La ce să fii atent atunci când cumperi iaurt cu fructe. Mihaela Bilic: ”Nu îl alegi după conținutul de grăsime și nici după numărul de calorii!”

Iaurtul cu fructe este o gustare adorată de copii, cât şi de cei mari, însă, medicii avertizează că acesta conţine o cantitate mare de zahăr. Ce a spus Mihaela Bilic, află în rândurile de mai jos.

30 ian. 2024, 18:53
La ce să fii atent atunci când cumperi iaurt cu fructe. Mihaela Bilic: ”Nu îl alegi după conținutul de grăsime și nici după numărul de calorii!”

Mihaela Bilic spune că alegerea unui iaurt cu fructe ar trebui să se bazeze pe conținutul de zahăr adăugat, nu pe conținutul de grăsime sau numărul de calorii.

Citește și Mihaela Bilic s-a delectat cu parizer cu pâine în Italia. În România este considerat TOXIC pentru sănătate: „Toată lumea mănâncă parizer”

Întrucât industria alimentară folosește atât lactoza (zahărul natural din lapte), cât și zahărul rafinat în producția de iaurt cu fructe, consumatorii trebuie să fie atenți la etichetă pentru a determina cantitatea de zahăr adăugat.

„Cum alegem iaurtul cu fructe? Ei bine, nu după conținutul de grăsime și nici după numărul de calorii, ci după cantitatea de zahăr care a fost adăugată.

Cu cât mai puțin cu atât mai bine. Se numește el iaurt cu fructe, dar de fapt este un iaurt cu zahăr și vreau să vă învăț cum să vă dați seama cât zahăr a fost adăugat în iaurt.

Din păcate, industria alimentară pune laolaltă și lactoza (adică zahărul natural din lapte) și zahărul rafinat așa că voi pe etichetă o să vedeți cuvântul zaharuri”, a spus nutriționista Mihaela Bilic.

Pentru a calcula cantitatea de zahăr rafinat adăugat, este necesar să scădem 3,5 grame (cantitatea de lactoză) din totalul zahărurilor indicate pe etichetă.

”Orice tip de lapte are 3,5 grame de lactoză”

Diferența reprezintă cantitatea de zahăr rafinat adăugat la produs, iar Mihaela Bilic precizează că această diferență poate varia semnificativ între produse. Ea a oferit și exemple, comparând 5 tipuri de iaurturi.

Dacă avem între 6,5 grame și 14,3 grame de zahăruri înseamnă aproximativ între 3 și 10 grame de zahăr rafinat adăugat la 100 de grame de produs.

Medicul nutriționist atrage atenția că o linguriță de zahăr are 5 grame, astfel încât un produs cu 10 grame de zahăr adăugat ar echivala cu două lingurițe de zahăr la 100 de grame de produs.

„Orice tip de lapte are 3,5 grame de lactoză. Deci din gramele de zaharuri dați la o parte 3,5 și ceea ce rămâne este zahărul rafinat adăugat. Veți vedea că în funcție de sortiment, cantitatea de zahăr adăugat poate să varieze năucitor.

Avem aici un produs cu 6,5 grame de zaharuri. Dacă dăm 3,5 la o parte ne rămân 3 grame de zahăr rafinat adăugat. La cealaltă extremă avem un produs care are 14,3 grame de zaharuri, deci aproape 10 grame de zahăr rafinat adăugat.

Ce înseamnă 10 grame? Țineți cont că o linguriță de zahăr are 5 grame, așa că într-un astfel de produs aveți două lingurițe de zahăr la suta de grame de produs.

Noi îl numim iaurt cu fructe, dar el este mai degrabă o budincă, o șarlotă, un deșert. Are calorii cât înghețata”, a precizat medicul nutriționist.

În concluzie, Mihaela Bilic recomandă consumatorilor să aleagă un iaurt cu fructe cu cât mai puțin zahăr adăugat, de preferat sub 7 grame, pentru a evita consumul excesiv de zahăr și pentru a se asigura că produsul rămâne un iaurt și nu devine un desert bogat în calorii.

Citește și Cum alegi cele mai bune și sănătoase cereale pentru micul dejun. Sfatul nutriționistei Mihaela Bilic: „Ideal ar fi să fie fără zahăr”

„Dragii mei, dacă vă doriți un iaurt cu fructe atunci mergeți pe o variantă cu cât mai puțin zahăr adăugat și asta înseamnă să nu depășească 7 grame de zaharuri pentru că altfel este budincă și un desert nu e egal un iaurt. Acum știți!”, a adăugat Mihaela Bilic.