Klaus Iohannis: „Decizia de a deschide şcolile, deşi nu e uşoară, e corectă şi necesară” VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că decizia de a deschide şcolile, deşi nu e una uşoară, este corectă şi necesară. El a încurajat părinţii să trimită copiii la şcoală. El a numit PSD campionul populismului fără acoperire, făcând un apel la decenţă politică. Preşedintele a declarat că în opinia sa, anul acesta nu ar trebui organizate festivităţi de deschidere a anului şcolar. Iohannis este convins că elevii se vor obişnui foarte repede cu masca, argumentând: ”Copiii se obişnuiesc foarte repede, chiar şi lucruri neplăcute”.

09 sept. 2020, 08:43
Klaus Iohannis: „Decizia de a deschide şcolile, deşi nu e uşoară, e corectă şi necesară” VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că începerea anului şcolar în campania electorală ”nici nu este aşa rău”, pentru că fiecare primar ”are ambiţia să arate că poate să rezolve şi problemele şcolii”.

„Scoala incepe pe 14 septembrie in conditii cu totul diferite. In acest moment avem doar cateva localitati unde scoala se va desfasura exclusiv online, iar in altele se va desfasura in sistem hibrid. Este foarte important sa constientizam ca prin respectarea regulilor de baza, fiecare contribuie la bunastarea intregii comunitati.

Autoritățile centrale și locale au implementat proceduri pentru a limita riscurile de transmitere a Covid 19, dar eficiența lor depinde de colaborarea cadre didactice, elevi, profesori.

Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore și ne afectează tuturor viitorul. Decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară
Evidențiez eforturile autorităților locale de a asigura școlilor tot ce e necesar. Le mulțumesc profesorilor și conducerilor școlilor.

Mă adresez și părinților, care sunt preocupați și îngrijorați de modul cum vor evolua lucrurile: Vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală. Dacă vom respecta toți regulile, vom trece peste această situație.

Al doilea subiect la care vreau să mă refer sunt alegerile locale. Aceste alegeri au fost deja amânate, acum au fost luate măsuri pentru ca cetățenii să fie protejați. Nu știm acum cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează democrației.

Nu știm acum cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează democrației. Campania electorală a început deja, candidații își pot prezenta public proiectele.

Din păcate, nu lipsesc inițiativele demagogice, e o competiție între proiecte. Campionul proiectelor fără acoperire e PSD. Fac apel la decență politică. Crearea de false așteptări e o practică electorală toxică, ce face rău oamenilor.

Dragi români, informați-vă, comparați ofertele electorale și alegeți în cunoștință de cauză. Vă mulţumesc!”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis nu participă la festivitatea de început de an şcolar 

Au urmat întrebările din partea reprezentanţilor presei.

Întrebare: Există multe semnale din țară despre situații confuze în privința școlii. Sunt comune pe lista roșie unde primarii spun că nu au tablete sau semnal la internet. Sunt părinți care ezită să își trimită copiii la școală. Ce notă ați da autorităților implicate în acest proces?

Iohannis: Mă abțin să dau notă înainte să înceapă școala. În mii și mii de școli, oamenii au rezolvat problemele, marea majoritate a copiilor vor merge la școală. Sigur, ca în fiecare an, regretabil mai există și excepții, chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate. Am constatat o implicare exemplară și la autoritățile locale, și la cele centrale. Poate că nu e așa rău că începe școala în campania electorală, fiecare primar vrea să arate că se implică. Nu e posibil ca din capitală să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate.

Întrebare: Nu credeți că există riscul ca aceste excepții să vulnerabilizeze copiii care și așa erau vulnerabili?

Iohannis: Guvernul și autoritățile locale se vor ocupa de copiii vulnerabili. Am convingerea că lumea se va implica și le va rezolva.

Întrebare: Tot mai multe voci din societatea civilă atenționează că în timp ce evenimentele electorale sunt permise, dreptul de a protesta e îngrădit. Cei care protestează riscă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Intenționați să vă implicați?

