INCENDIU COLECTIV. Prieteni în timpul vieţii timp de 25 de ani, pe lista morţilor – unul lângă altul

INCENDIU COLECTIV. Adrian Rugină, eroul care a salvat vieţile apropiaţilor și a devenit prizonierul focului, și Costi Ignat erau prieteni de 25 de ani. Pe lista morților au ajuns unul lângă altul.

02 nov. 2015, 07:30

INCENDIU COLECTIV. Adrian Rugină şi Costi Ignat sunt două dintre victimele incendiului devastator de vineri seara de la clubul Colectiv din Bucureşti. Ca o coincidenţă macabră, cei doi erau prieteni din anii ’90 când activau într-o trupă rock din Piatra- Neamţ. Acum sunt unul sub celălat pe lista victimelor de la Medicina Legală.

Previziunile pentru supravieţuitorii incendiului din Club Colectiv nu sunt cele mai bune. 90 dintre ei sunt în stare gravă şi critică, iar autorităţile spune că numărul deceselor, care a ajuns până în prezent la 30, s-ar putea dubla. 27 de persoane au murit la scurt timp de la incendiu, iar alte trei tinere s-au stins duminică, la spital, în ciuda eforturilor medicilor de a le salva vieţile.

Încă o tânără rănit în incendiul din Club Colectiv a murit duminică după-amiază, în spital. Aceasta era internată la spitalul Bagdasar, unde duminică dimineaţă a mai murit o femeie de 31 de ani. Bilanţul morţilor ajunge astfel la 30, după ce doar duminică au murit trei răniţi în spitale.

SFÂŞIETOR. Mesajul unei mame care şi-a pierdut FIICA după tragedia din Colectiv. „Unde a fost Dumnezeu?”

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că „e posibil să se dubleze numărul actual al deceselor, dar nu înseamnă că aşa va fi„.

Raed Arafat, MARCAT de imaginile de la incendiul din Colectiv. „Mi-a rămas în minte un pompier care…”

„Victimele au un specific care se găseşte la astfel de tipuri de evenimente. Pe lângă arsuri, au apărut şi factori agravanţi. Au fost într-un spaţiu închis, au inhalat fum şi gaze calde, au apărut arsuri la nivelul traheei, al plămânului. Creşte gravitatea şi complexitatea. Se produc cianuri şi substanţe toxice foarte grave. Depinde cât te-ai expus la ele. Mai este un factor agravant: traumatismele asociate. Unele persoane au căzut şi au fost călcate de alţii care încercau să iasă. Sunt fracturi de coaste, leziuni toracice, care înrăutăţesc prognosticul şi scad şansele. Unii sunt foarte grav, unii grav. 90 pot să meargă spre mai bine sa mai rău. Nu înseamnă că ne aşteptăm la 90 de decese, dar dintre ei unii sunt cu riscuri de a sucomba în timpul tratamentului”, a explicat Raed Arafat, după o şedinţă cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cu ministrul de Interne Gabriel Oprea, cu profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Floreasca, şi cu alte autorităţi competente.

„S-a analizat cam ce poate să mai apară şi pe linie medicală a fost un consens că riscăm să mai avem un număr semnificativ de decese. Luni va fi nominalizată o comisie condusă de profesorul Lascăr, care va merge la toate spitalele să evalueze pacienţii şi atunci o să ştim măcar orientativ care este nivelul gravităţii”, a explicat Raed Arafat.

Prof. Ioan Lascăr a declarat că prognosticul este foarte rezervat pentru zeci de pacienţi: „Privarea de oxigen, producerea gazelor toxice, faptul că era incintă neaerisită şi cocentraţia de CO 2 a crescut, faptul că oamenii, din panică, s-au călcat unii pe alţii, s-au bulucit spre ieşire, dar şi din cauza arsurilor la nivelul suprafeţei corpului, prognosticul e sever. Evaluăm că numărul deceselor poate să crească semnificativ. E posibil chiar să se dubleze. Dar nu putem estima concret, ci să evaluăm prin prisma datelor statistice şi a experienţei noastre clinice”, a declarat Ioan Lascăr.

