Diaspora se întoarce în ţară, 11.000 au intrat pe la Nădlac, s-au format cozi de kilometri. Cei mai mulţi refuză carantina VIDEO

Camerele video montate în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II Autostradă ne arată situația, în timp real. În această seară, pe sensul de intrare în țară, la cele două artere de control s-au format coloane de autoturisme. O celulă de criză s-a format la MAI, Raed Arafat a părăsit o emisiune pentru a ajunge la şedinţa de urgenţă de la Guvern.

RomaniaTV.net
10 mart. 2020, 20:47
Diaspora se întoarce în ţară, 11.000 au intrat pe la Nădlac, s-au format cozi de kilometri. Cei mai mulţi refuză carantina VIDEO

UPDATE: Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că a fost convocată o celulă de criză la Minusterul de Interne. „Afluxul de români care se afă la graniţa de vest, care se întorc în ţară. Este aglomeraţie şi în acest moment la nivelul MAI se desfăşoară o celulă criză pentru identificarea şi adoptarea soluţiilor care să ducă la defluirea aglomeraţiei”, a spus Dancă, marţi seară.

Potrivit acestuia, sunt implicate instituţiile din subordinea MAI şi instituţiile prefectului din judeţele de granişă, responsabili din DSP şi Ministerul Sănătăţii.

Dancă a preciza că cei care vin din zonele aflate în carantină, aşa numitele zone roşii, sunt trimişi în carantină instituţionalizată.

Dancă spune că la graniţă se verifică documentele, se completează formularele, iar din această cauză s-a format aglomeraţie, mai ales că numărul de persoane este unul foarte mare.

„Facem un apel la înţelegere, la calm, pentru că este în interesul atât personal al celor care vin aceste zone cât i al celor din familiile lor să respecte cu stricteţe indicaţiile autorităţilor în ce priveşte completarea riguroasă a formularelor de călătorie. Sunt proceduri care trebuie urmate şi care necesită timp” a sus Dancă.

Acesta a arătat că personalul de la Poliţia de Frontieră şi DSP face faţă „cu dificultate” situaţiei create de numărul mare al celor care intră în ţară.

Dancă a mai precizat că judeţele de la graniţa de vest au identificat mai multe locaţii pentru carantină şi se identifică în cotinuare astfel de spaţii.

Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor să se supună măsurilor de carantină şi izolare, Dancă a răspuns că cei care refuză carantina instituţionalizată vor intra în procedurile decise de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi intră sub incidenţa legislaţiei penale.

Peste 40.000 de persoane care au venit din Italia au tranzitat punctele de trecere a frontierei, în ultimele săptămâni, iar aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au intrat în ţară din China şi zonele administrative ale acestei ţări, au anunţat, marţi, oficialii Poliţiei de Frontieră.


UPDATE: Persoanele care vor să intre în țară prin Vama Nădlac II au de așteptat, marți seara, aproximativ 50 de minute. În punctul de trecere al frontierei dintre Ungaria și România se circulă pe 3 benzi, iar formalitățile durează mai mult, pentru că trebuie să completeze formularul privind COVID-19.

Marcel Vela a convocat celula de criză de la MAI, după ultimele evenimente de la granițe. Au fost chemați toți responsabilii, iar o măsură ar putea fi luată în cel mai scurt timp posibil.

Aplicația de monitorizare a traficului în Punctele de Trecere ale Frontierei, cea care indică timpul mediu de așteptare pentru a ajunge la control, arată că se stă doar 10 minute. Imaginile arată faptul că în această seară, la frontiera Nădlac, pe sensul de intrat în țară, traficul este crescut. Nu știm dacă acest lucru are legătură cu COVID 19, dacă românii fug din calea lui și din această cauză se reîntorc în România.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a înăsprit măsurile pentru a proteja populația de COVID 19, virusul care este din ce în ce mai răspândit în Italia, și, izolat, este semnalat chiar și în unele orașe din România.

Astfel, s-a luat măsura ca toți cetățenii care vin în România din zona roșie a Italiei, zona în care sunt cei mai mulți oameni infectați cu coronavirus, urmează să intre direct în carantină, în zonele destinate pentru carantină. „Dacă vor prezenta simptome de coronavirus, vor fi internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”din Timișoara”, spune Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad.

Adrian Streinu-Cercel, anunţ important pentru românii din diaspora: Orice cetăţean care vine de afară va intra în carantină VIDEO 

În ceea ce îi privește pe cetățenii care vin în România din zona galbenă a Italiei, aceștia vor intra timp de 14 zile în autoizolare, ne spune Lucian Cozma.

”În ultimele 24 de ore prin punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ 11.000 de persoane pe sensul de intrare în țară. Anul trecut în aceeași perioadă am avut 14.000 de persoane. Menționăm faptul că în acest moment formalitățile de frontieră se efectuează pe 5 artere la intrarea în țară, iar timpul de așteptare de aproximativ 40-50 de minute. Valorile de trafic mai ridicate înregistrate în acest moment se datorează măsurilor suplimentare dispuse în punctele de frontieră în contextul Noului Corona Virus, respectiv verificările efectuate de către polițiștii de frontieră, completarea formularului pus la dispoziție de colegii de la Direcția de Sănătate Publică, precum și măsurile dispuse de către aceștia.” a mai explicat Buda.

Toți cetățenii care vin în România din zona roșie a Italiei, zona în care sunt cei mai mulți oameni infectați cu coronavirus, urmează să intre direct în carantină, în zonele destinate pentru carantină. Mulţi susţin că vin dina lte zone pentru a evita cele 14 zile de izolare.