale consumului acestei substanțe periculoase pentru sănătate.

Potrivit textului, care nu a fost încă dezbătut şi votat de parlament, începând de la 18 ani se va putea cumpăra şi deţine până la 25 de grame de cannabis.

Astfel, Germania va avea una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa, pe urmele Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat cannabisul de agrement în 2021, respectiv 2023, notează presa internațională.

În Germania, fiecare persoană fizică va putea să cultive până la trei plante de cannabis pentru uz propriu.

Noua legislaţie prevede crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi (500 la număr) să poată cultiva planta pentru consum propriu, sub supravegherea autorităţilor publice.

Cum va putea fi consumat cannabisul în Germania

Viitoarele „Cannabis Social Clubs” vor avea o activitate reglementată: nu vor putea aproviziona decât membrii şi doar cu 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, va fi ceva mai puţin: 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.

Consumul de cannabis trebuie să aibă loc în afara acestor cluburi, interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de ele, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

Minorii nu vor avea voie să consume astfel de substanțe halucinogene.

„Pentru tinerii (sub 18 ani), consumul rămâne interzis, iar pentru tinerii (până la 21 de ani), este limitat”, a transmis minstrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach.

Proiectul a provocat controverse în societate, puternic divizată. Opoziția, dar și polițiștii și judecătorii au lansat critici dure în spațiul public, pe marginea acestui subiect.