Legea certificatului verde prevede sancţiuni pentru angajatorii care o încalcă: „Încălcarea legii vulnerabilizează locul respectiv de muncă”

Proiectul de lege privind introducerea certificatului verde COVID la locul de muncă, care se află la comisiile de specialitate, include şi parlamentarii, existând şi amendamente referitoare la posibila suspendare a contractului de muncă sau sancţiuni pentru angajatorii care primesc persoane fără acest document, a declarat, luni, deputatul USR Adrian Wiener, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate.

15 nov. 2021, 23:17
Legea certificatului verde prevede sancţiuni pentru angajatorii care o încalcă: „Încălcarea legii vulnerabilizează locul respectiv de muncă”

Adrian Wiener a subliniat faptul că şi angajatorii pot fi sancţionaţi dacă permit accesul la muncă al persoanelor care nu au un certificat verde şi a explicat şi utilitatea prevederii.

„Sunt prevăzute (sancţiuni) de către iniţiator. Iniţial, suspendarea pentru 30 de zile şi, ulterior, sigur, poate intra în discuţie şi încetarea contractului de muncă.

Da, este o amendă sancţionatorie (n.r. pentru angajatori), pentru că vorbim de securizarea epidemiologică a fiecărui spaţiu închis, a fiecărui loc de muncă. Practic, asta e menirea legii. Încălcarea ei, practic, vulnerabilizează locul respectiv de muncă. În forma agreată acum, cea pe care o avem în comisie, există şi parlamentarii incluşi. Nu cred că ar trebui să aibă vreun privilegiu, din acest punct de vedere, nimeni”, a afirmat deputatul USR Adrian Wiener, potrivit Agerpres.

Acoperirea cu testare COVID ca formă tranzitorie până la intrarea în vigoare a legii este foarte importantă, a evidenţiat reprezentantul USR. Potrivit acestuia, trebuie găsite soluţiile necesare pentru asigurarea fondurilor pentru testare, în jur de 100 de milioane pe lună, având în vedere importanţa legii.

Citeşte şi: EXCLUSIV George Simion, despre legea certificatului verde: „Promit românilor că nu va trece săptămâna asta. Noi am depus 20 de amendamente”

Adrian Wiener, USR, despre legea certificatului verde: „Era bine să existe un vot cât mai larg. Sper ca şi colegii de la PNL să înţeleagă importanţa momentului”

„Găsim de acolo de unde găsim pentru partidele politice sau pentru pensiile speciale”, a menţionat Adrian Wiener. El a adăugat că USR spera ca votul final pe acest proiect să fie marţi. „Noi speram ca mâine să fie la votul final, să vedem, până la urmă depinde totuşi de PNL acest lucru, pentru că este important ca să fie în zona decizională. Nu cred că sunt la concurenţă cele două priorităţi (proiectul şi învestirea Guvernului – n.r.) sau n-ar trebui să fie şi sper să nu fie o monedă de negociere”, a arătat deputatul USR.

Adrian Wiener a susţinut, în condiţiile în care liberalii au decis să se abţină de la vot pe legea privind certificatul verde COVID, că orice neasumare din partea unui partid politic reprezintă, practic, o vulnerabilizare a actului normativ. „Foarte important este şi mesajul politic pe care această instituţie, Parlamentul, îl transmite. Era mult mai bine să existe o legitimare a legii printr-un vot cât mai larg. Sper ca şi colegii de la PNL să se răzgândească şi să înţeleagă importanţa momentului pentru sănătatea publică”, a argumentat deputatul USR.

Citeşte şi: Liderii PNL, PSD şi UDMR, negocieri la sediul Guvernului. Liberalii şi social-democraţii s-au înţeles pentru varianta premierului prin rotaţie