Klaus Iohannis a inaugurat şoseaua de centură Bacău. „Acest tronson a fost finalizat cu un an de zile înainte de termen. Avem antreprenori români foarte performanţi”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la deschiderea variantei ocolitoare Bacău. Acesta este primul tronson al autostrăzii A7 - autostrada Moldova.

02 dec. 2020, 13:30
Klaus Iohannis a inaugurat şoseaua de centură Bacău. „Acest tronson a fost finalizat cu un an de zile înainte de termen. Avem antreprenori români foarte performanţi”

Klaus Iohannis a ajuns în Bacău, la inaugurarea şoselei de centură. La evenimentul care a început la ora 13 au participat şi premierul Ludovic Orban, precum şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Principalele declaraţii

Klaus Iohannis:

„Este o lucrare extrem de importantă cu siguranţă pentru oamenii locului şi sunt convins că atât Consiliul judeţean, cât şi Primăria va consta în foarte scurt timp beneficiul unui astfel de centuri”

„Lucrurile au o importanţă dincolo de impactul local. Această bucată de autostradă de 17 kilometri este primul tronson din Moldova care vine să arate determinarea noastră, a mea cu siguranţă, şi a Guvernului liberal de a dezvolta semnificativ infrastructura în Moldova. Este o promisiune, aş putea să spun, deja mai veche pe care am făcut-o. Am fost un promotor şi am rămas un promotor al autostrăzii Moldova”

„Nu este niciun secret că Moldova, prin „grija” guvernanţilor pesedişti a fost lăsată în urmă şi aşa nu se poate continua. Noi, prin acest lucrări, am venit să dovedim practic că nouă ne pasă de Moldova şi nu la nivelul de poveşti şi promisiuni deşarte, ci la nivelul de realizări”

„În continuare proiectele de infrastructură din zona Moldovei şi care leagă Moldova de restul ţării sunt de maximă importanţă şi vor fi realizate. Este un lucru care poate fi evaluat politic cel mai bine. Aici se vede cel mai clar ce a însemnat o guvernare pesedistă inutilă, pentru că pentru Moldova au fost inutili. N-au rezolvat nimic, nici pentru restul ţării. Deci, o guvernare pesedistă inutilă în trecutul destul de apropiat şi o guvernare liberală utilă”

„Lumea mă acuză că prea îl laud pe liberali şi Guvernul liberal. Nu, pur şi simplu arăt cum stau lucrurile”

„Se va vedea foarte rapid că acest Guvern, în condiţii de criză, chiar şi cu minoritate parlamentară, a realizat lucruri pe care le-a promis. Acest tronson de autostradă, prin grija ministrului Bode, a CNAIR, a oamenilor din Minister, a deblocat fonduri europene semnificative, a negociat cu constructorul într-un mod constructiv şi cred că merită subliniat. Acest tronson a fost finalizat cu un an de zile înainte de termen şi cu această ocazie ţin să felicit şi pe cei care au construit acest tronson şi să constat că avem antreprenori români foarte performanţi. Este un lucru notabil şi foarte îmbucurător”

Klaus Iohannis, noi decizii în cazul pandemiei de COVID-19

„Am putut să constatăm că în ultimele săptămâni, numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ. E adevărat că în perioada sărbătorilor s-a testat un pic mai puţin. Totuşi, scăderea este clară. Şi aici sunt tot felul de interpreţi politici.

„Această scădere se poate constata peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, ci şi şi alţii. Această scădere nu este o întâmplare, nu este o şurubare la date, ci este o realitate în Europa şi din fericire facem parte din ţările în care se constată o reducere”

„Am discutat acest lucruri cu specialiştii, cu experţii şi am decis că de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele. Este cu siguranţă o veste bună şi pentru producătorii care vor să vândă în pieţe, dar şi pentru românii care vor să-şi facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă.

Ludovic Orban, la inaugurarea şoselei de centură Bacău: „Foştii guvernanţi au venit cu tot felul de fake news-uri”

Ludovic Orban:

„Am ţinut să fiu prezent alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de ministrul Transporturilor la această realizare de excepţie şi anume finalizarea unei construcţii, a unei centuri care cuprinde aproximativ 17 kilometri din viitoarea autostradă A7, cu mai mult de un an înainte de termen”.

„Această realizare demonstrează foarte clar că există constructori în România care au cu adevărat capacitatea de a face lucrări de calitate, de a face lucrări repede şi de a fi competitivi în valoarea lucrărilor care sunt efectuate din punct de vedere al preţului”

„De când am venit la guvernare, lucrările pe această centură a Bacăului au fost foarte des vizitate de foştii guvernanţi şi tot foarte des foştii guvernanţi au venit cu tot felul de fake news-uri şi bazaconii legate de derularea lucrărilor”.

