Ion Iliescu: Nu cei neinteresaţi de soarta cetăţii, nu laşii contează. Referendumul trebuie validat

Ion Iliescu a declarat luni la RFI că rezultatul referendumului ar trebui validat de Curtea Constituţională, întrucât cei nouă milioane de votanţi reprezintă în fapt circa 60% din populaţia activă, iar cei care au refuzat să meargă la vot nu ar trebui să fie luaţi în calcul.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 09:25
Ion Iliescu: Nu cei neinteresaţi de soarta cetăţii, nu laşii contează. Referendumul trebuie validat

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că singura variantă pe care Curtea Constituţională ar trebui să o ia în calcul este validarea referendumului. Fostul şef de stat aduce patru argumente şi cataloghează neparticiparea la vott drept „laşitate”:

„Contează legea majorităţii, a celor responsabili care îşi asumă riscul votului. Nu cei neinteresaţi de soarta cetăţii contează, cu atât mai mult nu laşii care nu-şi asumă exprimarea opiniei în asemenea confruntare. Decizia boicotului luată de domnul Băsescu şi de adepţii săi e decizia unor laşi care s-au temut de opinia cetăţenilor. Decizia CC cu pragul de 50%, neuzitată în Europa, nu lua în calcul decizia de boicot a celui implicat. A ignora acest efect a boicotului înseamnă a nesocoti votul cetăţenilor activi”.

Iliescu a ridicat şi problema „statisticilor învechite” care ar sta la baza calculelor pe care le face Biroul Electoral Central:

„Realitatea demografică a României e că nu mai există 18 milioane de români cu drept de vot. Se operează cu statistiuci învechite. România are o creştere demografică negativă. Circa 2 milioane sunt plecaţi din ţară. Deci, în realitate cei 9 milioane de votanţi reprezintă circa 60% din cei cu drept de vot. Toate aceste argumente trebuie luate în considerare de CC pentru a valida votul românilor la referendum”.