Leguma care nu trebuie fiartă sub nicio formă. Singurul mod în care este recomandat să o prepari

Sunt sănătoase şi gustoase indiferent de modul în care alegi să le prepari. Asigură un aport însemnat de vitamine, minerale şi fibre, iar pe lângă asta, sunt foarte săţioase. Specialiştii în nutriţie ne îndeamnă să consumăm 3-5 porţii de legume pe zi.

27 aug. 2023, 08:17
Leguma care nu trebuie fiartă sub nicio formă. Singurul mod în care este recomandat să o prepari

Există, însă, o leguma care nu trebuie fiartă sub nicio formă. În timpul fierberii, legumele sunt scufundate complet în apă și pierd nutrienți importanți, cum ar fi vitamina C, vitaminele B și unii antioxidanți. În schimb, dacă legumele sunt gătite la abur, nutrienţii nu se mai pierd.

Leguma care nu trebuie fiartă sub nicio formă

Printre legumele pe care ar fi bine să eviţi să le fierbi se numără conopida. Acest mod de preparare ar trebui evitat şi în cazul altor legume precum varza sau broccoli.

Gătirea legumelor în apă clocotită elimină aproximativ 70% din nutrienți. Pe deasupra, fierberea conopidei poate lăsa un miros neplăcut în casă.

Gătitul la aburi înmoaie legumele, ceea ce le face mai ușor de mestecat și poate face ca unele legume să fie mai ușor de digerat, cum ar fi broccoli și varza. De asemenea, gătitul la aburi adaugă umiditate, ceea ce face ca legumele să fie mai suculente”, spune Michelle Dudash, dietetician  și bucătar, pentru Runner’s World, citată de foodstory.ro.

Citeste si Turtă cu cașcaval făcută la tigaie. E un mic dejun delicios și e gata în doar 10 minute. Iată de ce ai nevoie ca să-l prepari

Singura situaţie în care legumele pot fi fierte

Prin fierbere, legumele îşi pierd nutrienţii care se duc în apă. Însă, atunci când prepari supă sau ciorbă, nutrienţii nu se pierd, pentru că rămân în lichidul pe care oricum îl mănânci.

Pentru a prepara supă sau ciorbă este nevoie de legume, iar fierberea acestora nu dăunează sănătății. De altfel, își vor păstra valorile nutriționale.

Beneficiile conopidei

Mai multe studii au arătat că această legumă poate ajuta la reducerea riscului de boli precum cancerul de vezică urinară, de sân, de prostată, ovarian și de colon. Acest lucru se datorează substanței sulforan prezente în conopidă, substanţă care poate ucide celulele canceroase și poate încetini creșterea tumorii.

În afară de sulforan, conopida conține și o cantitate importantă de colină. Această substanță contribuie la sănătatea creierului. Vitamina B prezentă în legumă îmbunătățește memoria, ajută la dezvoltare și protejează creierul.

Nu în ultimul rând, conopida are un efect antiinflamator.

Citeste si Castravetele Victor, leguma care câștigă tot mai mult teren în rândul agricultorilor din România