Ingredientul secret care menţine limpede zeama de la varză murată. Când trebuie adăugat în în butoi

O zeamă de varză limpede şi aromată pe parcursul iernii presupune apelarea la un truc ştiut doar de specialişti. Astfel, la o săptămână după ce varza se pune la murat, trebuie adpugat un ingredient care îi menţine nu doar claritatea, ci şi gustul.
Filip Stan
25 oct. 2024, 20:25
Ingredientul secret care menţine limpede zeama de la varză murată. Când trebuie adăugat în în butoi
Ingredientul secret care menţine limpede zeama de la varză murată. Când trebuie adăugat în în butoi

Pentru a obţine o zeamă de varză limpede şi gustoasă este obligatorie adăugarea unui ingerdient care va împiedica moarea să se tulbure şi să prindă floare. Operaţiunea începe în luna octombrie, la o săptămână după punerea verzei la murat.

În primul rând, pentru o varză murată de calitate, alege căpățâni coapte, albe și cu foi subțiri, ferme și fără urme de insecte. De asemenea, tipul de butoi folosit poate afecta atât gustul, cât și claritatea zeamei. Astfel, butoaiele din lemn, în special cele de stejar sau lemn de mesteacăn, sunt recomandate în locul celor de plastic, datorită esențelor naturale care contribuie la prospețimea murăturilor.

Citeşte şi: De ce începe varza murată să dezvolte mucegai. Cum să păstraţi saramura curată şi să evitaţi problemele

Pentru a menține zeama limpede și a preveni formarea florii, se recomandă adăugarea unei bucăți mici de zahăr la intervale regulate. Bucăți de lemn de mesteacăn pot ajuta la o fermentare mai echilibrată, prevenind o aciditate excesivă. În plus, după una sau două săptămâni de la punerea verzei, se poate dizolva un conservant în zeamă, turnându-l în butoi pentru a stabiliza gustul și a proteja varza murată.

„La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugãm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, a dezvăluit bucătoarul buzoian Cristi Dobre pentru Vremea Nouă.

Beneficiile consumului de zeamă de varză

Principalul beneficiu al varzei murate şi al oricăror murături, de altfel, este acela că ele conțin bacterii benefice. Pentru pregătirea acestora, se foloseşte saramură, apă amestecată cu sare sau un acid, cum ar fi oțetul. Saramura fermentată conține bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea. Murăturile fermentate acționează ca probioticele, protejând microbiomul organismului și susținând multiplicarea bacteriilor sănătoase în intestin.

  • te scapă de mahmureală. O cană de zeamă de varză băută a doua zi după o noapte în care ai consumat alcool din belşug te scapă de durerile de cap și de greață;
  • febra la copii. Când este cazul ca părintele să se îngrijoreze şi să meargă cu copilul de urgenţă la spital
  • previne constipaţia şi uşurează tranzitul intestinal. Dizolvă două lingurițe de sare grunjoasă în 250 ml de moare și bea dimineața, pe nemâncate. Dacă este necesar, ţine această cură timp de șapte zile;
  • bună pentru inimă. Licoare este cu adevărat miraculoasă pentru oamenii care suferă de tensiune scăzută. Persoanelor hipotensive li se recomandă zilnic un pahar de zeamă de varză;
  • ameliorează considerabil simptomatologia specifică hemoroizilor. Medicii spun că este bine să bei câte o cană de trei ori pe zi, înainte de masă. Şi salata de varză acră este la fel de bine-venită în boala hemoroidală.

Citeşte şi: Ce să pui peste varza murată înainte să faci sarmale. Trucul banal pentru a obţine un preparat delicios

Vitamina C prezentă în zeama de varză ajută la întărirea sistemului imunitar. Conţinutul crescut de vitamina C din compoziţia licorii rezultate în urma procesului de fermentaţie al verzei şi restul substanţelor nutritive ajută la revitalizarea şi întărirea sistemului imunitar. O cură cu zeamă de varză consumată în perioada sezonului rece, când organismul este predispus la infecţii respiratorii şi viroze, ajută la vitaminizarea organismului!

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”