Consultările de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier s-au încheiat. PNL nu a nominalizat un premier, PSD cere alegeri anticipate, Cioloş se vrea premier

Klaus Iohannis avut, azi, de la ora 12.00, consultări cu partidele parlamentare pentru. Niciun partid nu a conturat o majoritate parlamentară, iar fiecare formaţiune politică are altă viziune asupra viitorului Guvern.

11 oct. 2021, 17:14
Consultările de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier s-au încheiat. PNL nu a nominalizat un premier, PSD cere alegeri anticipate, Cioloş se vrea premier

Update: 

Reprezentanții minorităților naționale au intrat la consultările de la Palatul Cotroceni. Consultările se apropie de final, iar președintele Klaus Iohannis urmează să prezinte concluziile, după ziua de azi.

UPDATE: La negocieri se află la această oră delegaţia AUR, după ce liderul George Simion s-a întreţinut cu protestatarii de la porţile Palatului Cotroceni.

UPDATE: Liderul USR Dacian Cioloş a afirmat luni, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că preşedintele a confirmat că nu a primit nicio propunere de premier. Conform lui Cioloş, în opinia lui Iohannis, pare că partidele fug de această responsabilitate. iar preşedintele a fost neplăcut surprins că nu au existat discuţii între formaţiunile parlamentare. Liderul USR a reiterat că propunerea fermă a formaţiunii Dacian Cioloş, iar preşedintele Iohannis a spus că va analiza foarte serios. Răspunzând unei întrebări, Dacian Cioloş a susţinut că preşedintele nu a spus delegaţiei USR că nu mai doreşte formaţiunea la guvernare.

”Noi suntem deschişi la discuţii, dar cu o propunere fermă privind ceea ce e de făcut şi cu o propunere de premier”, a spus Cioloş.

UPDATE: Marcel Ciolacu, după negocierile cu Klaus Iohannis: „Romania se afla intr-o criza sociala, economica si sanitara profunda, iar fara o majoritate nu va putea depasi aceasta criza. Ori se va crea o majoritate penru un eventual guvern, ori pentru alegeri anticipate. Din punctul de vedere al PSD, se va crea pentru anticipate”

UPDATE – Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu social-democraţii s-a încheiat, delegaţia USR se află la discuţii. Conducerea USR a decis, luni, ca formaţiunea să meargă cu propunerea Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, la consultările de la Palatul Cotroceni şi cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.

UPDATE: Florin Cîţu, după consultările cu Klaus Iohannis: „PNL are o decizie BEX foarte clara care spune ca nu putem merge la guvernare cu USR, daca voteaza motiunea. In acelasi timp, suntem responsabili si cand vom avea o majoritate vom prezenta solutiile. O majoritate in jurul PNL. Am spus că săptămâna trecută, în Parlament, s-a conturat s-a conturat şi s-a votat o majoritate clară între USR, AUR şi PSD şi aceasta este deocaMdată majoritatea la care ne uităm cu toţii.

PNL a ieşit de la consultările cu Klaus Iohannis. Florin Cîţu: „Avem o decizie în BEx care spune că nu putem guverna cu USR, dacă votează moţiunea” VIDEO

UPDATE: Consultările cu PNL s-au finalizat, la ora 13.00 fiind programată pentru discuţii delegaţia PSD. Premierul Florin Cîţu a declarat luni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL a spus foarte clar că nu are majoritate şi nu poate avansa o nominalizare pentru postul de premier.

”Mergem la consultările de la Cotroceni, din respect pentru instituţia prezidenţială.  Nu sunt frustrați că sunt de la PSD cei care vin cu mine, ci sunt oameni din administrația locală, care se confruntă cu probleme.”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu, înaintea discuţiilor.

UPDATE: Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PNL, condusă de Florin Cîţu. Alături de preşedintele PNL mai sunt prim-vicepresedintii: Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. Un mic grup de protestatari s-a adunat la poarta principală de la Cotroceni. Liderii PNL au işeit fără să facă declaraţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe consultările cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a acuzat USR că a abandonat guvernarea, iar acest Guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România. Consultările vor începe cu Partidul Naţional Liberal şi se vor încheia cu grupul minorităţilor.

PNL a anunţat iniţial că vine tot cu Florin Cîţu premier, apoi s-a răzgândit, USR ar vrea refacerea coaliţiei, iar PSD şi AUR alegeri anticipate sau un guvern tehnocrat. Minorităţile vor să rămână la guvernare, indiferent cu cine va fi premier.

Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
Ora 16:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, joi, la Cernavodă, de ce nu s-a grăbit să declanşeze consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern, după moţiunea de cenzură, el acuzându-i pe cei care au votat moţiunea că nu au niciun plan şi că, astfel, le lasă câteva zile să se calmeze şi să revină cu picioarele pe pământ.