Iohannis: E o problemă foarte interesantă. Eu sunt de părere că, dacă se respectă normele, cred că s-ar putea organiza și forme de protest. Cred că autoritățile mai degrabă se tem de nerespectarea normelor, am văzut manifestări la care nu s-au respectat, și asta nu ajută pe nimeni.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre posibila remaniere a Monicăi Anisie: „Situaţia este aşa de complicată” 

Întrebare: Ieri a apărut un document prin care fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, o informa încă de anul trecut pe premierul Viorica Dăncilă că nu pot fi mărite pensiile cu 40%. PSD continuă să ceară mărirea cu 40%. Cum vedeți, în aceste condiţii, presiunile PSD pentru mărirea cu 40% a punctului de pensie?

Iohannis: Nu ar fi existat bani, se pare, nici dacă nu ar fi existat pandemia. Acum, bugetul s-a restrâns considerabil. Totuși, și eu. și premierul ne-am dorit o creștere pentru pensionari. Atât s-a putut, la fel ca și în cazul alocațiilor. Revin la ce am mai spus: e regretabil că PSD nu a înțeles nimic de aici și continuă să dea impresia că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut. Aceste încercări ale PSD de a corecta prin Parlament ceva ce nu se poate corecta e jalnică, populistă, electoralistă, care nu le face cinste.

Întrebare: Dacă dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40% vor ajunge la dumneavoastră, ce veți face, le veţi promulga?

Iohannis: O să vă spun la acel moment. Dar bugetul nu poate susține așa ceva. Asta e realitatea.

Întrebare: Economia a suferit cea mai mare scădere, leul se depreciază. Guvernul a anunțat că lucrează la bugetul 2020. Veți susține o lege a înghețării pensiilor?

Iohannis: Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii și pensii. E o prostie PSD. Nu s-a vorbit așa ceva. Dar bugetul 2021 trebuie construit cu mare grijă, e de preferat ca bugetul să fie discutat și aprobat de noul Parlament, rezultat după alegeri și nu de acest Parlament. Nu se discută de tăieri de salarii și pensii, exclus așa ceva. Economia își revine după reculul din trimestrul 2 spre un parcurs normal, cu creșteri de salarii, pensii și investiții. M-am bătut pentru fonduri europene semnificative.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, de acord cu protestele, dar cu respectarea normelor: „Au fost manifestări în care toate normele au fost ignorate” 

Întrebare: Cum credeți că vor putea elevii să-și poarte masca,  pentru că v-am văzut pe dumneavoastră că v-ați atins masca de mai multe ori?

Iohannis: Sunt convins că se vor obișnui repede. Copiii se obișnuiesc repede chiar și cu lucruri mai puțin plăcute.

Întrebare: Surse din PNL spun că premirul Orban e nemulțumit de mai mulţi miniștri, Monica Anisie, Lucian Bode și Cătălin Predoiu. Pe dumneavoastră ce vă nemulțumește?

Iohannis: Nu am de gând să fac evaluarea miniștrilor, e o activitate rezervată premierului. Dar povestea cu remanierile e o poveste simplă de campanie. Eu nu am discutat cu premierul despre nemulțumiri sau posibile remanieri, nici nu e cazul. Când premierul va decide să facă o schimbare, probabil îmi va spune acest lucru. Dar nu s-a discutat, nu e o temă.

Întrebare: Vorbim de 5.000 de școli care nu au nici semnal de internet, după cum a spus vicepremierul Raluca Turcan. Sunteți mulțumit de această chestiune?

Iohannis: Semnalul de internet nu este rezolvat de guvern, ci de operatorii privaţi. Sunt discuții cu operatorii de telecomunicații și se vor rezolva. Dacă ne uităm la ce situații au fost de rezolvat, poate că rezultatul e neașteptat de bun.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor şi dublarea alocaţiilor: Atât s-a putut. Asta e realitatea 

Întrebare: O companie a oprit testele pentru vaccinul anti-Covid din cauza că unul dintre angajati a fost depistat pozitiv. În aceste conditii, ce așteptări sunt în acest moment?

Iohannis: OMS a spus că e foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020. Companiile farma lucrează foarte intens, UE a oferit sprijin financiar pentru companii. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin aprobat va fi pe piață.

Întrebare: Ce va face România, va aștepta decizia Comisiei Europene?

Iohannis: Suntem o mare familie, cu toții ne dorim un vaccin. Aceste înțelegeri făcute la ONU și UE se vor respecta.

