Iohannis critică legea prin care data alegerilor parlamentare e stabilită de Parlament: „Nu e cumva un fel de conflict acolo?”

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, legea prin care data alegerilor parlamentare este stabilită de Parlament. 

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 15:02
Iohannis critică legea prin care data alegerilor parlamentare e stabilită de Parlament: „Nu e cumva un fel de conflict acolo?”

„Legea abia a ajuns la mine. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor, acum e prima oară când Parlamentul vrea să își ia acest atribut prin lege. Cum va fi asta, că Parlamentul stabilește singur când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari nu vor să plece, nu e cumva un conflict acolo? Toate acestea trebuie foarte bine judecate și să ținem cont de Constituție, care spune că mandatul de parlamentar are 4 ani, punct, nu poate fi prelungit. Toate ne duc clar spre o dată a alegerilor la începutul lui decembrie. Dar dacă Parlamentul pur și simplu nu face nimic, ce facem? Vom da un răspuns public foarte clar”, a spus Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Camera Deputaţilor a adoptat luni proiectul de lege potrivit căruia data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ, prin lege organică, nu de Guvern. Proiectul a fost votat, tot luni, și de Senat, astfel că acesta urmează să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dacă nu va fi contestat la CCR.

Citeşte şi: Iohannis, despre alegerile din 27 septembrie: ” Ce obținem dacă amânăm alegerile? La jumătatea lui august putem discuta daca se ţin”