”Crizele politice, de regulă nu se pot rezolva foarte repede, pentru că ele se întâmplă când politicienii nu se mai înţeleg între ei sau apar orgolii, sau apar ţâfne, cum am numit-o ieri. Am asistat la un entuziasm total nemotivat şi deplasat în Parlament, că a fost dat jos Guvernul, şi s-au lăudat că ce au făcut ei pentru români. Ei, ei pentru români au făcut că au dărâmat Guvernul în plină criză pandemică şi plină criză energetică”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a continuat: ”Una peste alta, eu rămân la părerea mea, că această chestiune denotă un cinism care se ascunde la unii sub masca reformismului, la alţii sub masca cică grijii pentru români, şi aşa mai departe. Deci, orice am fi avut nevoie, numai de asta, acum, nu. Însă lucrurile s-au întâmplat şi partidele nu se mai înţeleg între ele, nici câte două, dar câte trei, câte avem nevoie pentru a forma o majoritate”.  Klaus Iohannis a admis că ar fi putut să pornească imediat consultările cu partidele, dar nu a vrut să o facă.

”Le-am lăsat un pic de timp, politicienilor şi partidelor, să se calmeze, să îşi dea seama că nu au rezolvat nimic şi că au dărâmat Guvernul fără să aibă cea mai vagă idee ce se poate pune în loc. Şi umblă toţi cu tot felul de poveşti, care mai de care mai neverosimile. Unii că să se refacă coaliţia ca şi cum nu s-a întâmplat nimic, dar s-a întâmplat. Alţii, că vor anticipate, ceea ce tocmai am spus că este foarte puţin probabil să avem vreodată, pe această Constituţie. Alţii de fapt nu vor nimic, decât circ şi suspendarea preşedintelui, ceea ce este de-a dreptul caraghios într-o criză politică. Şi atunci, le las câteva zile să se calmeze, să revină cu picioarele pe pământ şi să încercăm, prin consultări, să găsim o soluţie”, a spus preşedintele.

PNL nu va face nicio propunere pentru postul de premier la consultările de luni, de la Cotroceni, dacă nu se conturează o majoritate parlamentară

PNL nu va face nicio propunere pentru postul de premier la consultările de luni, de la Cotroceni, dacă nu se conturează o majoritate parlamentară, a decis vineri Biroul Executiv Naţional.

Rareş Bogdan, una dintre posibilele variante PNL pentru funcţia de premier. Daniel Fenechiu: „Va fi un prim-ministru bun”

”Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa  Biroului Executiv Naţional de azi, că în eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL. În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a nu se prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni”, au anunţat vineri liberalii, precizând că decizia a fost luată ţinând cont de nevoia de deblocare a crizei politice. PNL a subliniat că decizia ca premierul sa fie preşedintele partidului nu se modifică.

Vasile Dîncu (PSD): Nu mergem în acest moment cu nicio propunere la Cotroceni, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele. Eu nu văd o rezolvare la această criză, cred că mai degrabă se trage de timp

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că PSD nu va merge luni la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de prim-ministru, social-democratul considerând că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să fie cel care „să-şi refacă guvernarea”. În opinia lui Vasile Dîncu, există „un joc tactic, strategic” care să ducă la prelungirea situaţiei în care Florin Cîţu se află în fruntea Executivului.

„Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele cel puţin a unei părţi din această criză – cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu – şi trebuie să-şi refacă guvernarea pentru că acest tip de guvernanţă, nereuşit până acum, cel puţin din perspectiva rezultatelor guvernării – în acest timp este eroul principal”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Marcel Ciolacu a precizat, referitor la posibilitatea formării unui guvern minoritar care să aibă susţinerea PSD în Parlament, că acest lucru ar fi „o tâmpenie pentru România”. Liderul social-democraţilor a adăugat că nu vede cum, în prezent, poate PSD să creeze o majoritate astfel încât să poată prelua guvernarea, iar singura soluţie ar fi organizarea alegerilor legislative anticipate.  „Chiar dacă mi-aş dori eu, colegii mei nu ar fi de accord. Ar fi o tâmpenie pentru România, pentru noi toţi. Am văzut unde a dus Guvern Cîţu. Este exclus ca PSD în acest moment să vină cu o alternativă pentru România cu un Guvern minoritar. Ar fi o greşeală pentru România să accepte un Guvern minoritar. De aceea am spus că cel mai bine ar fi să ne întoarcem la popor şi să avem alegeri anticipate. În acest moment nu vedem cum putem crea o majoritate pentru a prelua guvernarea. Eu nu pot să vorbesc cu cei de la PNL ca să avem o discuţie despre majorităţi, deoarece eu au o decizie statutară prin care ei nu negociază cu PNL”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la Europa FM, întrebat despre scenariul posibilităţii de formare a unui guvern minoritar care să aibă susţinerea PSD în Parlament.

