Legea privind arborarea steagurilor teritoriale, cum ar fi cel al secuilor, a fost promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde arborării steagurilor teritoriale, cum este şi cel al secuilor. El a promulgat o lege prin care la sediile primărilor, prefecturilor se va putea arbora, alături de steagurile României şi Uniunii Europene şi un steag regional.

09 iun. 2015, 14:13
Legea privind arborarea steagurilor teritoriale, cum ar fi cel al secuilor, a fost promulgată de Iohannis

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete pentru promulgarea unor legi, între aceste acte normative fiind şi cel privind arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii.

Citeşte şi: Klaus Iohannis trimite o lege înapoi la Parlament. Ce contestă preşedintele

Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat în 13 mai de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional.

Proiectul privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor proprii a unităţilor administrativ – teritoriale a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Liviu Dragnea şi Victor Ponta, din timpul când UDMR era la guvernare, dar a fost modificat recent în Comisia de administraţie, la propunerea Guvernului, introducându-se prevederea că două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri proprii identice.

Potrivit textului legislativ, fiecare unitate administrativ-teritorială poate supune aprobării Guvernului steagul propriu şi unic pe baza hotărârii autorităţii deliberative.

Două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri identice.

Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Legea mai prevede că simbolurile şi culoarea steagurilor nu pot aduce atingere simbolurilor naţionale şi nu pot conţine simboluri ale altor state.

Unităţile administrativ-teritoriale arborează steagurile proprii numai la sediile autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi la cele ale instituţiilor serviciilor publice de interes public, la intrarea principală, deasupra acesteia şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, anunţ important pe Facebook înainte de CSAT

În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor denumirea unităţii teritoriale poate fi menţionată şi în limba minorităţilor naţionale şi va fi scris cu acelaşi caracter de litere şi de aceaşi mărime cu numele în sub limba română şi sub numele unităţii în limba română, se mai menţionează în textul legislativ.