Lovitură pentru milioane de români. Preţul gazelor creşte cu 25%

Virgil Popescu, ministrul Energiei, anunță că prețul gazului crește anul acesta cu aproximativ cu 20-25%.

19 mai 2021, 21:57
Lovitură pentru milioane de români. Preţul gazelor creşte cu 25%

Preţul gazelor se majorează. „Când facem comparație între 2021 și 2020, indiferent că vorbim de gaz sau energie electrică, trebuie să ne gândim că vorbim de un an 2020 care a fost în pandemie și consumul a fost foarte scăzut. Prețul a fost jos, pentru că nu a fost cerere.

Nu putem compara 2021 cu 2020. Prețul gazului la 1 iulie cred că ajunge ca cel din 2019. A fost un preț reglementat prost atunci, prin acea ordonanță 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau. Cererea de gaze iar a crescut, la fel și cea de electricitate. Am auzit de tarife scumpite de până 15-16% până la sfârșitul anului, de prețuri de până la 20-25%. După mine nu ar trebui să existe scumpiri. E un fenomen ciudat în această vară: prețul gazului nu a scăzut față de cum ar fi normal, ba din contră.  Eu nu pot să spun că 20% e rezonabil.

Dacă vorbim de prețuri mai mari cu 250% vorbim de prețuri speculative. Acolo e cazul să intervină toate instituțiile. Așa ceva nu poate să reziste. Trebuie instituțiile să se uite foarte atent la aceste scumpiri de la 1 iulie”, a spus Virgil Popescu, la Digi24.

Centralele termice pe gaze ar putea fi INTERZISE în România. Agenţia Internaţională pentru Energie propune interzicerea comercializării lor din 2025
Ajutoare pentru consumatorii vulnerabili

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie iniţiat de Guvern. Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri. Pentru energia termică, această valoare de referinţă va fi stabilită lunar în limita consumului mediu şi în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei.

Florin Cîţu face ANUNŢUL MOMENTULUI: „De la 1 iunie vor exista relaxări”


loading...