Stelian Ion (USR): Luni vom merge la consultările de la Cotroceni cu această idee, de a reface coaliţia fără Florin Cîţu

USR a anunţat, joi seară, delegaţia care va participa la consultările de luni de la Cotroceni. Delegaţia va fi condusă de preşedintele aprtidului, Dacian Cioloş, care va fi însoţit de Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, după a cărui demitere USR PLUS a ieşit de la guvernare, afirmă că USR PLUS va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu „ideea” de a reface coaliţia cu PNL şi UDMR, însă fără Florin Cîţu în fruntea Guvernului. „Florin Cîţu e cazul să-şi dea seama că este într-o situaţie în care nu mai poate continua şi, din păcate, până acum i-a tras pe colegii liberali după el. Este cazul să renunţe la această poziţie de forţă şi să găsim împreună o altă soluţie de premier. Se poate. România nu stă într-un singur om”, susţine Stelian Ion.

Stelian Ion îl împunge pe Iohannis chiar înainte de consultări: „Sper să fie consultări reale, nu doar o bifare a atribuţiilor prezidenţiale”
Stelian Ion a reafirmat că USR PLUS îşi va „asuma guvernarea” în situaţia în care PNL nu va face o propunere de prim-ministru.  „Sunt două variante, nu mai multe. Este o variantă de a reface coaliţia. Este cea mai raţională şi cea mai sănătoasă variantă, în cazul în care se renunţă la această poziţie iraţională până la urmă, de la un moment, de a insista cu Florin Cîţu premier. Iar varianta a doua este refacerea, într-o formulă mai mult sau mai puţin făţişă, de a reface USL; adică PNL cu sprijinul PSD să ducă mai departe guvernarea. Doar cele două soluţii sunt posibile. (…) Dacă colegii din PNL îşi doresc refacerea acelui USL, despre care ştim cu toţii unde i-a dus şi pe ei şi unde a dus România, vom fi în opoziţie. Nu ne dorim lucrul ăsta, dar nu depinde numai de noi”, a adăugat Stelian Ion.

Dacian Cioloş: „Noi eram pregătiţi să guvernăm, dar Cîţu era preocupat de alegerile din PNL şi a luat guvernul ostatic”

George Simion: ”AUR va dialoga cu toate partidele. Vrem să propunem nume de specialişti care pot conduce acest Guvern. Dacă Iohannis va continua cu susţinerea marionetei Florin Cîţu, vom declanşa procedura de suspendare”

Copreşedintele AUR George Simion a anunţat că formaţiunea sa va dialoga cu toate partidele din Parlament şi a precizat că ei sunt cei care au reuşit să dea jos Guvernul Cîţu. AUR susţine varianta unui guvern de specialişti şi spune că va veni inclusiv cu propuneri în acest sens.

„Noi astăzi am dat jos Guvernul, a fost o lună grea. Din 1 septembrie, de când am început să strângem semnăturile, am tot fost blocaţi de către diferiţi indivizi din sistem, de către coaliţii monstruoase. Mergem până la capăt, urmează un nou nume de premier”, a declarat Simion, după succesul moţiunii de cenzură”. Preşedintele AUR a spus că partidul său va dialoga cu toate partidele şi este pregătit să vină şi cu un nume de premier.

”Dacă PNL-ul îl are doar pe Florin Cîţu, dacă PSD-ul nu vine cu niciun nume, o să venim noi cu propuneri, dar momentan vom sta şi vom dialoga cu toate partidele, vedem că şi domnul Orban este dispus să dialogheze, pentru stabilitate, pentru linişte, pentru o reconstrucţie a României”, a adăugat el.

Simion a mai spus că AUR nu susţine un premier din zona ministerelor de forţă, precum Bode şi Ciucă, şi nici pe Vîlceanu.

”Nu e rolul nostru să venim cu propuneri din rândul PNL, vom veni cu propuneri din afara partidelor, cu un guvern de specialişti. Înţeleg că şi PSD vrea un guvern de specialişti”, a mai declarat Simion.  Copreşedintele AUR a arătat că dacă preşedintele Klaus Iohannis va insista cu ”marioneta Florin Cîţu”, atunci AUR va declanşa procedura de suspendare a şefului statului.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori în această perioadă că varianta cea mai bună în acest moment este refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL şi USR, precum şi cu sprijinul minorităţilor.