Întrebare: Ce soluție a comunicat guvernul pentru copiii care nu au acces la educația online?

Iohannis: E o situație nesatisfăcătoare, trebuie rezolvată rapid. Vor fi găsite soluții.

Întrebare: Veți participa luni la deschiderea anului școlar?

Iohannis: Aceste festivități nu trebuie organizate în acest an. E greu de ținut oamenii la distanță, greu de organizat, e posibil să se înghesuie copiii. Nu sunt ministru al Educației, dar părerea mea e că nu e bine să fie organizate astfel de festivități. În consecință, nu voi participa la nici o festivitate de început de an școlar, dar voi transmite un mesaj video elevilor şi dascalilor.

Întrebare: Aseară, în Sectorul 1 s-a petrecut un eveniment grotesc de campanie, între reprezentanţii PSD si candidatii si sustinatorii PNL si USR-PLUS. Cum ați caracteriza campania de până acum? Ce așteptări aveți de la PNL?

Iohannis: Eu îmi doresc campanii decente, civilizate, fără excese. Sper să prindem vremurile când astfel de manifestări nu mai au loc. Ce așteptări am de la PNL? PNL e cel mai important partid azi și treubie să demonstreze acest lucru. Mă aștept la un rezultat record, să aibă mai mulți aleși locali decât au avut vreodată decât în ultimii 30 de ani. PSD ocupă peste jumătate din pozițiile din administrația locală și mă aștept să nu mai ocupe atâtea poziții după alegerile locale. Așteptarea mea e ca PNL să obțină cele mai multe mandate pe care le-a obținut vreodată.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Alegerile locale nu mai pot fi amânate. Crearea de false aşteptări e practică electorală toxică” 

Întrebare: Elevii de clasa 7-a încep anul școlar fără manualul de limba română, e un eșec 100% al guvernului liberal, cum vedeți problema?

Iohannis: Sunt nemulțumit, întregul sistem pare că nu funcționează. Uitați-vă la tot felul de achiziții care nu pot fi făcute, la tablete. Totuși nu e vorba de rachete care merg pe Marte, sunt tablete. Întregul sistem de achiziții trebuie reevaluat, totul să se petreacă într-un termen rezonabil de scurt. Nu vreau să iau nimanui apararea, dar problemele cu manualele nu sunt noi, sunt vechi. Am pretenția ca după alegerile parlamentare să ne apucăm serios de treabă, să refacem procedurile de achiziții.

Întrebare: Credeți că a fost un timp prea scurt ca acest guvern să învingă sistemul moștenit?

Iohannis: Acest guvern a fost pus în funcție ca să rezolve chestiunile până la alegeri, să aprobe bugetul. Le-a rezolvat, a gestionat pandemia, și sunt convins că după alegeri va putea rezolva și rămânerile în urmă sistemice moștenite de la PSD.

Întrebare: Lideri politici au vorbit despre desființarea Poliției Locale, sunteți de acord?

Iohannis: Există poliții locale care funcționează foarte bine, altele care au probleme de management sau de funcționare. Părerea mea e că nu trebuie desființată, ci clarificate atribuțiile. Poliția Locală e subordonată primarului, el e ales.

Întrebare: Ministrul de Externe a anunțat un sprijin de 100.000 de euro pentru Belarus. Intenționați să o invitați pe Svetlana Tihanovkaia la București, asa cum a fost azi la Varșovia? Sunteți de acord cu sancționarea lui Lukașenko, așa cum cere Manfred Weber?

Iohannis: Discutăm aceste chestiuni în UE. Până acum, abordările au fost comune și vor rămâne comune. Nu mi se pare că este o temă pe care o putem discuta așa, dacă și parcă. Acțiunile României sunt cele pe care le cunoașteți.

Ştirea iniţială 

Klaus Iohannis va vorbi în conferința de presă, cel mai probabil, despre începerea anului școlar pe 14 septembrie, dar și despre alegerile locale, programate pe 27 septembrie.

De asemenea, în Parlament au loc mutări politice importante, cum ar fi modificările impuse de PSD la ordonanța rectificării, care prevăd majorarea cu 40% a pensiilor, nu doar cu 14% cât a decis Guvernul.


loading...