Mesajul preşedintelui Iohannis pe Facebook în urma tragediei din Colectiv: Avem datoria să învăţăm o lecţie

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a efectuat duminică dimineaţă un tur al spitalelor în care se află victimele din Club Colectiv. „Comuniarea cu aparţinătorii este, sperăm noi, cât mai bună, dar înţelegem şi starea lor de nelinişte, am discutat cu mulţi dintre ei. Din păcate încă doi pacienţi au decedat. Sunt 35 de pacienţi în continuare în stare critică şi pe lângă ei sunt foarte mulţi în stare gravă”, a declarat Bănicioiu.

„Starea răniţilor se schimbă de la o oră la alta, unii sunt detubaţi, alţii sunt intubaţi. Spitalele vor furniza toate datele. Ministrul Bănicioiu face un tur al spitalelor, iar nevoile pe care le vor comunica medicii vor fi satisfăcute imediat”, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, la România TV.

LISTA OFICIALĂ a victimelor din Club Colectiv

Un incendiu puternic s-a produs vineri seară la Club Colectiv din Bucureşti. 27 de persoane, majoritatea tineri, au murit în incendiu sau la scurt timp de la tragedie şi peste 180 de răniţi au ajuns la spitalele din Capitală cu arsuri de diferite grade. Zeci de persoane sunt în stare critică, iar medicii spun că moartea îi pândeşte în fiecare clipă.

Previziuni sumbre ale medicilor în cazul Colectiv: „Sigur vor mai fi persoane decedate”

Dosarul a fost preluat de Parchetul General, care face cercetări în cauză şi a ridicat imaginie surprinse de camerele de supraveghere în momentele cumplite din Club Colectiv.

În cursul zilei de sâmbătă, persoane care nu reuşiseră să ia legătura cu copiii, prietenii sau cunoscuţii lor şi nu i-au putut identifica la niciunul dintre spitalele care au preluat răniţii şi-au făcut curaj să meargă la IML pentru a afla dacă ai lor se aflau printre cei care nu au mai avut scăpare din clubul groazei. Sâmbătă după-amiază, pe uşa de la IML „Mina Minovici” s-a afişat lista morţilor din incendiu. Din păcate, bilanţul victimelor ar putea creşte, deoarece zeci de tineri sunt în stare critică în spitale, cu arsuri pe suprafeţe mari din corp, la cap şi la nivelul căilor respiratorii.

„Ieri aveam o fată arhitect, azi am o foaie cu un număr”, spunea devastat de durere tatăl unei tinere care şi-a găsit sfârşitul în haosul creat după izbucnirea incendiului.

Medic, mărturii din „cea mai grea gardă”: Nicio PEDEAPSĂ nu îi va aduce înapoi pe MORŢI, avem nevoie de ADEVĂR

O femeie de 38 de ani aflată pe lista decedaţilor era angajată la Club Colectiv. De fapt nu era nici măcar angajată, ci lucra acolo din când în când, la evenimente, după cum a povestit fratele ei, la România TV. Femeia nici măcar nu trebuia să fie la lucru, dar a acceptat să îi ţină locul unei colege. „Ea nu trebuia să lucreze acolo. O colegă trebuia să fie acolo. Avea 38 de ani. Nu ştiam că lucrează la acest club. Nu am cuvinte să vă spun ce am simţit. Am fost la IML, am recunoscut-o, mâine o ducem acasă”, a povestit bărbatul.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că acţiunea coordonată desfăşurată de structurile din cadrul MAI şi MS, cu sprijinul MApN şi SRI, s-a desfăşurat în mod „optim” şi a subliniat solidaritatea bucureştenilor care s-au grăbit spre centrele de transfuzii pentru a dona sânge în orele imediat următoare tragediei.

Ministrul Sănătăţii a precizat că MApN a pus la dispoziţie două avioane pentru transport victime, care vor fi folosite în caz ca personalul medical va decide că este nevoie ca unele victime să fie transferate la alte spitale de arşi din ţară.

CITEŞTE ŞI:

Semne care au prevestit tragedia din clubul morţii. Mai mulţi tineri ştiau de incendiu cu ceva timp înainte

Tragedia de la Colectiv: Victimă din clubul groazei, adusă în sicriu acasă VIDEO