„Când am fost învestiţi de Parlament, progresul fizic era de 27 la sută. Tot ce vedeţi aici s-a realizat de la 27 la sută în anul de guvernare. Am rezolvat toate problemele ce ţineau de acord de mediu care era extrem de important. În mandatul Guvernului nostru, Comisia Europeană a aprobat finanţarea din fonduri europene a acestui proiect, tocmai pentru că am reuşit să realizăm toate documentaţiile şi toate procedurile în conformitate cu exigenţele de la nivelul UE”

„Următorii opt ani vor fi ani în care Moldova va primi ceea ce aştepta de 30 de ani, de la cei pe care i-a investit cu încredere în ultimii 30 de ani. Mă refer la cei de la PSD şi nu le-au oferit cei de la PSD ceea ce aşteptau moldovenii”

„Moldova va beneficia de ample proiecte de investiţii care vor avea un impact major asupra nivelului de dezvoltare al Moldovei, asupra calităţii vieţii, asupra veniturilor locuitorilor din judeţele Moldovei”

„Aveţi planşe deocamdată acolo, dar pot să vă spun că pentru fiecare planşă pe care o vedeţi, indiferent că este vorba despre autostrada A7, care face legătură între Bucureşti şi ieşirea din ţară pe la Siret, pe toate cele patru tronsoane prezentate sunt în faze aproape finale documentaţiile tehnico-economice, studiile de fezabilitate. În unele cazuri vor fi gata şi proiectele tehnice”

„Imediat ce va fi adoptată facilitatea de rezilienţă şi recuperare şi România va putea beneficia de cele 30 de miliarde de euro negociate de preşedintele Klaus Iohannis, vom putea ajunge foarte repede în situaţia de a semna contractele de construcţie pentru tronsoanele pentru autostrada A7”

Orban, despre autostrada Bacău-Braşov

„În ceea ce priveşte autostrada Bacău-Braşov, vă vorbeşte un braşovean şi vă spun lucrul ăsta ca să înţelegeţi că am un plus de credibilitatea în ceea ce spun. Se va construi. Este autostradă extrem de importantă care va asigura suplimentar faţă de Autostrada Unirii – autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni – va asigura conectarea Moldovei, în special a Bacăului, a judeţelor de la sud de Bacău, va asigura conectarea la infrastructura europeană de transporta”.

Guvernul vrea modernizarea de căi ferate cu bani europeni

„Deja se lucrează la documentaţiile tehnico-economice pentru modernizarea căii ferate de pe coridul IX paneuropean –  de la Giurgiu până la ieşirea spre Ucraina. Sunt contracte pentru documentaţiile tehnico-economice şi urmează ca o parte dintre tronsoanele cale ferată care urmează să fie modernizate să le finanţăm din viitorul exerciţiu financiar 2021-2027”

„De asemenea, solicităm finanţarea în cadrul PNRR a unui obiectiv de investiţii extrem de important – canalul Siret – Bărăgan, o lucrare de investiţii care a fost abandonată de 30 de anil, care are un rol extrem de important în viitor pentru că e clar că schimbările climatice pot să genereze secete, cum am avut această secetă cumplită din acest an, şi noi trebuie să fim pregătiţi în anii care vin cu soluţii pentru a putea asigura refacerea sistemelor de irigaţii sau construcţia de noi sisteme de irigaţii”

„Tot legat de infrastructură, mâine se va semna contractul de finanţare pentru apă şi canal pentru judeţul Bacău. De asemenea, în ceea ce priveşte înfiinţarea de distribuţii de gaz, am demarat apelul de proiecte. Aşteptăm ca Primăriile sau asocierile de Primării să depună proiecte pentru că obiectivul nostru este să finanţăm din fonduri europene proiectele prin care gazul românesc să ajungă în casele românilor”, a spus Ludovic Orban.

Citeşte şi: Primul tronson de autostradă din Moldova va fi deschis miercuri. Drumul e gata cu doi ani înainte de termen

Pe 20 noiembrie, premierul Ludovic Orban anunţa că autostrada de centură a oraşului Bacău va fi dată în folosinţă în câteva zile şi felicita constructorul pentru că a reuşit finalizarea lucrărilor înainte de termen, notează Agerpres.

Finalizarea lucrărilor la centura ocolitoare a Bacăului înseamnă darea în folosinţă a primilor 16 kilometri de autostradă din zona de nord-est a ţării.

„Vorbim practic despre primul tronson de autostradă din regiunea Moldovei, cei 16 kilometri la profil de autostradă, din cei 31 de kilometri din centura Bacăului. (…) Practic, în noiembrie anul trecut am preluat acest obiectiv la un stadiu fizic de 27% şi iată îl aduce astăzi, în 12 luni, cu un antreprenor serios, la 100%”, spunea ministrul Lucian Bode.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor, despre autostrada de centură. „E foarte importantă nu numai pentru Bucureşti, ci şi pentru România”

În urmă cu aproape două săptămâni, premierul Ludovic Orban a inaugurat centura din Rădăuţi din judeţul Suceava, împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Drumul de aproape 17 kilometri a fost construit cu bani de la bugetul Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Citeşte şi: Ludovic Orban a inaugurat centura din Rădăuţi. Drumul e gata mai devreme

Pe 20 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care aprobă construirea autostrăzii Nordului.

Autostrada Nordului ar urma să lege Satu Mare de Suceava. Traseul este următorul: Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava.

Citeşte şi: Autostrada „Via Carpatia”, construită în România cu bani americani. Bode: Perspectivele pentru 2021 – 350 km autostradă, drumuri expres

După ce ambasadorul SUA la București a vorbit recent despre o autostradă și o cale ferată care să lege portul Constanța de portul polonez Gdansk, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat că este vorba despre un proiect de colaborare din cadrul Inițiativei Celor 3 Mări. Practic, e un coridor economic de transport, care are și o componentă importantă de securitate.

Citeşte şi: Mircea Geoană, despre autostrada România – Polonia: E un proiect de colaborare în cadrul Iniţiativei Celor 3 Mări