O declaraţie surprinzîătoare a făcut ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a declarat, joi seară, că UDMR este deschis la discuţii cu USR şi cu PSD pentru formarea majorităţii, mai ales că este nevoie de un nou guvern, având în vedere situaţia pandemică în care nu pot fi emise ordonanţe de urgenţă de către guvernul interimar.

”Noi suntem deschişi la orice discuţie, şi cu cei de la USR ,şi cu cei de la PSD. Ştiţi că noi nu am fugit niciodată de o dezbatere, deci cu aceste două formaţiuni, dacă este necesar, dar sigur, acum cadrul constituţional este acela în care preşedintele cheamă la consultări partidele şi acolo va fi prima rundă în care fiecare îşi expune punctul de vedere”, a declarat Cseke Attila.

Klaus Iohannis nu susţine alegerile anticipate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat joi despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate, că acesta e un subiect care este discutat în teorie demult în România, însă Constituţia este construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. Şeful statului a mai spus că, în realitate, e aproape imposibil să fie declanşate alegeri anticipate şi „faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă decât altceva”.

„Declanşarea alegerilor anticipate e o chestiune care se discută teoretic demult în România, însă Constituţia noastră e construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. E în realitate aproape imposibil de a declanşa alegeri anticipate. Ce ar aduce? Aceleaşi partide probabil cu aceleaşi procente poate puţin modificate. Deci în teorie, în Constituţie sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele constituţional nu sunt bine definite şi nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente, aceste alegeri anticipate. Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă decât altceva”, a afirmat Klaus Iohannis la vizita de joi la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă (CNE) cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1.

Chestionat dacă îl va desemna din nou premier pe Florin Cîţu, şeful statului a răspuns: „Deocamdată facem consultări cu partidele, după care vom face o analiză şi voi anunţa public pe cine voi desemna premier”.

Fostul judecător CCR Augustin Zegrean: Dacă preşedintele îl propune pe Florin Cîţu premier, însemnă că pur şi simplu ignoră deciziile CCR

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, vineri, la Realitatea Plus, că preşedintele nu poate să propună imediat, ca premier, aceeaşi persoană care a fost demisă prin moţiune de cenzură, existând o decizie a Curţii în acest sens.

”Este o decizie a CCR care spune că preşedintele nu poate să propună imediat, ca premier, aceeaşi persoană care a fost demisă prin moţiune de cenzură. Din această perspectivă, şeful statului ar trebui să facă o propunere serioasă, care să aibă şanse să treacă prin Parlament, ori în situaţia asta nu cred că Florin Cîţu mai poate să treacă”, a afirmat Augustrin Zegrean.

Despre scenariul potrivit căruia nominalizarea lui Florin Cîţu nu ar urmări reînvestirea lui ca premier, ci ar reprezenta o tragere de timp, Zegrean a spus ”este alt joc acolo, care nu are nicio legătură cu Constituţia”.
”Dacă preşedintele va face această propunere însemnă că pur şi simplu ignoră deciziile CCR”, a spus fostul preşedinte al CCR, menţionând că decizia, în cazul unei sesizări la CCR privind nominalizarea lui Cîţu, durează cel puţin o lună.

”Preşedintele ar trebui să facă o propunere constructivă, nu distructivă, adică să nu propună pe cineva despre care ştie că nu are şanse. Tocmai aceasta ar trebui să fie scopul consultării preşedintelui cu partidele, să încerce să afle care ar fi persoana  care ar putea să treacă de Parlament şi să formeze guvernul”, a arătat el.

Augustin Zegrean a vorbit şi despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. ”În situaţia de acum, totul este la Parlament, are la dispoziţie o măsură dacă preşedintele refuză să respecte sau să aplice Constituţia (…) este vorba de suspendare iar noul preşedintele interimar poate veni cu o propunere de premier care să obţină votul în Parlament. (…) Preşedintele nu este obligat să-l propună pe Cîţu, consultările au doar rolul de a afla de la partide care sunt propunerile pentru postul de premier şi de tranşare a crizei”, a mai afirmat Zegrean la Realitatea Plus.

Sondaj IRES – 88% dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită. Varianta unui premier PSD, susţinută de 31% dintre cei chestionaţi; 25% nu au ştiut sau au refuzat să răspundă

Doar 11% dintre români cred că ţara merge într-o direcţie bună, în timp ce 88% consideră că direcţia este greşită, arată un sondaj realizat de IRES, potrivit căruia 31% dintre cei chestionaţi cred că PSD ar trebui să dea premierul, 19% consideră că acest drept revine PNL, iar un sfert dintre ei nu ştiu sau nu răspund.