Iohannis: România este primul stat care a primit acceptul CE de a demara achiziţii pentru rezerva strategică de echipament medical

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că va ridica, în videoconferinţa cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19, problema măsurilor pe care le consideră prioritare.

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 16:40
Iohannis: România este primul stat care a primit acceptul CE de a demara achiziţii pentru rezerva strategică de echipament medical

Şeful statului a anunţat că România este primul stat care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara achiziţii pentru constituirea rezervei strategice de echipamente medicale, în limita a 10 milioane de euro.

„În primul rând, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziţii în comun de echipamente şi dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba de mănuşi, echipamente de protecţie, ventilatoare şi echipamente de laborator. Având în vedere că situaţia s-a deteriorat rapid şi în ţara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziţii comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putinţă, pentru ca statele membre interesate, adică şi noi, şi România, să poată intra rapid în posesia acestor produse”, a declarat Iohannis.

„Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul ţării noastre. Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie – măşti şi costume individuale de protecţie – şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar, evident, că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică. Voi prezenta în cadrul videoconferinţei eforturile pe care România le face deja în proiect, discuţiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program şi voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult şi în alte zone din acest mecanism”, a adăugat preşedintele.

Citeşte şi: Premierul îl critică pe ministrul demisionar Costache: „Poveştile cu mersul din uşă în uşă nu sunt serioase”