Kievul susţine că a arestat zeci de agenţi ruşi

Autorităţile de la Kiev au anunţat vineri că forţele de securitate ucrainene au arestat zeci de agenţi ai serviciilor speciale ruse care acţionau pe teritoriul Ucrainei, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
25 apr. 2014, 15:22
Kievul susţine că a arestat zeci de agenţi ruşi

‘Am reţinut zeci de agenţi ai serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse, iar de la unii dintre ei am obţinut şi informaţii’‘, a afirmat şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Serghei Paşinski, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că trupele speciale ucrainene au lansat vineri a doua fază a operaţiunii împotriva insurgenţilor proruşi din estul ţării şi încearcă să blocheze complet oraşul Slaviansk, aflat în continuare sub controlul separatiştilor, care, potrivit afirmaţiilor sale, folosesc armament rusesc.

Săptămâna trecută, un reprezentant al serviciilor speciale ucrainene de contraspionaj declara că agenţii ruşi care acţionează în prezent în estul Ucrainei au acţionat şi în Crimeea înainte de alipirea peninsulei la Rusia. Acelaşi reprezentant ucrainean susţinea că agenţii ruşi sunt însărcinaţi ‘să creeze o destabilizare maximă a teritoriului Ucrainei’.

Puterea de la Kiev, instalată după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi a cărei legitimitate nu este recunoscută de Moscova, a acuzat în repetate rânduri Rusia de implicarea în acţiunile din sud-estul rusofon al Ucrainei, unde populaţia refuză să se supună noilor autorităţi şi cere desfăşurarea de referendumuri în legătură cu statutul acestor regiuni.

Rusia a respins de fiecare dată acuzaţiile Ucrainei, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu declarând cu câteva zile în urmă că afirmaţiile autorităţilor ucrainene privind implicarea forţelor speciale ruse în evenimentele din estul ţării seamănă a ‘paranoia’.