Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată! Nu va mai face floare și zeama va rămâne limpede

În această perioadă majoritatea gospodinelor pun varza la murat, însă foarte puține știu că din butoi nu trebuie să lipească un ingredient. Acesta menține varza crocantă pe tot parcursul iernii și nu va mai face floare.

28 oct. 2023, 20:58
Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată! Nu va mai face floare și zeama va rămâne limpede
Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată!

Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată! Gospodinele din Moldova spun că pentru a avea parte de cea mai bună varză murată la butoi și pentru a o împiedica să se strice trebuie să ții cont de câteva lucruri extrem de importante.

Citește și Varză murată preparată după reţeta Ginei Bradea. Care este cea mai bună varză de pus la murat

Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată!

Primul aspect extrem de important este bidonul sau butoiul în care se pune varza la murat. Acesta trebuie să fie bine curățat și dezinfectat, iar pentru asta poți face o soluție cu bicarbonat de sodiu, pe care o lași câteva ore, apoi clătești recipientul cu apă caldă. Soluția cu bicarbonat de sodiu reprezintă o opțiune eficientă și naturală de igienizare, eliminând mirosurile nedorite din anii trecuți.

Un alt aspect important pentru procesul de murare îl constituie ingredientele adăugate. Trebuie să fii foarte atent la la sarea pe care o adaugi în butoi. Niciodată nu se pune sare iodată.

Astfel, pentru cea mai bună varză murată ingredientele sunt următoarele: varză, apă, sare grunjoasă neiodată, bețe de mărar, busuioc, sfeclă roșie. Atenție! Busuiocul se pune în varză pentru ca aceasta să se păstreze fermă și să nu se băloșească.

Temperatura camerei este un alt aspect extrem de important de care trebuie să ții cont atunci când pui varza la murat. Pentru ca varza să nu fermenteze excesiv este bine ca temperatura ambientală să nu depășească niciodată 10 grade.

De asemenea, vânturarea sau pritocirea saramurii este un alt pas important pentru a preveni apariția mucegaiului în butoiul de varză murată. Această operațiune se face cu ajutorul unui furtun, în două feluri. Prima metodă este să se sufle bine în zeamă cu ajutorul unui furtun, iar a doua metodă este să se scoată jumătate din saramură din butoi și să se pună la loc, după ce a fost bine agitată.

Un alt truc este ca în butoi să se adauge neapărat și hrean.

„Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, spun gospodinele din Moldova.

De asemenea, la murarea legumelor ajută enorm și boabele de orez, așa că este important să adaugi orezul în butoiul cu varză.

„Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a sfătuit și Iosif Kiss, potrivt ego.ro.

Citește și Varză murată la butoi à la Radu Anton Roman. Ingredientul care păstrează zeama limpede și frunza crocantă