Klaus Iohannis: „Alegerile trebuie organizate în condiţii de maximă siguranţă sanitară. Un scenariu cu risc 0 nu există”

Klaus Iohannis  a susţinut miercuri, o conferinţă la Palatul Cotroceni depsre organizarea alegerilor locale din septembrie. Președintele a cerut o sancționare drastică a celor care vor încălca legile și regulile de protecție sanitară, precizând că "este foarte dăunător să amâni pe termen nedefinit alegerile".

RomaniaTV.net
26 aug. 2020, 08:41
Klaus Iohannis: „Alegerile trebuie organizate în condiţii de maximă siguranţă sanitară. Un scenariu cu risc 0 nu există”

Klaus Iohannis a cerut responsabilitate maximă la alegerile locale. „În 27 septembrie vor avea loc alegeri, în premieră organizate în condiții de pandemie. Obiectivul principal e de a organiza campania și scrutinul în condiții de siguranță maximă. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri. Există precedente. Sunt țări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie fără ca acest lucru să fi avut efecte asupra pandemiei.

Un scenariu cu risc zero nu există, dar poate fi redus la un minim. Am solicitat Guvernului să inițieze o campanie de informare cu privire la aceste proceduri.

Klaus Iohannis: „Moţiunea e depusă cam în bătaie de joc, e total neavenită” 

Fac un apel la responsabilitate. Mă adresez mai ales candidaților și echipelor de campanie: respectați regulile și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării.

Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată. Alegerile sunt fundamentul democrației, Democrația nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze. Alegerile locale au fost deja amânate. Acum știm care sunt măsurile de protecție care limitează transmiterea coronavirusului. Ele se aplică deja în toate domeniile și vedem că funcționează”, a declarat Klaus Iohannis.

Conferinţa de presă anunţată de preşedintele Klaus Iohannis are loc în contextul în care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) dezbate miercuri ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară pentru limitarea răspândirii COVID-19 în timpul campaniei electorale, dar şi măsurile cu privire la redeschiderea teatrelor, cinematografelor şi restaurantelor.

Reguli noi pentru limitarea răspândirii COVID-19 din septembrie. În ce condiţii se redeschid restaurantele, teatrele şi cinematografele

„Eu mi-aș fi dorit să avem primari aleși în două tururi”

Klaus Iohannis a explicat, miercuri seara, că potrivit sondajelor pe care le-a văzut, românii nu se tem să se prezinte la vot, în ciuda riscului de infectare cu noul coronavirus. Alegerile locale sunt programate pe 27 septembrie, după ce ele fuseseră anulate în iunie, dată la care România avea sub 400 de cazuri zilnice, iar acum sunt peste 1.300.

„Eu mi-aș fi dorit să avem primari aleși în două tururi. Sondajele nu au arătat o îngrijorătoare intenție de a nu participa la vot. Poate nu se va atinge același nivel ca în anii trecuți, dar nu avem semnale că ne vom confrunta pe un absenteism grav. Nu m-aș hazarda să dau un procent, dar nu am văzut un sondaj că lumea nu ar dori să se prezinte la vot.”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis încurajează electoratul să pedepsească PNL-ul pentru traseism politic

Președintele Klaus Iohannis susține că în ciuda traseimului practicat de PNL, totuși PSD-ul a făcut-o înaintea liberalilor. Iohannis a spus că electoratul este cel care poate sancționa partidul pentru traseism politic.

„Dacă tot veni vorba despre traseism, aș face și eu o remarcă: dați-mi voie să vă reamintesc că patentul traseismului este la PSD. Amintiți-vă că în 2014 au legalizat traseismul prin OUG. Deci ei sunt părinții traiseismului. În continuare cred că traseismul este o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu el, cu atât mai bine. Cred că electoratul poate să termine cu traseismul.”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis anunţă redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie: Se va face în condiţii speciale

Despre marile dosare şi legile justiţiei

„Am toată încrederea că justiția își va face treaba. Așa cum am explicat, mă aștept și eu să se lucreze astfel încât cei vinovați că plătească în timp util. Și eu am fost nemulțumit că acele dosare au rămas mari restanțe ale justiției de la noi.

Legile justiției au fost ciuntite de PSD, care au încercat să controleze justiție. Nu le-a ieșit pentru că românii au ieșit la referendum.

Legile încă nu au fost corectate și în acest sens am avut solicitarea către Guvern și am discutat cu ministrul Justiției să se apuce de niște proiecte care să repare legile justiției. Am mari speranțe că în această toamnă vom avea proiectele care vin să repare legile justiției”

Iohannis: Soţia mea va merge evident la şcoală în 14 septembrie și va respecta, evident, toate măsurile de siguranţă