Jaful de la construcţia autostrăzilor. 1,5 miliarde euro pentru 52 de kilometri de drum VIDEO

Contracte păguboase şi jaf din banii publici. Aşa se derulează construcţia de autostrăzi din România, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Raportul arată că banii au fost cheltuiţi fără noimă, iar termenele de finalizare nu au fost niciodată respectate.

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 12:26
Jaful de la construcţia autostrăzilor. 1,5 miliarde euro pentru 52 de kilometri de drum VIDEO

Un raport al Curţii de Conturi relevă că neregulile cele mai grave s-au descoperit la contractul pentru Autostrada Transilvania. Contractul conţinea clauze neclare sau prost formulate care au permis umflarea facturii la un nivel greu de imaginat. Aşa s-a ajuns ca statul să cheltuie deja 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care s-au finalizat doar 52 de kilometri de autostradă.

Mai mult, Curtea de Conturi ajunge la concluzia şocantă că guvernul României nu a fost niciodată partener cu drepturi egale în cadrul contractului cu compania Bechtel. De altfel, instituţia nici măcar nu a avut acces la toate documentele solicitate. Nici lucrările la Autostrada Arad-Timişoara nu au fost tocmai în regulă. Lucrările au depăşit cu un an şi jumătate termenul stabilit în contract, fără să se ceară penalităţi.

De asemenea, plăţile pentru autostradă şi pentru Centura Aradului au fost suplimentate cu 186 de milioane de lei faţă de valoarea din contract. Cu banii deja cheltuiţi pentru Autostrada Transilvania se putea finaliza porţiunea dintre Oradea şi Târgu Mureş, la standardele de cost actuale. De asemenea, plăţile suplimentare ale statului pentru autostrada Arad-Timişoara puteau finanţa un sfert din lucrările la autostrada dintre Arad şi Nădlac.

Concluzia inspectorilor de la Curtea de Conturi este că banii publici alocaţi pentru autostrăzi au fost cheltuiţi în mod iresponsabil. Mai mult, toate guvernele şi toţi miniştrii Transporturilor din ultimii ani se fac vinovaţi pentru faptul că România este o ţară cu autostrăzi puţine şi scumpe.