Varză murată la butoi à la Radu Anton Roman. Ingredientul care păstrează zeama limpede și frunza crocantă

Varză murată gustoasă, care nu trebuie să lipsească din rețetele de sărmăluțe. Cele mai bune trucuri, folosite de Radu Anton Roman.

26 sept. 2023, 09:41
Varză murată la butoi à la Radu Anton Roman. Ingredientul care păstrează zeama limpede și frunza crocantă
Varză murată la butoi à la Radu Anton Roman

Rețetă de varză murată gustoasă și crocantă. Cele mai bune ponturi din cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, a lui Radu Anton Roman, pentru ca varza pe care o pui la murat în butoi să iasă perfect.

Ai nevoie de: 

  • 20-25 de verze;
  • 20 de crengi de mărar uscat;
  • 10 rădăcini de hrean;
  • 10 legături de cimbru uscat;
  • 4-5 pumni de boabe de porumb;
  • aproximativ 1,5 kilograme sare grunjoasă;
  • un pahar piper boabe;
  • 3-4 gutui galbene.

Citește și: Ce beneficii miraculoase are consumul de varză murată în timpul iernii asupra organismului

Butoiul trebuie să fie de stejar și poți păstra în el diferite tipuri de țuică, dacă vrei ca varza să aibă o zeamă limpede. Totodată, este indicat ca butoiul să aibă o cană, adică un cep de lemn sau de metal, fixat în el, prevăzut l capătul liber cu un robinet.

Varza trebuie să fie lăsată aproximativ două săptămâni afară, ca să fie atinsă de brumă și să se frăgezească. Butoiul de stejar se opărește și se lasă timp de o zi cu apă și un kilogram de var nestins în el, ca să se curețe de impurități. Acesta se spală din nou, în câteva ape clocotite. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui.

Verzele se curăță de foile de deasupra și se scobesc în zona cotorului, apoi se îndeasă bine în butoiul de lemn, cu scobitura în sus. Se pune sare în fiecare varză, iar în butoi, printre ele, se mai pun rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, piper și felii de gutuie. Se pune un alt strat de verze și se continuă aceeași procedură până se umple butoiul.

În dreptul cepului se face o împletitură din crenguțe de mărar, să nu se astupe, să se poată trage varza. Zeama din butoiul cu varză murată se va scoate și se va turna la loc, de mai multe ori la rând, pentru a dizolva sarea depusă la fund.

Citește și: Cea mai bună varză murată la butoi. Rețeta ardelenească păstrată din străbuni

Ultimul strat este de sare, nu de varză. Se potrivește bine capacul și se apasă cu o lespede de gresie, ca să își lase varza apa mai repede. Se acoperă butoiul cu o cârpă curată și se lasă așa o zi și o noapte, fără să se umble la el.

Dacă varza nu și-a lăsat apă cât să se acopere, se mai adaugă apă fiartă și răcită, suficientă cât să acopere compoziția.

După o săptămână, e golește butoiul pe la cep, se vântură zeama și se toarnă înapoi în butoi. Butoiul, capacul, lespedea se şterg cu un prosop înmuiat într-o băutură alcoolică tare, de preferabil rachiu.

O dată pe săptămână se mat trage zeama de varză murată, până când varza s-a acrit de tot. Apoi zeama se trage la un interval de 10-20 de zile, în fucție de cât de cald sau frig este afară. După 3 săptămâni, varza murată din butoi ar trebui să fie gata de consum.