Legea care îi poate lăsa pe proprietari fără apartamente! Românii care nu plătesc sunt în pericol

Administratorii de asociații de proprietari atrag atenția asupra unui fenomen tot mai des întâlnit: riscul pierderii apartamentelor de către românii care acumulează datorii la întreținere. Tot mai mulți cetățeni se confruntă cu această problemă fie din lipsa resurselor financiare, fie din cauza neglijenței în plata la timp a sumelor datorate asociațiilor de proprietari. În astfel de cazuri, măsurile aplicate pot ajunge până la executare silită și scoaterea locuințelor la licitație.
Filip Stan
26 oct. 2024, 22:45
Legea care îi poate lăsa pe proprietari fără apartamente! Românii care nu plătesc sunt în pericol

Conform legislației în vigoare, locatarii care nu își achită întreținerea în termen de 31 de zile de la emiterea facturii sunt supuși penalităților. În cazul acumulării unor datorii mari, asociațiile de proprietari pot demara procedura de executare silită, măsură prin care suma restantă este recuperată prin poprire pe conturi bancare sau, în cele mai grave cazuri, prin licitația locuinței.

Problema apare tot mai frecvent în rândul locuitorilor de blocuri, unde administratorii și asociațiile întâmpină dificultăți în recuperarea sumelor restante de la cei care au întârzieri mari la plata întreținerii.

Pentru a preveni acumularea de datorii, asociațiile de proprietari sfătuiesc locatarii să declare corect numărul de persoane care locuiesc în apartament, deoarece contribuția fiecărui locatar la întreținerea blocului este calculată în funcție de numărul persoanelor declarate și de suprafața locuinței. Un număr mai mare de locatari nedeclarați poate duce la împărțirea greșită a cheltuielilor între locatari, provocând astfel conflicte și verificări suplimentare. În cazul în care există suspiciuni că numărul declarat al persoanelor nu este cel real, vecinii pot face o reclamație, iar asociația poate solicita sprijinul autorităților locale, inclusiv al poliției, pentru a verifica situația.

„Dacă sunt camere de supraveghere în clădire, imaginile pot fi dovezi clare în acest sens”, arată administratorii.

Citește și: Viața la bloc are reguli dure. Cine are dreptul să intre în orice apartament. Amenzi uriașe pentru cei care se opun!

În plus, administratorii de asociații subliniază și importanța fondului de reparații, o componentă esențială pentru întreținerea corespunzătoare a blocurilor. Deși unii proprietari consideră costurile alocate pentru acest fond ca fiind ridicate, fondul este vital pentru întreținerea calității vieții la bloc.

„Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune”, prevede legislația, potrivit Bugetul.ro.

Acest fond este constituit din contribuțiile locatarilor și poate fi folosit doar pentru reparațiile necesare în spațiile comune, cum ar fi acoperișul, scările, instalațiile sau fațada clădirii. Chiar și pentru aceste contribuții, administratorii sunt obligați să elibereze chitanțe separate.

Mai mult, fondul este alimentat în avans, lunar, iar utilizarea sa este destinată doar consolidării, reabilitării termice, creșterii calității ambientale și arhitecturale, precum și întreținerii proprietăților comune din bloc. Administratorii de bloc subliniază că folosirea eficientă a acestui fond contribuie direct la calitatea vieții și la siguranța locatarilor.

Citește și: ATAC CIBERNETIC asupra Primăriei Sectorului 5. Replica dură a lui Piedone după ce hackerii cer 5 milioane de dolari: ”Nu voi ceda și nu voi plăti”

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ai cont la Banca Transilvania? Anunțul care-i face fericiți pe foarte mulți clienți: “Cele mai bune prețuri”
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Iulia Vântur și Andreea Raicu, întâlnire în India. Ce pun la cale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Incidentele subacvatice ale cablurilor submarine explicate de oficialii de securitate nu sunt rezultatul sabotajului
MediaFlux
CÂȚI BANI au PIERDUT PENSIONARII! SUMELE sunt URIAȘE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă